“LibreOffice 7.1.2 Community” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Sajnos nem találtam neki jobb helyet.
  Mind a LibreOffice, mind a Visual Studio, Consolas font esetén, például a ∃ ∄ ∀ karaktereket szélesebben jeleníti meg, mint a többit. Én egy IDE-t készítek Visual C++ 2019-ben, MFC-vel, nekem mindig keskenyebb mint LibreOffice-ban, nagyjából olyan széles mint a többi. Tudom hogy a LibreOffice nyílt forráskódú, nade akkora a forráskódja, hogy én biztos nem találom meg. Próbáltam TextOut-tal DrawText-tel is. Köszönöm.

  1. Némi guglizás után (linkeket itt nem tudok megosztani):

   A Consolas egy 2007-es fejlesztésű Microsoft font, ami (természetesen) nem része a LibreOffice telepítőjének.
   A legújabb verziójú Consolas font is csak mintegy 3000 alakzatot tartalmaz:
   ” In version 7.00 (as part of Windows 10 1909[2]) there are 3030 glyphs in total. ”
   Az nagyon kevés az Unicode-világban!!! A régebbi verziók meg még kevesebbet!

   És akárhogy is nézelődök tovább a neten, úgy tűnik, hogy az általad jelzett karakterek nincsenek megrajzolva benne (U+2200 hexadecimális értéktől kellene kezdődniük).

   Ha pedig egy adott karakter nem létezik a kiválasztott fontban, akkor (hibajelzés nélkül) egy másik font létező betűalakzatával helyettesíti a LibreOffice azt. Sajnos nem csak hibajelzést nem ad, hanem – tudtommal – azt se lehet megtudni, hogy mely másik font adott betűalakzatával helyettesít éppen.
   Emiatt lehet az eltérő betűszélesség, miközben a Formázás eszköztáron azt látod, hogy AZ OTT CONSOLAS font.

   Régebben “divat volt”, hogy a szoftverek, applikációk egy része nem (nem csak) az operációs rendszerre telepített fontokat használták, hanem, saját (privát helyere telepített) fontokat is, ami a többi program számára nem is látszott. Tehát vagy erről van szó akkor, amikor különböző szélességű, de azonos típusú(-nak gondolt) alakzatokat látsz a különböző alkalmazásokban, vagy egyszerűen MÁS fonttal helyettesít az egyik; és megint mással a másik alkalmazás.

   1. Köszönöm. Attól egyébként, hogy nem írja ki, még a forráskódjából kiderül hogy melyik más fonttal helyettesíti. De mindegy, nálam működnek szerencsére, úgyhogy én hagyom úgy. Egyébként TextOut-tal ha 1 karaktert írok ki, nem ismeri a karaktert, de ha teszek mögé egy 0 kódút, és azt is kiíratom, vagyis megadom neki hogy 2 hosszút írjon ki, akkor már működik. DrawText-tel önállóan is ki tudja írni.

    1. Megnéztem FontForge programmal is: a nálam, Win10-en lévő “consola.ttf” font (ez a neve, illetve vannak még consolai, consolab, consolaz néven is fontok telepítve) valóban NEM TARTALMAZZA az általad igényelt karaktereket.

     Az én tippem:
     Használd a DejaVu fontcsaládot helyette. Annak is van monospace változata, és az tartalmazza a kívánt karaktereket. Ráadásul ingyenes, és része a LO telepítőjének; de elérhetők külön is a LO-hoz “járó” fontok a hordozható változat (PortableApps) honlapjáról.

    2. Nem hinném, hogy a LO forráskódjából kiderülne, hogy melyik fonttal helyettesít: ennek a módszernek dinamikusnak kell lennie: a LÉTEZŐ (aktuálisan telepített) normál, talpas/talpatlan, bold, italic, monospace fontok közül kell kiválasztania azt, ami egyéb jellemzőiben is HASONLÓ a helyettesítendő fonthoz. A FontForge szoftverben (is) megnézheted hányféle egyéb jellemzője is lehet egy fontnak, amit meg kell vizsgálnia helyettesítéskor. És még így is észreveszed a különbséget, ha nincs IGAZÁN hasonló.

     És mivel ez a funkció már az OpenOffice-ban is létezett, ami nem adott hozzá “saját” (ingyenes) fontokat a rendszerhez, szinte biztos, hogy a LO se csak a sajátjaiból válogat.

 2. Az miért van már ősidők óta, hogy hiába van bepipálva telepítéskor hogy az LO-gyorsindító induljon el automatikusan a gép indításakor, a telepítés után a beállításoknál NINCS pipa az automatikus indításnál. Ez hiba vagy valami feature?

  1. Sose vettem ezt észre, mert sose használom a gyorsindítót, így telepítéskor se jelöltem be soha…

   Melyik op. rendszeren tapasztaltad ezt?

   1. Windows 10 Home és Pro is, mindkettő 64 bites. Az előbb fejeztem be egy telepítést, ahol ismét bepipáltam, de hiába, újrainídtás után nem indult el…

    1. Ugyanarról a dologról beszélünk vajon?

     A gyorsindító nem indult el, vagy a LibreOffice bejelentkező lapja, ahol a legutóbbi dokumentumok látszanak, meg az applikációk ikonjai?

     Mert a Gyorsindító az egy “láthatatlan” program!!! Az csak betölti a LO bizonyos részeit a memóriába, hogy amikor majd valamelyik applikációt indítod, akkor az már gyorsabban történhessen meg. A futását csakis az Alt-Ctrl-DEL, Futó folyamatok között tudod ellenőrizni, más módon nem látszik.

  2. Jobb lenne, ha ilyesmit a közös AOO/LO fórumon kérdeznél, mert ott tudnék képcsatolmányokkal, linkekkel illusztrálni, meg a később eszembe jutó dolgokat is egyszerűbb lenne hozzászerkeszteni a válaszhoz, és nem utolsósorban ott tudom javítani az elütéseimet…
   A fórum linkjét se tudom idetenni…

 3. Na, most kipróbáltam a LO 6.4.7 verzióval.
  Ha bekapcsolom a funkciót (ez már jóval a telepítés után történik), akkor megjelenik gépújraindítás után a
  Feladatkezelő – Folyamatok – Háttérfolyamatok
  között a LibreOffice; ha pedig nem jelölöm be, akkor meg nem.
  …Nem az Alkalmazások között, hanem a Háttérfolyamatok között.
  És nem egy (bármelyik) LibreOffice applikáció fut, hanem csak a Gyorsindító – bár a háttérfolyamatok között annak is LibreOffice a neve.

  De nem szeretem bekapcsolni, mert akkor más hordozható verziók nyüszítenek, hogy “valami LO már fut”, és akkor nem indulnak el, és én gyakran indítok (például ilyen tesztelésekhez) hordozható verziót..

  1. Azt, hogy friss telepítés után ez hogyan működik, mist nincs időm ellenőrizni.

  2. Ez így működik nálam is. Nekem a gyorsindító Windowszal való indulása a probléma. Hiába pipálom be telepítéskor, újraindulás után mégsem indul el. És ez már legalább az 5-ös verzió óta így van nálam…

   1. Még mindig félreértést érzek a szavaidból. Menjünk át a Fórumra, ott lehet képenyőképeket feltenni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük