OOoCon2009: első beszámoló az előadásokról

Orvieto látképeMint azt ígértük, érkezik egy pár beszámoló a 7. OpenOffice.org Konferenciáról, amely az olaszországi Orvietoban került megrendezésre.

A számos hasznos előadás mellett alkalom nyílt közvetlen eszmecserére a fejlesztőkkel is, így segítve az a célt elérni, hogy a magyar változat is minél inkább kiszolgálja a hazai igényeket.

Az érdekességek közül bemutatunk néhányat ebben a cikkben, ugyanakkor néhány nagyobb, részletesebben ismertetendő nóvumot külön cikkben közlünk majd. Ilyen lesz például a 2010 januárjában megjelenő OpenOffice.org 3.2-es verzióinak újdonságai.

Külön kiemelendő, hogy 2010-ben Budapest ad majd otthont a 8. OpenOffice.org konferenciának, amellyel egy időben lesz éppen 10 éves az OpenOffice.org projekt.

Felhasználói felület

András és Kami az Orvieto tábla előtt2009-ben nagy visszhangot váltott ki az User Experience projekt által életre hívott Project Renaissance projekt. Az általuk kiadott Impress prototípus sokaknak tetszett, sokaknak nem. Ezen tapasztalatokat felhasználva a csapat a jövőben apró lépésekben kívánja a felhasználó felületet javítani, hogy az összetettebb feladatok kevesebb lépésből legyenek végrehajthatók, s a fontos funkciók könnyebben elérhetőbbek legyenek. Ennek érdekében a felhasználók által használt funkciók mérését is megkezdték, amelyben önkéntes és anonim módon lehet részt venni. Az eredményeket közzéteszik a projekt honlapján így a közösség együtt hozhat döntéseket – a szakértők vezetésével – a lehetséges megoldásokról. Mint az most már látható, a projekt célja nem az, hogy a Microsoft Office 2007-es verziójából ismerős szalagos felhasználói felülettel ruházza fel az OpenOffice.org-ot.

Szövegszerkesztő

Oliver-Rainer WittmannA Writerrel kapcsolatban elmondható, hogy a program fejlesztése több szálon fut. Mint azt a figyelmes felhasználók észrevehették, a Writer grafikai elemekkel kapcsolatos képessége eltér a Draw és Impress képességeitől. Ennek oka, hogy a Writer egyedi réteget használ a grafikus objektumok megjelenítésére. Jó hír, hogy várhatóan a 3.3-as verzióban, ez a különbség eltűnik, mert a kódésszerűsítés hatására a Writer is a Draw jobb képességű grafikus rétegét fogja használni. További újdonságok várhatóak még a címsorok számozásával, valamint a felsorolással és a számozással kapcsolatban is, amelyet a felhasználó igényeknek megfelelően továbbfejlesztenek majd, s lehetőség lesz az alapértelmezett beállítások megváltoztatására. Ez a megoldás jól jön majd a magyar verzió felhasználóinak is. Fejlődik a Office Open XML (docx) fájlok importja is. A legtöbb szolgáltatással kapcsolatban a Office Open XML (docx) import jól működik, de nem minden tulajdonság és elem van megfeleltetve a Writer dokumentumnak. Ennek oka – elsősorban – az eltérő vagy hiányzó szolgáltatások. Nincsenek befejezve azon szolgáltatások amelyek komplikált megoldásokat igényelnek, így a rajz objektumok elhelyezésével, a táblázatokkal (egyesített vagy felosztott cellák, táblázat a táblázatban) kapcsolatos beállítások, a változáskövetés és számos dokumentumtulajdonság és kompatibilitási beállítások sem. Ezekkel kapcsolatban a jövőben a rajz objektumok és a táblázatokkal kapcsolatos importálási képességek továbbfejlesztését várhatjuk. Újdonság lesz még a 3.2-es verzióban a teljes tudású RDF metaadat kezelés, amely a 3.0-ás verzió képességeit fejleszti tovább, úgy hogy a teljes dokumentumban elérhetőek legyenek ezek az adatok. Ez a támogatás magával hozza a metaadatok támogatását bekezdésekben, címsorokban, könyvjelzőkben, ODF 1.2 metaadat szövegekben és ODF 1.2 metaadat mezőkben is. Programozói oldalról a RDF metaadat kezelés teljes API elérést is kap.

Fejlesztés – verziókezelés

NLC PartyAhogy azt már tudtuk, változások várhatók a kiadások menedzselésben és a telepítőkészletben is. A kiadások alapját adó forráskódot hamarosan teljes egészében a – Mozillától már ismerős – Mercurial (hg) elosztott verziókezelő rendszer adja majd. Ettől a váltástól a fejlesztők a hatalmas forráskódot tartalmazó „fa” gyorsabb és átláthatóbb működését várják.

Találkozunk legkésőbb 2010 őszén, Budapesten, a 10 éves OpenOffice.org projekt következő konferenciáján.

Az OpenOffice.org 2009 konferencián való részvételünket az FSF.hu Alapítvány tette lehetővé. Köszönet érte.

“OOoCon2009: első beszámoló az előadásokról” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Lehet, hogy kissé korainak tűnő kérdés, de a bp.-i 2010-es OO.o konferenciára mennyi lesz a “mezei” felhasználók számára a belépő?

    Gondolván arra, hogy engem érdekelne a dolog, de pl. nem kell szállás, ebéd (lásd: svédasztal 🙂 ), egyéb különcségek, csak a “lényeg”, azaz az előadások! Jó, tudom, időben regisztrálni kell, stb.

    Ja, és Bp.-en lesz vagy esetleg egy (nagyobb) vidéki városban? (Ötlet: esetleg lehetne oldani a Bp. központúságon…)

    1. Budapesten lesz, valószínűleg a lágymányosi egyetemi campus területén. Nem tervezünk belépőt, persze sok múlik azon, hogy a szponzoroktól mennyi jön be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük