Megjelent a magyar OpenOffice.org 3.1

Mivel az RC6-tal kapcsolatban nem jött komoly hibajelzés, kiadtam a magyar „FSF.hu” OpenOffice.org 3.1 telepítőkészletet Windowsra. Ez majdnem megegyezik az RC6-tal, de tartalmazza a Go-OO! Team által kiadott RC7 releváns módosításait is (csak a módosított részeket fordítottam újra).

Letöltés: FTP vagy HTTP – Ellenőrzőösszeg: MD5.

A korábbi windowsos telepítőkészletekkel kapcsolatban azt a hibajelzést kaptam, hogy csak magyar (illetve magyar nyelvűre állított) Windowsra telepíthető. Most nem volt alkalmam kipróbálni, de lehet, hogy ez a hiba most is fennáll, érdemes figyelni erre annak, aki nem magyar Windowst használ.

Mac OS X-hez Shooby készíti a telepítőkészletet (csak Intel, és minimum Leopard, ha jól tudom). Linuxra javaslom vagy a disztribúció által szállított verziót, vagy a hamarosan elkészülő OxygenOffice-t.

Mint egy korábbi cikkben beszámoltam róla, a megjelenés azért csúszott majdnem egy hónapot az OpenOffice.org 3.1-hez képest, mert a magyar verzió Go-OO! változaton alapul, és a Go-OO! is csak ma jelent meg. Elnézést kérek a megjelenési dátumra tett felelőtlen ígéretért, de ennyi csúszás még nem volt soha, ez nekem is meglepetés volt. Remélem, megérte, és stabilabb, jobban kitesztelt terméket vehetünk használatba.

A Go-OO!-tól az FSF.hu-féle változat elsősorban a magyar nyelvi eszközök terén különbözik, azaz a legfrissebb magyar helyesírási szótár és szókincstár van benne, valamint mellékeljük a Lightproof nyelvtani ellenőrzőt.

“Megjelent a magyar OpenOffice.org 3.1” bejegyzéshez 91 hozzászólás

 1. Teljesen rossz a helyi beállítások érzékelője a telepítőnek. Hibátlanul feltelepül, de elindulni, már nem akar.

  Hiába van magyarra állítva a lokalizáció, mégsem képes észrevenni csak hajtogatja a magáét.

  Egyetlen alkalmazás sem indul el a csomagból, így csak feleslegesen szemeteli össze a rendszert az ember a telepítéssel. Pedig, hogy örültem, hogy kijött a végleges verzió, de most nagyon mérges lettem rá.

  Ne telepítse senki, akinek win7, vagy Vista rendszere van és utólag lett lokalizálva 🙁

 2. No fontos, hogy mindenki minden beállítást állítson magyarra, még a telepítés előtt, mert utólag szegény leragad a telepítéskor beállítottaknál és csakis egy teljes újratelepítés segít a javítás nem.

  Bár sok ablak továbbra sem támogatja a windows stílusát, de ezt leszámítva egyelőre működik win7 RC alatt is.

  Amennyiben lehetséges ezt a lokalizációs problémát javítsátok a következő végleges2 verzióban, mert azoknál, akik nem teljesen magyar rendszert használnak ott idegesítő, hogy a telepítés után semmi sem hajlandó elindulni.

  (A letöltéssel is akadtak gondok, de az opera végül hibátlanul leszedte a telepítőt. gondolom ez csak valami átmeneti probléma lehetett)

  Jó lenne, ha más nyelvi beállítások mellett is működne a magyar OOo 🙂

 3. Az MS office 2007 formátumokat nem hajlandó szerkesztésre megnyitni. Azt hazudja, hogy zárolt, pedig kicsit sem!

  Kizárólag másolatot enged megnyitni az eredetit csak olvashatóként! Igaz ez is több, mint a semmi, de nem ez lenne a normális működés!

  Kizárólag OpenOffice-szal készült MSOffice 2007 formátumok nyithatók meg szerkeszthetőként.
  Viszont ahogy észreveszem gyorsabban tölti be a konkurens formátumokat (tekintve az MSOffice 2003 és korábbi), mint a 3.0-ás verzió.

  No sebaj legalább most, már széles körűbben használható, bár ez a folytonos figyelmeztető ablak és csak másolat megnyitási lehetőség MSO2007-es formátumok esetén bizonytalanságot okozhat a kezdőbb felhasználóknál.

  Nagyon szeretem az OOo-t a hármas verzió óta, de sajna, még most is maradt néhány gyermekbetegsége.
  Örömmel látnám, ha a közeljövőben, vagy a nem, oly távoliban minél több gépen látnék OOo-t az MSO alkalmazások helyett.
  Ehhez viszont annyira barátivá és kompatibilissé kell tenni, hogy a gyakorlatlanabb felhasználókat se rettentsünk el tőle.

  Az OOo jó alternatíva lehet mindenkinek, ha pár apróságon, még finomítanak benne. A rutinosabbak szerintem, már most is nagy örömmel használhatják, persze, még nem teszteltem eléggé, de reménykedem, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeim többségét 🙂

  1. WinXP alatt minden rendben, docx fájlokat nyitja menti.

   A telepítés elött leellenőrizted, hogy sértetlen a telepítő fáj?

 4. “Amennyiben lehetséges ezt a lokalizációs problémát javítsátok a következő végleges2 verzióban, mert azoknál, akik nem teljesen magyar rendszert használnak ott idegesítő, hogy a telepítés után semmi sem hajlandó elindulni.”

  definiáld a “nem teljesen magyar rendszer” kifejezés jelentését légyszíves, én ugyanis angol vistát használok, magyar helyi beállításokkal, az szerintem “nem teljesen magyar”, de minden működik

  Amúgy a programcsomag észrevehetően gyorsabb, mint a 3.0, nem tudom, mit csináltatok vele, de örülök neki nagyon 🙂

   1. A Win7 megjelenés előtt álló szoftver, az ezzel kapcsolatos problémák kizárólag a Microsoft hatáskörébe tartoznak. Írj nekik!

    1. Ez nem így van. Igazából nem tudom, hova kéne írni, mert a hiba az én buildemben van, a szakértők nem válaszoltak a kérdésre, magamtól meg nem tudom javítani.

     1. Nahát, én azt hittem! Ezek szerint már megjelent a Windows 7? Az RC, az nem Release Candidate? Akkor ez nem megjelenés előtt álló szoftver?

 5. Sziasztok!

  Van valami mód arra, hogy a context menüből kiszedjem a betűkészletek menüpontot? Mivel grafikára is használom a gépet, elég sok font van telepítve (1469 a system fontokkal együtt)és így jobbklikkre a menü nagyon lassan jelenik meg, még úgy is, hogy elég nagy teljesítményű hardveren használom.

  Egyébként szerintem tök fölösleges a menübe betenni ezt, ha betűtípust akarnék választani, ott a dropdown selectbox.

 6. leszedtem, nekem magyar vistara szepen felment. Am van egy hiba ami a regebbi verziokon keszult word formatumba mentett szoveges fileok megnyitasakor elojon nekem. a bennuk szereplő felsorolasok elcsusznak. maga a fejsorolasjel a margonal van, hiaba volt megadva x cm amivel beljebb legyen. az sem segit ha torlom a felsorolast es ujra formazom, nem allitja be. viszont uj felsorolas letrehozasakor a beallitasok tokeletesen mukodnek. vmi segitseg ennek a kikuszobolesere? (lusta vagyok 300 oldalt atnezni es ujra formazni:/) koszonom

 7. letöltöttem, telepítettem, de nem indul:
  “Fatale error. The program cannot be started. Language could not be determined.”
  mi lehest a baj?

 8. fleetcommand:
  Többféle nem teljesen magyar rendszer lehetséges. Nem mindenki használ magyar windows-t magyarországon (például a win7RC tesztelésnél akadt is egy kis gondom, mint korábban, már írtam) és vannak olyan külföldön élők is, akiknél más az esetleges lokalizáció.

  Jó lenne, ha megoldható lenne, hogy bármely nyelvű rendszeren, bármely területi beállítás esetén működjön a magyar OOo is.
  _____________________________________________

  Vorliana:
  Sajnos valóban a felsorolások hibásan jelennek meg a MSOffice doc formátumainál. Ezt a hibát is jó lenne javítani. Nem tudom, vajon az angol verziónál is előfordul-e ez a hiba.
  _____________________________________________

  JMB:
  Lokalizáld magyarra a winRC7-et, majd távolítsd el (teljes uninstall) az OOo-t, akár indítsd is újra eltávolítás után a gépet (ez nem biztos, hogy szükséges én újraindítottam) és telepítsd fel újra a már teljesen magyarra lokalizált rendszerre az OOo-t. Így menni fog, sajnos csak a lokalizáció utáni teljes újratelepítés segít.

  A fenti hibákat leszámítva eddig pozitívak a tapasztalataim (jobb és gyorsabb, mint a 3.0-ás változat) és remélem a fentebb említett hibák is mihamarabb javításra kerülnek.

  1. Szerintem is jó lenne, ha bármely nyelvű rendszeren, bármely területi beállítás esetén működne a magyar OOo telepítője, de sajnos nem találtam meg a hibát, és ez irányú kérdésemre sem érkezett válasz a fejlesztőktől az elmúlt hónapok során. Szerencsére
   1) van több megkerülése a problémának (nyelv átállítása a telepítés előtt, valakinek a profilmappa törlése is segített stb.)
   2) lehet használni mások által készített telepítőt, pl. Go-OO! vagy Novell.

   A hibákat, amiket jeleztetek az oldalon, nem feltétlen tudom kijavítani hozzáértés hiányában. Ezeket be kellene jelenteni. Persze a bejelentés nem kis munka, mert reprodukálni kell, el kell dönteni hogy az IssueZillába vagy a Novell Bugzillába kell-e bevinni, érthetően meg kell fogalmazni a hibajelzést angolul stb. Arra próbálok célozni, lehet, hogy lesz időm erre, de lehet, hogy nem. Ez egy közösségi projekt, és bárki számára ott a lehetőség, hogy bejelentse a hibákat. Az én kedvemért sem javítják hamarabb.

   1. Én azt hiszem ez csak a Go-oo verziót sújtja. A Novell változatok – tudtommal – minden elérhető nyelvet tartalmaznak, így ez a hiba nem merül fel. Van egy tippem, hogy melyik patch okozza, de ki kell próbálni. Elvben már forog egy ilyen verzió is. Ha fejlemény lesz, jelentkezem.

   2. Teljesen megértelek, hogy egy ilyen hektikus magyarverzió-előállítás után kicsit sincs kedved a hibajelentésekkel foglalkozni.
    Ugyanakkor, ahogy le is írod, a hibajelentés folyamata meglehetősen rögös. Hasznos lenne egy interfész a magyar önkéntes tesztelők és a hivatalos hibajelentési processz között. Ez persze nehéz feladat, de a hiba reprodukálását, ennek és a körülmények viszonylag szabatos _magyar_ leírását meg lehetne követelni az önkéntestől…

 9. Nekem azt mondja a telepítő, amikor RC6-ot akarok frissíteni véglegesre, hogy az OpenOffice.org ezen verziója már telepítve van, OK-t nyomok, ezután pedig kilép.
  WinXP SP3-on próbáltam ezt.

  1. Előbb el kell távolítani az RC6-ot. Az RC-k sosem frissíthetők a véglegesre, hiszen belőlük is lehetett volna végleges.

   1. Lehet, hogy erre is lesz egy patch, de inkább csak egy workaround (hogy azonos verziót mindig lehessen azonos verzióra telepíteni)

    1. Ezt jó ötletnek tartom. A mostani ablakban, ahol csak elmondja, hogy “én azonos verzióra nem települök” és csak OK-t lehet nyomni, felajánlhatná pl. a már telepített változat újratelepítését.

   2. Köszönöm, ez megoldotta a problémát!
    Elsőre azért nem próbáltam ezt, mert nem voltam benne biztos, hogy így minden beállításom megmarad, de eddig semmi hiányt nem vettem észre 🙂

 10. Durva hibát szeretnék jelenteni:
  – WinXP SP3 alatt magyar OOo3.1-et telepítettem.
  – Kikattintottam az “Előző verziók eltávolítása” jelölőnégyzetet (meg akartam tartani a 3.0.1-et, az ördög nem alszik)
  – MÉGIS LETÖRÖLTE A 3.0.1-et.
  Ejnye-bejnye.

 11. (Kiegészítés az előzőhöz)
  Explicite megadtam egy másik könyvtárat (“Egyéni” telepítés opciót választottam)

 12. Üdv,

  Win7RC-re az innét letöltött telepítő gond nélkül felment és elindult. Semmit nem állítgattam rajta.
  Köszönöm szépen a munkátokat, évek óta minden szövegszerkesztési feladatomat az FSF féle OpenOffice-al oldom meg, és mindig tökéletesen működött

 13. Én egy olyan hibát tapasztaltam a Munkafüzet használatakor, hogy ha autókitöltésnél a kurzort a tálcáig húzom akkor nem áll le a kitöltés, addig míga lap aljáig el nem ér. Csak akkor hagyja abba, ha az ablakjának a tálcára helyezett (gombjára) kattintok jobb gombbal.

 14. Környezet: WinXP Sp3
  Program: Adatbázis kezelő (Base)
  Itt egy újabb hiba:
  A Base-ben hozz létre egy üres adatbázist, azon belül egy, és csak egy táblát, mondjuk egy ValamiID és egy ValamiNeve mezővel.
  Nincs értelme egy táblával, de az Eszközök-Relációk-ba add hozzá ezt az egyszem táblát.
  Beszúrás-Új reláció… – itt a program elszáll mint a szél! Ha van másik tábla is, akkor persze nincs hibajelenség!

  “Az soffice.bin hibát észlelt, ezért leáll. A kellemetlenségért…”

  1. Megpróbáltam reprodukálni. Nálam nem szállt el, pedig több változatban is próbálkoztam. Itt is magyar WinXP SP3 az alap és a frissen telepített OOo 3.1 stabil.

   Amikor nekem korábban hasonló “Az soffice.bin hibát észlelt, ezért leáll. A kellemetlenségért…” üzeneteket küldött, uninstalláltam, majd a friss csomaggal újra telepítettem.

  2. Nekem is így működik, a Sun 3.1-el is és a DEV300m49 fejlesztői változattal is, de a 2.4-ben és a 3.0-ban ez az opció nem kapcsolható, így nem lehet előidézni.
   Ez mellékhatása lehet a 3.1-ben bevezetett önhivatkozásnak.
   Befogom jelenteni a hibát.

 15. Észrevettem egy furcsa dolgot a már az RC5-ös Writerben, ami a 3.0.1-ben nem rémlik, hogy így lett volna: ha dokumentumban gyorsan görgetek le vagy fel (egérgörgővel/görgetősávval), akkor kb. fél-egy másodpercen belül visszaugrik oda, ahol a kurzor villog. Ez elég zavaró, amikor sietnék 🙂
  Ezt tapasztalta más is, vagy majd ha ráérek, jelentsem be?

 16. Igen, ez nálam is így van és tényleg zavaró…
  Az előző “Az soffice.bin hibát észlelt, ezért leáll. A kellemetlenségért…” hozzászólásommal kapcsolatban, csak annyi, hogy a 3.1 véglegessel néztem meg (előtte RC6 uninstall volt). Most megnéztem egy másik gépen (ezen még RC6-van) és ugyanaz a hibajelenség.
  Még megpróbálom az RC6-ból megmaradt profil törlése után mi történik, lehet az kavart be valamit…

 17. Utána keresgéltem, már más is jelentette ezt a bugot, ha valakinek ugyan az lenne a problémája, van itt path: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=86787

  Ez sajnos nem oldja meg problémát de sokkal gyorsabb lesz a menü megjelenése. Beküldtem kérésnek, hogy kilehessen kapcsolni, de már le is hurrogtak az egyedi problémámmal. Ahogy néztem minden menü kivéve a context, xml-ben van strukturálva. kár.

  1. Tényleg kár, mert a betűtípusok normális, jól használható, strukturált kezelése régóta orvoslásra váró hiányossága az OO.o-knak (és a GO-OO-nak is). Talán ez egy “Usability” probléma?
   Az OO.o hibabejelentője sajnos a Brazil című film irodáit idézi, nehéz jól eltalálni, hova írjon az ember…

   1. Az értelmesen megfogalmazott hibaüzenetek akkor is célba érnek, ha véletlenül eredetileg nem a jó modulhoz jelentették be. A rossz angolsággal, érthetetlenül, hiányosan megadott hibaleírások vesznek csak kárba.

 18. WIN XP Home-on eddig az OOo 3-t használtam egyebek mellett OxygenOffice-os és SUN-os sablonokat tartalmazó kiterjesztésekkel. A letöltöttem a 3.1-es OpenOffice-t (http://www.openoffice.hu/2009/06/megjel … iceorg-31/). Telepítés előtt uninstalltam a 3.0-t > újraindít > install OOo 3.1. Eredmény: 3.1 működik, kiterjesztés kezelőben szerepelnek korábbi kiterjesztéseim, de a sablonok között nincs egy sem.
  Újabb próba: uninstall 3.1 > registry tisztítás > újraindítás > install 3.1. Eredmény: változatlan.
  Próbáltam a kiterjesztéseket újratelepíteni, de ez sem segített.
  Mit rontottam el? Várom a megoldási javaslatokat.
  (http://user.services.openoffice.org/hu/forum/viewtopic.php?f=12&t=440)
  Hasonló probléma a nem végleges OxygenOffice 3.1-ben is. (http://hup.hu/node/71638 2009.06.05)

  1. Ugyanez a hiba linux (OS 11.1) + “gyári” repóról feltett rpm-ek esetén, de állítólag a SUN-féle OOo 3.1-nél ez a hiba nem jelentkezik. Gyaníthatóan az fsf-es verzió rossz akkor.;)

   Szóval nálam a hiba: a usereknél hiába van feltelepítve a sablonkészlet, a kiterjesztéskezelő mutatja is őket, de a sablonok között csak akkor látom, ha kézzel belinkelgetem. Ha törlöm a kiterjesztéseket, és újra akarom telepíteni, akkor a kiterjesztéskezelő elkezd telepíteni, de a telepítés végtelen ideig tart. A telepítési célkönyvtárat létrehozza, és tök üres marad.

   Root-ként sem működik a kiterjesztéskezelő, a hozzáadás gomb megnyomására az égvilágon semmi nem történik, de érdekes módon a már telepített kiterjesztés (ami nem sabloncsomag) simán, hibátlanul frissíti.

   Jó lenne ezt a hibát megszüntetni, nem tennék vissza sem korábbi verziót, sem SUN-os verziót.

    1. Hét különbözővel is próbáltam…

     OOOP-accessories-2.6.0.2.oxt
     OOOP-templates-unified-de-2.6.0.2.oxt
     OOOP-templates-unified-en-US-2.6.0.2.oxt
     OOOP-templates-unified-hu-2.6.0.2.oxt
     Sun_ODF_Template_Pack2_de.oxt
     Sun_ODF_Template_Pack2_en-US.oxt
     vorlagen_de_opendoc.oxt

 19. Tisztelt Urak!

  Elmentek jelszóval egy fájlt, majd elküldöm és szeretném jelszó nélkül menteni.Látszólag elmenti jelszó nélkül, de amikor újra megnyitnám, akkor kéri a jelszót.

  Ennek praktikus baja, hogy az év eleji jelszavaimat már nem tudom… 🙁
  A 3.0-ban is benne volt.

  Ha lehetne korrigálni, megköszönném. 🙂

  kz

  1. Linux változat OxygenOffice-ból lesz csak, illetve minden rendes disztribúció előbb-utóbb becsomagolja magának.

   1. Engem nagyon elkeserít, hogy nem lesz Linux -os verzió, már csak azért is, mert véleményem szerint az OO felhasználók többsége Linux -ot használ. Tapasztalataim szerint Magyarországon Windows rendszereken leginkább crack -elt MS Office -t használnak a felhasználók, csupán töredékük használ OpenOffice -t.
    Tehát végül is ezzel “csak” a legnagyobb felhasználói tábort súlytják.

    Arra pedig, hogy “minden rendes disztribúció előbb-utóbb becsomagolja magának” csak annyit szeretnék mondani, hogy be fogják, de az ANGOL verziót, ugyanis a “rendes disztribúciókat” nem Magyarországra szánják.

    Nem értsen senki se félre, nem elégedetlenkedni szeretnék, csak éppen nem értem minek a magyar fordítás, ha nem teszitek elérhetővé a legnépesebb felhasználói tárbor számára elérhetővé.

    1. A letöltési statisztikáink szerint (amikor még Linuxra is kínáltuk), 90% volt a Windows letöltési aránya.

     OxygenOffice lesz Linuxra, az majdnem ugyanaz, mint az OOo (csak még hozzá van csapva 1-2 dolog).

     Nem ismerek sokféle Linuxot, de pl. Ubuntu és openSUSE garantáltan tartalmazza a magyar OOo-t. Forrásból is lefordíthatja akárki magának, ha olyan disztribúciót használ, amelynek nem szívügye a lokalizáció.

     Én amiatt adtam fel a dolgot, hogy nem sikerült olyan csomagot előállítanom, ami minden Linuxon jó, és nincs nagyon lebutítva.

     1. Ez nagy kár, mert azok a Linux felhasználók, akik feltennék a deb-et vagy az rpm-et a honlapról letöltve “idő előtt”, vagyis mielőtt a disztribúcióban megjelenik, azok egyben jellegzetesen azok a power userek, akik tudnak + akarnak is bugreportot készíteni.

      Lehet, hogy csak húsz ilyen ember van Magyarországon, de akkor az húsz fejlesztő.

      Vagyis azzal, hogy nincs rpm és deb csomag a 3.1-ből, azzal elvágod a fejlődés útját.

      Arról nem beszélve, hogy ezzel alapvetően sérül az “összes elterjedt platformon elérhető” állítás.

 20. Sokan használják linuxon is, de mivel a leginkább elterjedt Linuxok tartalmazzák ezért kevesebben töltik le külön. Windows-on viszont nagyon fontos, hogy legyen egy ütőképes alternatíva az MS-Office helyett.

  Kicsit szomorú vagyok a sok hiba miatt, amik egy része sajnos komoly alapvető gond, mint a felsorolások elcsúszása. Úgy vettem észre, hogy hivatalainkban és sok cégnél is a Microsoft termékét preferálják, ami a formátumot is megadja. Ezért létszükséglet a formátumok alapvetően pontos kezelése. Remélem a hibák többsége mihamarabb javításra kerül és hiba nélkül használhatjuk végre a programot. A magyarítással ezidáig nincs probléma, legalábbis én nem találkoztam vele, de a működésben több fentebb, már részletezett (előző hozzászólók) problémával is összefutottam.

  1. “Úgy vettem észre, hogy hivatalainkban és sok cégnél is a Microsoft termékét preferálják, ami a formátumot is megadja.”

   Gondolod? Szerintem nem. Én PDF-ben küldök mindent, különösen hivatalokba, és különösen, ha nem szeretném, hogy belepiszkáljanak, és rám fogják, hogy máshogy küldtem be.

 21. OO 3.1. pl cseh windows XP nem mükodik Fatalis hiba – nyelvi beállitás, a OO 1.1, 2.O verziók rendesen müködnek, hol a hiba?

 22. Ismét egy észrevétel, hiba(?):
  Ha szöveg mögé háttérszínt állítunk be, és mögé egy vízjelet illesztünk, akkor a grafika a háttérszín elé kerül, annak ellenére, hogy réteg szerint legalul van és a kép beállításánál is a Körbefuttatás fülön – Beállítások – Háttérben van beállítva, Beállításnál pedig a Keresztül mód!
  Ez érdekes és egyben kellemetlen…

 23. Sziasztok!

  Az alábbi hibába szaladtam bele: ha vlookup függvény használatakor mátrixnak (keresési táblának) másik munkalapot használok, akkor sorbarendezés esetén (nem a mátrix, hanem a “hivatkozó” táblának a sorbarendezése esetén) a vlookup cellahivatkozása a keresési feltételre vonatkozóan rossz lesz.

  A hibát OpenOffice 3.1 (magyar) alatt fedeztem fel. Megnéztem, 3.0.1 alatt jól működik.
  Szintén jól működik Lotus Symphony 1.3, OpenOffice Novell edition 3.0.1, OxygenOffice 3.0.1 (mind magyar) alatt, de a StarOffice 9.1 is hibás. (Ebből sajnos csak angol van, de gyanítom ebből a szempontból mindegy.)

  Ha esetleg így nem eléggé érthető, küldök egy mintatáblát.

  üdv
  p

 24. Én viszont nem örülök ennek a sok hibának, mert egy korai RC-ben elmegy, de a véglegesben ez, már sok.

  Nem is ajánlom senkinek, mert fejemhez vágják. Kicsit olyan, mintha egy Microsoft-os ügynök épült volna be a fejlesztők közé. Jó csak poénkodom, de ezt így komoly célra egy cég sem fogja használni.

  1. Az IssueZillában találsz még 18300 nyitott hibát ezeken felül, plusz 227 van a Novell Bugzillában is. A sok hiba egy ekkora méretű kódban természetes. Mivel nem áll végtelen erőforrás a projekt rendelkezésére, a hibákat fontossági sorrend szerint javítják, először a biztonsági hibákat, azután az adatvesztést okozó hibákat stb. A végére maradnak a kozmetikai hibák, vagy azok a hibák, amelyek megkerülhetők. Ezeket esetleg soha nem javítják ki, mert sosem jut rá idő.

   Nem értek egyet tehát azzal az értékeléssel, hogy ez egy használhatatlanul hibás kiadás lenne. 3-4 különböző súlyosságú (de főleg enyhe) hibát jeleztek a felhasználók itt fentebb, aztán egy idő után elkezdték egymást erősítve mondogatni az emberek, hogy hú de sok. 🙂

   1. Előrebocsátom, hogy igen-igen respektálom mindenki munkáját, aki a fejlesztésben részt vesz, és egyáltalán nem szőrszálhasogatni akarok, de annyiból kénytelen vagyok ellentmondani, hogy az általam jelzett vlookup-os hibát én azért elég kritikusnak érzem, a fenti felsorolásból 2-es szintű, azaz adatvesztéssel járó hibának.

    Ha megnyitok egy táblázatot és egyszerűen sorbarendezem, hibás lesz/lehet a táblázat (a sorok nem “maradnak egyben”), ha benne valamelyik oszlopban vlookup szerepel, ami egy másik munkalapról veszi az adatokat. Azt gondolom “jó esetben” fel sem tűnik a felhasználónak – én is csak azért vettem észre, mert voltak sorok, ahol a megfelelő cellában (oszlopban) azonos értékeknek kellett volna szerepelniük, de a sorbarendezés után ez nem volt igaz.
    Megmondom őszintén, először nem akartam elhinni, ezért végeztem nem egy tesztet, ill. próbáltam ki más változatokat is.
    Ezt így egy cégnél mondjuk a pénzügyi osztályon dolgozóknak nem lehet odaadni használatra.

     1. Tartok tőle, hogy nem: a vlookup utolsó paraméterének ‘hamist’ használva nem számít a sorbarendezés, ráadásul a működésben úgy is eltérés van, hogy nem ugyanúgy teszi sorba, ha a mátrix azonos munkalapon van, mintha nem.

      Bejelentem, köszönöm.
      p

  2. “Kicsit olyan, mintha egy Microsoft-os ügynök épült volna be a fejlesztők közé.”

   Szerintem a timar az ;-). Eltérítették, mint a Daniel Robbins-t. Van ez így: ha valaki túl sokat tesz a szabad szoftverekért, a tőke megkeresi és felajánl neki egy XP-t mindennapos használatra, onnantól meg aztán…

   Persze nehéz ez, mert a Windows build elkészítéséhez VC kell. És valószínűleg még RMS is a Microsoft füttyjárása szerint járna el, ha VC lenne telepítve a gépén…

 25. Környezet: WinXP Sp3
  Modul: Writer

  Nem tudom érdekel-e egyáltalán valakit, de találtam még valamit…
  A táblázatok cellakezelése hagy némi kívánnivalót maga után, de ez amit most leírok, hát komolyan feladta a leckét (már mire rájöttem mit csinál – de, hogy miért azt nem tudom).
  Egyszerűsítve a problémát:
  1db táblázat 1db cella
  ebben létrehoztam szintén 1db táblázatot 1db cellával (táblázatba szúrtam be egy másik táblázatot, vagyis cellába egy másik cellát).
  Külső cella magasságát 5cm-re beállítottam, belső margói 0,3cm.
  Belső cella magasságát 5-(0,3+0,3), tehát 4,4cm-re. Így elértem, hogy a belső cella körül pontosan egyforma térköz van minden oldalon.
  Eddig minden OK volt.
  Mentettem.
  Megnyitottam az elmentett munkát, és láss csodát, a belső cella cakli-pakli eltűnt.
  Azt vélem felfedezni ezzel kapcsolatban, hogy ha megnövelem a külső cella méretét és újra mentek, visszatöltök a belső cella újra megjelenik.
  Nem tudom mennyire érthető, de érdemes kipróbálni…

   1. odt természetesen. Ha érdekel a probléma küldhetek tesztállományt, de 2 perc alatt meg lehet csinálni, ha ki szeretnéd próbálni! Az a lényege, hogy a belső táblázat cellamagassága nagyobb legyen mint a külső táblázat magassága. Érdekes, hogy html-be exportálva hibátlanul jelenik meg. Gyanítom, köze van ahhoz, hogy a belső cella alatt még egy bekezdésnek is el kellene férnie, de mivel a magasság miatt nem fér be, így elqrja az egészet. De ez csak tipp!

 26. Azért minősítem komoly célra használhatatlanak, mert a Microsoft office-a nem szenved alapvető problémákkal. Nem fordul elő mindenféle elcsúszás és sok egyéb probléma. Otthon jó szórakozás lehet eljátszani ezekkel, de üzleti célra így sosem lesz megfelelő.

  Pedig a végcél az lenne, hogy legyőzze a Microsoft termékét azzal, hogy legalább annyira megbízhatóan és kellően széles szolgáltatáskörrel használható, viszont ingyenes, ami így odasózhatna a drága irodai csomagnak.

  Nem kell a sok csicsa a felhasználói felületben, de, ha a felsorolás elcsúszik egy dokumentumban az már súlyos gond!

  Csak akkor lehet használható, ha valaki aki az MS termékében szerkeszt és küld el valakinek egy dokumentumot az pontosan azt látja a megnyitás után, amit az eredeti szerkesztő látott, mikor elmentette a dokumentumát.

  Ezek után, ha valaki az OOo-vel beleszerkeszt a dokumentumba és elmenti, majd visszaküldi az eredeti szerkesztőnek az pontosan úgy látja az ő részeit, ahogy eredetileg elküldte, viszont az utólag hozzáadott részek is úgy jelennek meg nála ahogy azt az OOo-vel szerkesztő személy elhelyezte.

  Amíg ezek nem működnek kielégítően, addig esély sincs kiütni a nyeregből a Microsoft office-át.

  1. Mi komoly cél?
   Én már a 2.0 óta használom a Writer-t és mindig meg tudtam oldani MSO nélkül is a problémás dolgokat, igaz a Word nézegetővel mindig leellenőriztem az eredményt mielőtt kiadtam volna a kezemből a munkát.
   Nem cél az MSO legyőzése.
   Az OOo -t az használja akinek a céljaira megfelel, ha nem jó akkor választ más használhatót.

  2. Na ezzel nagyon-nagyon nem értek egyet!
   Jómagam nagyon sokat használtam MS Word-öt, de meg kell mondjam nagyon nem voltam elszállva tőle. Alapvető feladatokra természetesen alkalmas, na de ha komoly munkára használja az ember, akkor bizony elég tisztességesen használhatatlanná válik az egész! Halálos, mikor megpróbálja kitalálni mit is akarsz csinálni… ráadásul azt is 90%-ban rosszul teszi! A hordozhatóságot el lehet felejteni, hacsak nem lehet eltekinteni az elcsúszásoktól, ami különböző helyeken megjelenítve a doksikat bizony előfordul.
   Arra viszont alkalmas, hogy Ágika a titkárságon elbohóckodjon vele és szóközökkel helyettesítve a tabulátorokat, “megszerkesszen” egy dokumentumot!
   Egy mondatban az MS terméke nem a használhatóság miatt terjedt el ennyire, de azt hiszem ez egy másik fórum témája is lehetne…
   Az oo-nak is vannak hibái – mint fentebb számszerűsítették is 🙂 – de legalább használható és ingyen van! Azzal nem értek egyet, hogy komoly munkára alkalmatlan! Jómagam pont azért váltottam MS-ről oo-ra mert az MS félétől már a hideg is kirázott, ha dolgozni kellett vele – ismervén a rám váró nehézségeket!
   Szerintem aki konyít valamit is a szövegszerkesztéshez annak az oo pár nap alatt használhatóvá válik, és nem vágyik vissza MS földre. Aki meg nem ért hozzá annak lényegében teljesen mindegy melyik program használata közben őszül meg véglegesen!
   Jó lenne persze, ha az alapvető hibáit kijavítanák, de talán ha minél többen használjuk, egyszer csak fontos lesz majd a gyors hibajavítás is.

  3. Még valami az alapvető problémákról. Ha MS Office XP, vagy korábbi változatot használsz egy üres doksiba írd be: Közgyűlésén
   Üss a szó után egy szóközt és csodálkozz rá a program tökéletes voltára 🙂
   (Ez csak akkor működik, ha nem telepítetted idáig a programhoz kiadott javításokat)

 27. Ki a csuda használ Office XP-t. Már az Office 2003 is elavult, nem, hogy az XP.

  A Microsoft termékei a lobbik miatt elterjedtek, de mindegy is, hogy miért. A lényeg, hogy az elterjedtség miatt nekünk kell alkalmazkodnunk nem tőlük várni, hogy alkalmazkodjanak.

  Alapvetően fontos, hogy egy cég viszonylag modern friss termékeket használjon. Ha nem is a legfrissebbeket, de olyan elavultakat, mint pl. az office XP semmiképpen se.

  Éppen ezért és az Office 2007 formátumaival való nagyobb kompatibilitásért fontos az OOo 3.1
  Viszont, ha nem kezeli hibátlanul az MS office formátumait, akkor elbukott a dolog.

  Sajnos az MS office az elterjedtebb és ha más cégek számára nem tud az ember hibátlan anyagot produkálni, akkor dilettánsnak minősítik a céget a többiek.
  Ágika a titkárságon pedig bőven túlterhelt ahhoz, hogy a munkáján kívül, még a program hibáinak javításával is kínlódjon.

  Újabb alkalmazottra pedig nem telik éppen ezért lenne vonzó az OOo is, de a rossz minőségű kivitelezés pótolhatatlan veszteséget okoz. Hisz, ha a dokumentumok, weblap, iratok, prezentációk és hasonlók gagyik, akkor mi lesz a véleménye a partnereknek, megrendelőknek a céggel szemben.

  Persze, hogy az ami. Vagyis ez a cég megbízhatatlan és kockázatos vele dolgoztatni, ha ilyen igénytelen.

  Pedig lehet, hogy a munkát hibátlanul elvégzi, mégis a külcsín alapján ítélnek az emberek.

  1. “A lényeg, hogy az elterjedtség miatt nekünk kell alkalmazkodnunk nem tőlük várni, hogy alkalmazkodjanak.”

   Jól néznénk ki, ha bemennénk egy boltba és csupa olyan terméket tudnánk csak vásárolni, ami a boltvezető ízlésvilágának megfelelő… Lehet naiv vagyok, de én elvárnám, hogy a szoftvergyártók is alkalmazkodjanak!
   Lásd XP és Vista esete. Az utóbbi melyik komoly cégnek kellett? Pedig az XP aztán igazán elavultnak számít… de ez megint egy másik történet, talán kár is belemenni.

   “Ágika a titkárságon pedig bőven túlterhelt ahhoz, hogy a munkáján kívül, még a program hibáinak javításával is kínlódjon.”

   Sok felhasználó nem a program hibáival kínlódik, hanem magával a programmal. Nem hiszem, hogy az a legfőbb probléma, hogy milyen eszközt használsz, hanem, hogy egyáltalán tudod-e használni, ki tudod-e aknázni a lehetőségeit. Lehet, hogy a 2003 is elavult már, de kit érdekel, mikor az Office XP – vagy bármelyik Office – lehetőségeit sem ismerik teljes mélységében a felhasználók (ezért nem értem sokszor a szoftvergyártók által diktált tempót sem, annak ellenére, hogy tudom, nekik a lét a tét az új verziókkal), csupán a legáltalánosabb lehetőségeket ismerik benne – nem azért mert buták, hanem mert nem mindenkit érdekel annyira maga a program, hogy vegye a fáradságot és megismerje. Nem minden cég rendelkezik azon anyagi lehetőségekkel sem, hogy három évente szoftvereket cseréljen, csupán azért, mert kijött egy új verzió. Plusz költségként az összes munkatárs oktatását is fedezni kell, hogy konyítson valamit a dologhoz… és ez csak egy irodai csomag.
   Nem ismerek statisztikát, de szerintem vannak még jó páran akik office xp-t vagy korábbi változatot használnak, akár azért, mert nincs kedvük újra megtanulni egy irodai programcsomagot, csak azért mert meg szeretnének szerkeszteni egy levelet, akár azért, mert nem akarnak áldozni rá.

   “…ha a dokumentumok, weblap, iratok, prezentációk és hasonlók gagyik, akkor mi lesz a véleménye a partnereknek, megrendelőknek a céggel szemben.”

   Ez messze nem csak a használt szoftveren, vagy annak frissességén múlik! Ha olyan emberre bízod ezeket a feladatokat, akinek lövése sincs az esztétikai megjelenítésről (vagy csak egyszerűen lusta normálisan megcsinálni) adhatsz te a kezébe akár MS 3800-at is :), akkor sem fogja ízlésesre elkészíteni!

   “…ha más cégek számára nem tud az ember hibátlan anyagot produkálni, akkor dilettánsnak minősítik a céget a többiek.”

   Tapasztalatból mondom, hogy az MS termékeivel sem lehet olyan végeredményt produkálni, ami mindenhol hibátlanul jelenik meg, ha így lenne a PS és a PDF formátumok meg sem születnek, egyszerűen nem lett volna rájuk szükség, nem beszélve arról, hogy biztosnak kell lenned abban, hogy az összes partnered ugyanazt a szoftvercsomagot – és operációs rendszert – használja. Az oo nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy olyan termékkel próbál kompatibilis lenni, ami még sokszor saját magával sem az… de szegény nem tud mást tenni az általad is említett lobbik miatt.

   Ne haragudj, de a végére csak r4zoli-t tudom idézni mert teljesen egyetértek vele:

   “Az OOo -t az használja akinek a céljaira megfelel, ha nem jó akkor választ más használhatót.”

 28. Hm szerintem felhasználó éppen arra gondolt, hogy különösen Magyarországon szegények a cégek azonban, mivel a Microsoft termékei az elterjedtebbek ezért megengedhetetlen, hogy a kompatibilitás ne legyen teljes legalább az alapvető elemekben. Például a felsorolás alapvető dokumentumelem.

  Sok titkárnő pedig messze nem olyan képezett és bőven túlterhelt, hogy kínlódjon még a folyamatos ellenőrizgetéssel, hogy a Microsoft megjelenítőjében ugyan, hogy jelennek meg a dolgok, vagy mit csináljon, ha a kapott dokumentum el van csúszva nála, mikor valójában nincs és mit csináljon ezzel, mikor neki OOo-ban kell szerkeszteni, de a visszaküldött dokumentumot meg Word-ben szerkesztik tovább.

  Lehet, hogy én és mások jól eljátszanak ezzel, de egy munkahelyen nincs erre idő. Már ahol dolgoznak is és nem csak a kávészünetekről szól a nap.

  Szerintem sokan nem ismerik ki a mai Office csomagok lehetőségeit, mert olyan sokrétűek lettek, de az alapvető dolgok kompatibilitása nagyon fontos. Különben nem lesznek kellően elterjedtek a programok és megreked az otthoni felhasználóknál a dolog.

  Én nagy híve vagyok a szabad dolgoknak. Több témában készítettem, már honlapot, vagy működtem közre ebben abban. Eszméletlen leterhelő meló időnként, de, ha már belevágtam valamibe, akkor vagy rendesen csinálom, vagy sehogy. Attól, hogy önszorgalomból csinálok valamit, még nem mentség arra, ha igénytelen lesz. Éppen ellenkezőleg. Ha már azzal sem törődnék, amit szeretetből csinálok, akkor, mi lenne a kötelező dolgokkal.

  Nincs azzal baj, ha nem tökéletes, még az OOo 3.1, de így nem szabadott volna véglegesíteni! Nagy volt a nyomás én is örültem volna az új verziónak, de csalódnom kellet. Nagyon sok hibától hemzseg még ezért, még RC állapotban kellett volna hagyni.

  Én csak örülnék, ha az OOo nagyban elterjedne kicsiny hazánkban. Egyrészt ez jó lenne a cégeknek, hisz ingyenes. Másrészt jó lenne a magyar OOo közösségnek, hisz több visszajelzést kapnának, ha másoktól nem is, akkor az előtesztelő rendszergazdáktól, így nem lenne ilyen baki, mint a mostani.

  Sajnos nem sikerült valami jól a 3.1-es verzió. Nem menthetetlen, mert szerintem alapvetően jobb, mit a 3.0.1, de, még befejezetlen.

  Én szurkolok a fejlesztőknek, mert nagy meló, de nem kell elsietni. addig ne adjunk valamit ki a kezünkből, amíg nem áll közel a tökéleteshez.

  Az alkalmazkodásról pedig nekem is az a véleményem, hogy sajna az MSO-hoz kell alkalmazkodnunk, aztán, ha egyszer jóval elterjedtebb lesz az OOo, mint az MSO, akkor, majd Ők lesznek kénytelenek alkalmazkodni, ha fent szeretnének maradni.

  Addig viszont nincs más választás, ha biztosítani akarjuk a zökkenőmentes együttműködést és teljes átjárhatóságot a programok között.

  Az üzleti világ pedig simán vált, ha látja, hogy érdemes. Hiszen itt nem önmagában az ingyenesség a lényeg, hisz át kell képezni az alkalmazottakat némileg az új programra. Szerintem az ingyenes frissítés sokkal fontosabb csábító erő.

  A Vista-t pedig ne is említsük. Az a Microsoft nagy bukása. Mikor tesztelhettem a végleges verziót, már láttam, hogy értelmetlen rá váltani, mert túl sok volt benne a “hiba”, vagy pontosabban a félretervezett dolog. Nem volt rossz és sok jó dolog megjelent benne, de kipróbálás után bizton állítottam, hogy botorság lenne váltani. Ki kell tartani a következő verzióig. A 7-es, már jóval kellemesebb és jobb. Nagy érdeklődéssel figyelem és valóban elmondható róla, hogy erre valószínűleg érdemes lesz váltani, főleg az XP borzasztóan elavult volta miatt is.

  Az alkalmazkodáshoz pedig jó példa, hogy amíg az IE különösen a 6 és 7-es verzió, de a 8-as is csak egy-két fokkal jobb ennyire elterjedt a felhasználók körében, addig egy honlap elkészítésénél figyelembe kell venni és nem dacolhatok, hogy én firefox alá szeretnék fejleszteni, mert az IE-t használó felhasználók csak azt látják, hogy milyen vacak ez a lap és nem azt, hogy milyen ócska az Ő böngészőjük.

 29. A fenti hozzászólások úgy láttam, hogy mind Windowsos témában születtek. Én Linuxot használok és arra lennék kíváncsi, hogy mikor lesz teljes magyar kiadás Debian csomagokban? Jelenleg az angolt tettem fel, de tartok tőle, hogy a páromnak baja lesz az angol miatt. Az rpm-et meg valamiért nem sikerült beillesztenem. Mondjuk az is segítség lenne, ha valaki azzal kapcsolatban adna tanácsot.

  1. Hogy is mondjam… a Novellnél több száz oldalas dokumentumokat készítünk és eddig mindig megvolt az oka, ha farkast kiállottunk.

   El tudod küldeni a dokumentumot, hogy megnézzük? Egy 17 oldalas dokumentumnál furcsának tűnik ez a viselkedés.

   1. Szia!
    Kár, hogy nem tudom törölni az előző hozzászólásomat, sajnos elhamarkodott volt. Tegnap igen xar napom volt és 24 órás ébrenlét után próbáltam dógozni.
    Az oldalszámozásra vonatkozó hiba a saját figyelmetlenségemre vezethető vissza (oldalstílust használtam, a páratlan fajtából és így a doksi felétől az oldalszámozás csak a páratlan számozással jelent meg).
    A képekre vonatkozó észrevétel, az meg kipróbálható (2 kép és a formátumecset kell hozzá).
    Természetesen nem tettem fel MS Office-t, és továbbra sem tervezem.
    Timar-t megkérem törölje az előző megjegyzésemet, nehogy elvegyem valaki kedvét a hülyeségem miatt.
    Remélem nem bántottam meg senkit!

    1. Szerintem ezzel semmi gond… szoktunk így lenni mindannyian.
     Néha jó lenne látni ezt a józanságot a Firefox felhasználóknál is 🙂

 30. Üdv!
  Nem olvastam végig a kommenteket, de nekem tökéletesen megnyitja az MSO 2007-es állományokat. Windows 7 RC-n.

 31. Csiszolgatják ezt azért szépen!
  A 3.1.1 igaz még Béta, de úgy látom azért sok hibát kijavítottak!
  Csak így tovább!

 32. Környezet: WinXP
  OOO: 3.1.1
  Modul: Writer

  Egy hiba a formátumecset használatakor:
  Szúrj be a doksiba két képet.
  Az egyiknek adj keretet.
  Jelöld ki, majd kapcsold be a formátumecsetet.
  Kattints a másik képre.
  A kép2 körül egy szaggatott vonal jelenik meg, amitől az istennek sem lehet megszabadulni!
  Ez nem új, már a 3.1-ben is benne volt.

  1. Érdekes, hogy az ecset első használata után már nem ismétlődik a hiba!

   Most látom vannak frankón új funkciók is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük