“Megjelent a LibreOffice 5.3.7” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Örvendetes, hogy – az eddig próbált WinPenpack-os hordozható verzióban – az OpenGL funkciót újra normálisan ki lehet kapcsolni (az arra nem alkalmas gépeken) és be lehet kapcsolni a normál gyorsítás funkciót, anélkül, hogy a menük villogni kezdenének amikor az egeret fölöttük húzgálod.

 2. Mintha elfeledkeztek volna az 5.3.7 Portable kiadásáról.

  Én egyébként OpenOffice 4.1.4-et használok, ha addig nem jelenik meg 4.1.5, megpróbálkozok majd a LibreOffice 5.4.4-gyel. Sokszor próbáltam már átváltani, de annyi hiba van benne, hogy 1-2 nap után mindig visszaváltottam OpenOffice-ra.

  1. Kedves Zoltán!

   A portableapps.com saját maga csomagolja – újra – a LibreOffice-t, arra nincs ráhatása a TDF-nek.

   Az OpenOffice fejlesztése gyakorlatilag megállt, a legújabb OpenOffice kiadások érdemi hibajavítást nem tartalmaznak (lásd a bejelentést).

   A LibreOffice tartalmazza az új helyesírási szabályokat is és még számtalan nyelvi frissítést.

   Én biztonsági, stabilitási szempontból is inkább a LibreOffice-t javaslom. Amennyiben nem kíván kísérletezni, úgy a mindenkori stabil ágat ajánlom figyelmébe.

   Ha pedig valami nem úgy jelenik meg, ahogy kellene, célszerű a TDF Bugzillájába bejelenteni a hibát és csatolni hozzá problémás dokumentumot.

   1. Mindigis a stabil ágat használtam, annál tapasztaltam hogy nem program, mert nem utasításokból hanem hibából áll. Olyan mint az Intel processzorok. Nálam az OpenOffice a jobb: kevesebb hibával találkozok benne, használhatóbb. Tudom hogy a LibreOffice újabb, épp azt tapasztalom hogy újabb hibák is vannak benne. Az OpenOffice-ban épp azért van kevesebb hiba, mert nincsenek benne az újdonságokkal együtt bevitt hibák. Tudom hogy a PortableApps csomagolja, de rájuk lehetne szólni hogy elfelejtették. Ha nem úgy jelenik meg mint kellene, amivel igen ritkán találkozok, azt lehet hogy kijavítják, de más hibát nem nagyon. Minden hibát ki kellene javítani, és akkor jó lenne. Ez mind tapasztalat.

    1. A portableapps-nak bárki írhat e-mailt.

     Amennyiben jobbnak találja az OpenOffice-t úgy maradjon annál. De véleményem szerint hosszútávon nem megoldás.

     A hibák száma természetesen mindig magasabb lesz annál, mint amennyi fejlesztő fog tudni dolgozni rajta. 🙁 De ha van bejelentés lehet mire hivatkozni. 🙂

    2. “Az OpenOffice-ban épp azért van kevesebb hiba, mert nincsenek benne az újdonságokkal együtt bevitt hibák. ”

     Ha fölmész az angol fórumra, és egy kicsit szétnézel, akkor látni fogod, hogy az AOO 4.1.4 verzióval alig néhány érdemi javítás mellett sikerült kicsit felzárkózni a bug-ok számának tekintetében is a LO mögé… Hozzátesz a dolgokhoz a Win-10 is persze, az azzal való negatív “interferenciák” tömkelege is, ami – valószínűleg éppen az ilyen irányú fejlesztések lassú ütemével függhet össze… (Ha csak nem tételezzük fel a MS-ről, hogy kifejezetten bojkottálja az AOO normális futását a Win-10-en, amit ugye miért is tennénk… 🙂 )

     Mi, CÉGES szinten a LO-t használjuk a LibreOffice megjelenése óta. A 32 bites verziót használjuk a 64 bites gépeinken, de mindegyiket Windows 7 Prof. operációs rendszeren. És még mindig a LO 4.4.7-es verziót. Gyakorlatilag gond nélkül, napi szinten 8-10 ember. Amikor valami súlyosnak tűnő hibát tapasztalunk, annak kb. 85%-áról előbb-utóbb kiderül, hogy a felhasználó hibázott, vagy használta logikátlanul a szoftvert. …Mert pl. ha egy Calc táblázatot MILLIÓSZÁMRA (konkréten milliószámra!) telezsúfolsz cellánként megadott (átmásolt) Feltételes formázással és Adatérvényesség funkcióval, annak nem örül a 4.4.7-es verzió…
     Nyilván tudok még mondani jó pár hibát abban is, de amelyik hibát már ismered, azzal jobban együtt tudsz élni – tudod hogyan kerüld meg -, mint egy új ismeretlen viselkedésű hibával.
     Ez minden programra igaz. Ugyanez a helyzet a FIZETŐS (bár viszonylag olcsó) CAD programjainkkal, vagy akár az E-bank böngésző-kiegészítőkkel, és persze a saját fejlesztésű ipari alkalmazásainkkal is.

     Szerintem sokkal bosszantóbb az az állapot, amikor az MS formátumban más cégektől megkapott kapott dokumentumokat az AOO nem tud rendesen kezelni (formátumok, szétesése, hiányzó Calc függvények, és hogy egyáltalán nem ment – se jól, se rosszul – OfficeOpenXML formátumokba), ellentétben a LibreOffice-szal. Az se 100%-os persze, de legalább…
     …Persze kinek mire van szüksége a programcsomag igencsak sokrétű tudásából.

     Azzal persze egyetértek, hogy néha a “csicsázásra” ( az MS-office-ra hasonlító menü- és eszköztár rendszerek, a használat szempontjából fölöslegesnek tűnő dizájn-elemek fejlesztésére) megy el az erőforrás, de tudjuk: azok az önkéntesek, akik ezekkel foglalkoznak, azok úgyse foglalkoznának (nem tudnának, nem akarnának foglalkozni) a hibák javításával. Az más dolog, hogy újabb hibák ezeken a területeken is kerülhetnek a programkódba.

     Konklúzió:

     Kell, persze a széles publikum ilyen visszajelzése is mint a tiéd, de ezt a fajta “általános panaszkodást” egy szoftveres sem tudja kezelni. Konkrét hibák konkrét és pontos, mintapéldával megtámogatott LEÍRÁSA kell ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozni lehessen – bárkinek – a problémával.

     1. Én be szoktam jelenteni a hibákat angolul, csak éppen javítani nem szokták.

 3. Kedves Zoltán!

  A hibajelentések mellé célszerű mellékelni képernyőmentést, a „helyes” és „helytelen” viselkedésről és ha van rá mód, akkor még példafájlt is fel kellene tölteni.

  Kissé körülményes, tudom :), de ha jó a hibajelentés, akkor előbb utóbb valaki foglalkozik vele és az kiderül, hogy pl. kevés infóvan, vagy regresszió-e.

  Mely hibákat jelentette?

  1. Fejből nem tudom de már vagy 20-at. Képernyőkép van amihez kell, olyat sose jelentettem be hogy nem úgy néz ki, szétesik. Hogy fejléces UTF-8 .txt fájlt megnyitva mentéskor 1250-es kódlapban menti, ahhoz például nem kell. Ezeknél először mindig mentés másként kell, kiválasztani hogy típusjelző fejléces UTF-8, utána már jó az egyszerű mentés. De minden megnyitás után így kell.

   Mostanában azt tapasztalom, hogy ha egyszerre több fájlt nyitok meg Windows Intézőből, névtelen fájlok lesznek, mentéskor megkérdezi a nevét. Meg azt hogy az soffice.bin időnként végtelen ciklusba kerül, lefagy, sose készül el a Writer, vagyis nem lehet használni, be kell zárni ctrl+esc-cel a feladatkezelőben. Mindkettő megvan az OpenOffice-ban is, csak ott ritkábban jön elő. Csak akkor tapasztaltam amikor más program miatt terhelt volt a rendszer (CPU 100 %): ettől kerül végtelen ciklusba az soffice.bin, ami megmarad a számítógépet leterhelő Internet Explorer bezárása után is. 2 magos a CPU, ott van hogy soffice.bin 50 %, vagyis 1 magon végtelen ciklusba került. Olyan is van hogy először a dokumentumhelyreállító indul el: vagyis hibás dokumentumot hozott létre. Mondjuk havonta, ez csak LibreOffice-ban volt. Ezeket már nem jelentettem be, mert minek: ugyanis

   “előbb utóbb valaki foglalkozik vele”: pár évtiezeden belül biztos, főleg hogy az soffice.bin végtelen ciklusa nem reprodukálható, lehet hogy a 120 dpi-s Windows képernyőbeállítás okozza, amikor meg hibás dokumentumot hoz létre, és abban személyes adatok vannak, azokat meg ugye nem adjuk ki, így szintén nem reprodukálható. A dokumentum-helyreállítás előtt meg ugye nem lehet belőle azokat kitörölni, utána meg már semmire se mennének vele: az ugyanis egy korábbi biztonsági mentés, így nem utal a hibára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük