Linux Libertine G – magyar gyerek gyógyítja…

LibreOffice logóA Linux Libertine G betűkészlet új kiadásával a fenti címet szebben, olvashatóbban és tömörebben is lehet szedni, mivel gy ligatúrát kapott a kurzív betűváltozat. Ez és egyéb újdonságok ebben a PDF állományban meg is tekinthetők.

Bár a magyar nyomdai hagyományok felelevenítése miatt már korábban is felmerült a gondolata a gy ligatúra létrehozásának, egészen a Linux Libertine legutóbbi kiadásáig erre nem volt különösebb igény és lehetőség. Philipp H. Poll, a Linux Libertine szerzője a legutolsó kiadással viszont átrajzolta a kurzív betűváltozatot, ami többek között egy szebb, keskenyebb betűszemmel rendelkező g betűt eredményezett. A gy így megnövekedett betűköze szűkebb alávágást igényel, amire kézenfekvő megoldás volt a gy ligatúra elkészítése, amit az OpenOffice.org Writer a beépített Graphite betűtechnológiának köszönhetően automatikusan helyettesít a szövegbe.

A gy mellett hasonlóan fontos a gj ligatúra a magyar nyelv számára, mivel az összetett és toldalékolt szavakban különösen gyakori betűkombinációról van szó, de a Linux Libertine-ben a megfelelő egalizálás mellett a g és j összeér. A Linux Libertine G új gj ligatúrája jelenti a megoldást nemcsak a magyarban, hanem más nyelveken is.

Az új nagybetűs alávágási lehetőség, az OpenType szabványból már ismert cpsp tulajdonság kicsivel nagyobb betűközöket állít be a csak nagybetűs szövegre. Ez automatikusan is megtörténik, ha betűkészletszintű nagybetűsítés (caps=2) van beállítva, pl. a címsorokra.

A holland vonatkozású újdonságok részben azzal kapcsolatosak, hogy a közelmúltban a holland OpenTaal alapítvány és a Holland Nyelvi Unió támogatásával számos javítás készült a Hunspell helyesírás-ellenőrző programhoz. (Ennek előzményeként tavaly októberben az OpenTaal meghívására, Ruud Baars szervezésében Hágában került sor egy az OpenOffice.org nyelvi eszközeivel kapcsolatos megbeszélésre, amelynek egyik eredménye, hogy a legújabb holland Hunspell szótár kezeli az összetett szavakat). Az OpenTaal munkatársa, az OpenOffice.org holland natív nyelvi projektjének vezetője, Simon Brouwer válaszolta meg a holland tipográfiával kapcsolatos kérdéseket a fejlesztésekhez.

A Linux Libertine G korábbi változatainak elkészítését az FSF.hu Alapítvány támogatása tette lehetővé. Az alapítvány aktivistájának, Tímár Andrásnak köszönhetően a Linux Libertine G a LibreOffice-ba is bekerült, ami jelentősen egyszerűsíti a Linux Libertine G és a LibreOffice kiadványszerkesztési célokra történő felhasználását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük