LibreOffice az Apple App Store-ban

lofc-icon Az OS X felhasználóinak jelentős része használja előszeretettel az App Store-t az alkalmazások beszerzésére. Az előnyök között szerepel a biztonságos, megbízható forrás, az automatikus frissítések, és az egyszerű vásárlás. A Collabora munkájának köszönhetően június 18. óta az Apple App Store-ból is letölthető a LibreOffice. Két változat jelent meg és lesz karbantartva a jövőben. Az egyik a LibreOffice-from-Collabora, amely a mindenkori stabil, a Collabora ügyfeleinek terjesztett forrásból épül, és jelenleg a 4.3-as verzión alapul. A másik a LibreOffice Vanilla, amely mindig a legfrissebb, jelenleg a 4.4.4-es LibreOffice.

A LibreOffice-from-Collabora pénzbe kerül ($10), és a vásárlások száma jó visszajelzést jelent a Collaborának, hogy érdemes-e erőforrásokat áldoznia a LibreOffice OS X alatti verziójának fejlesztésére. Ha a csomag termel egy szerény bevételt, akkor üzletileg alátámasztható, hogy érdemes (munkaidőben) foglalkozni az OS X alatti kisebb-nagyobb hibákkal. A LibreOffice Vanilla ingyenes.

A júniusi megjelenés óta a felhasználók visszajelzései alapján már mindkét csomag kétszer frissült. Megoldódott egy programösszeomlási probléma, a Python és a Pythont használó kiterjesztések integrálása, és már működik a Finderből való fájlmegnyitás. Sajnos, hogy ezeket a hibákat nem lehetett kiszűrni az első megjelenés előtt, de a LibreOffice komplexitását és sajátos megoldásait ismerve ez nem meglepő. Nagyon nehéz volt az App Store követelményeit (sandboxing, digitális aláírások stb.) kielégíteni úgy, hogy a szabályok menet közben is szigorodtak, és a rendelkezésre álló példák egyszerű, elejétől végéig XCode-ban fejlesztett alkalmazásokra szorítkoztak.

“LibreOffice az Apple App Store-ban” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Ahogy megjelent, le is töltöttem, de sajnos vissza kellett tennem a webes verziót, mert a Finderből történő megnyitás nem működött. Örülök neki, hogy azóta megoldódott a dolog. Ettől függetlenül OS X-en még mindig rendszeridegennek hat a LibreOffice, bár nekem egyelőre jobban bejön, mint a Microsoft saját vadonatúj programcsomagja. Az Excel szinte használhatatlan külső (nem retina) kijelzőn. Fehér háttérrel szinte olvashatatlanul elmosódottak a karakterek, nem jegyzi meg a nagyítást, stb. Ha a LO-ban személyre tudnám szabni a gyorsbillentyűket (az ALT+nyíl kombót az istenért sem engedi módosítani, mert a CMD+nyíl nem áll kézre), esetleg az XLSX fájlok mentését követően kevesebbet zaklatnának a munkatársaim, hogy nem bírják megnyitni, vagy mert sikerült, de szétesett az egész, akkor boldog ember lennék. Tudom, a szupport és a fejlesztések pénzbe kerülnek, de talán pont emiatt jó, hogy letölthető a fizetős verzió is. Csak így tovább!

 2. Először is gratulálok a fejlesztéshez! (remélem Collabra-sok is olvassák ezt az oldalt :))
  Az ikonstílust mikor lehet választani? Megszoktam már a Sifr-verziót.
  A magyar nyelvi helyesírás ellenőrzés ugyanúgy működik, mint a webről letölthető verziónál? (vagy teljesen átveszi az OS X-féle magyar ellenőrzést)
  A sok nyelvi felület közül le lehet törölni (pl. kínai, thai, stb.), amire sosem lesz szükségem?
  A Súgó offline módban is fog működni egyszer?
  Köszönet előre is a felvilágosításért!

  1. A felhasználói profilt át lehet helyezni. A normál LibreOffice-nak a ~/Library/Application Support/libreoffice/4/user alatt van, az App Store-os verzió pedig a ~/Containers/com.collabora.libreoffice-free.LibreOffice-Vanilla/Library/Application Support/libreoffice/4/user alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük