A The Document Foundation kiadja a LibreOffice 7.1 Community verziót

Vadonatúj verzió a LibreOffice technológiai platformra épülő legjobb nyílt forrású irodai programcsomagból asztali, mobil és felhőalapú munkához.

A legjobb nyílt forrású irodai csomag önkéntesek által támogatott verziója, a LibreOffice 7.1 Community elérhető a https://www.libreoffice.org/download oldalról. A Community címke arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a kiadás nem a vállalati szektort célozza és nincs a vállalti szintű támogatási igényeikhez optimalizálva.

Vállalati telepítésekhez a The Document Foundation kifejezetten a LibreOffice Enterprise alkalmazáscsaládot ajánlja – asztali, mobil és felhőinfrastruktúrához – az ökoszisztémapartnerek támogatásával, hosszútávú támogatási lehetőségekkel, profi segítséggel, egyedi funkciókkal és más előnyökkel, mint például a szolgáltatásiszint-megállapodások (SLA): https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-in-business/.

Ezen ajánlás ellenére vállalatok egyre nagyobb számban választották az önkéntesek által támogatott verziót a szükségleteikre optimalizált verziókkal szemben. Ez kétszeres negatív következménnyel járt a projektre nézve: az önkéntesek idejének hatékonytalan felhasználásával, mivel így olyan vállalkozások problémáival kell foglalkozniuk, akik cserébe semmit nem adnak a közösségnek; illetve az ökoszisztémát alkotó vállalatok számára nettó kieséssel.

Ez a LibreOffice projekt fenntarthatóságával kapcsolatos problémák forrása, mivel lelassította a szoftver fejlődését. Valójában az ökoszisztémát alkotó vállalatok által az ügyfeleiknek fejlesztett minden sor kód megosztásra kerül a globális közösséggel, ez javítja a terméket és elősegíti a LibreOffice technológiai platform növekedését.

Mind a LibreOffice Community és a LibreOffice Enterprise termékcsalád a LibreOffice technológiai platformra épül, ami sok évnyi kitartó fejlesztési erőfeszítés eredménye azzal a céllal, hogy korszerű irodai csomagot készítsünk nem csak asztali, de mobil és felhő-infrastruktúra számára is, követve a piac 2010 óta bekövetkezett változásait.

Ma a LibreOffice technológiára épülő termékek elérhetők a főbb asztali operációs rendszerekre (Windows, macOS, Linux és Chrome OS), mobilplatformokra (Android és iOS) és a felhőben is. A nevük az egyes cégek márkastratégiáitól függően eltérő lehet, de a LibreOffice egyedi előnyeit, robusztusságát és rugalmasságát ugyanúgy biztosítják.

A Community címkével kiemeljük annak fontosságát, hogy a vállalati ügyfelek lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá küldetésünkhöz, és hogy milyen nagyra becsüljük a támogatásukat.

A LibreOffice 7.1 Community új funkciói

A LibreOffice 7.1 Community új funkcióit számos közreműködő fejlesztette: a módosítások 73%-a a Tanácsadó testületben helyet foglaló cégek – Collabora, Red Hat és CIB/Allotropia – fejlesztői készítették, vállalati ügyfeleik valamint más szervezetek számára (beleértve a The Document Foundationt) és 27% érkezett egyéni önkéntesektől.

ÁLTALÁNOS

 • Új párbeszédablak a felhasználói felület változatok közti válogatáshoz, hogy mindenki az első indításkor kiválaszthassa a számára megfelelő felületet.
 • A nyomtatott dokumentumhoz illeszkedő papírméret keresése pontosabb lett.
 • Minden támogatott fájl megjelenítése új kiterjesztés hozzáadásakor a Kiterjesztéskezelőben.
 • A nyomtatási előnézet mostantól aszinkron módon frissül, így nem blokkolja a felületet a Nyomtatás ablak beállításainak módosításakor.
 • Új Kiegészítők ablak: kiterjesztések egy kattintással való kereséséhez és telepítéséhez.

WRITER

 • Új Stílusfelügyelő a bekezdés- és karakterstílusok attribútumainak és a kézzel formázott beállítások megjelenítéséhez.
 • Az újonnan beszúrt képek alapértelmezett horgonya beállítható az Eszközök ▸ Beállítások ▸ LibreOffice Writer kategóriában.
 • Képesség a Unicode felismerésére még ha a megnyitott szöveges fájl nem tartalmazza a BOM jelet.
 • Jelentős sebességjavítás a keresés/csere műveletekben

CALC

 • Megjelent egy új beállítás az Enter billentyűvel való beillesztés kezelésére, ami az Eszközök ▸ Beállítások ▸ LibreOffice Calc ▸ Általános ablakban kezelhető.
 • Az Automatikus szűrő ablakban az egyes sorokra kattintással is kijelölhetők az elemek a jelölőnégyzetre kattintáson felül.
 • Jelentős gyorsulás az automatikus szűrés és a keresés/csere műveletekben.

IMPRESS ÉS DRAW

 • Immár lehetséges látható aláírásokat tenni PDF fájlokra a Drawban.
 • Az Impressben lehetséges több objektum animációit egyszerre megváltoztatni.
 • Az előadói konzolon megjelentek a „Szünet/Folytatás” és „Kilépés” gombok.
 • Az objektumok realisztikus lágy elmosott árnyékot kaphatnak.
 • Új fizikai alapú animációs képességek és ezeket használó új beépített animációs effektusok jelentek meg.

MAKRÓK

 • Beépültek a ScriptForge programkönyvtárak: makrószkriptelési erőforrások bővíthető és megbízható gyűjteménye felhasználói Basic vagy Python szkriptekhez

A LibreOffice Community 7.1 legfontosabb új funkcióit összefoglaló videó elérhető a YouTube-on:

A LibreOffice a legjobb eszköz interoperabilitáshoz

A LibreOffice 7.1 Community számos interoperabilitási fejlesztést ad a DOCX/XLSX/PPTX fájlok kezeléséhez: fejlesztések a Writer táblázatokban (jobb importálás/exportálás és táblázatfüggvények jobb kezelése, jobb támogatás a lebegő táblázatokban lévő változáskövetéshez); a gyorsítótárazott mezőeredmények kezelése fejlődött; a DOC/DOCX fájlok élőfejének utolsó bekezdése alatti térköz támogatottá vált; valamint különféle SmartArt fejlesztések történtek a PPTX fájlokban.

A LibreOffice a legmagasabb szintű kompatibilitást kínálja az irodai programcsomagok között, kezdve az OpenDocument formátum (ODF) natív támogatásával – amely a zárt formátumokhoz képest jobb biztonsági és interoperabilitási funkciókat kínál – a DOCX, XLSX és PPTX fájlok optimalizált támogatásáig. Ezen felül a LibreOffice számos örökölt formátumhoz kínál szűrőket, így a piac legjobb interoperabilitási eszköze.

Áttérés a LibreOffice-ra

A Document Foundation kifejlesztett egy átállási útmutatót, hogy támogassa a vállalatokat a zárt irodai programcsomagokról a LibreOffice-ra váltásban. Ez a LibreOffice Enterprise család egyik hosszú távon támogatott verziójának bevezetésére épül, valamint tanúsított szakértők által kínált átállási konzultációra és képzésre, akik értéknövelt szolgáltatásaikkal a zárt ajánlatokkal azonos szintű megoldást kínálnak a vállalati informatikai vezetők számára. Részletekért lásd: https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/.

A LibreOffice az érett kódbázisának, gazdag funkciókészletének, a nyílt szabványok erős támogatásának, kitűnő kompatibilitásának és a tanúsított partnerek által kínált hosszú távú támogatási lehetőségeknek köszönhetően ideális lehetőséget kínál a gyártófüggőségtől szabadulni kívánó cégek számára.

A LibreOffice 7.1 Community beszerzése

A LibreOffice 7.1 Community azonnal letölthető az alábbi címről: www.libreoffice.org/download/. A telepítéshez szükséges operációs rendszerek minimuma a Windows 7 SP1 és az Apple MacOS 10.12.

Az Androidra és iOS-re elérhető LibreOffice technológia alapú termékek listája itt található: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/ , míg az App Store és ChromeOS termékeké itt: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-from-microsoft-and-mac-app-stores/

Azon felhasználók számára, akiknek fő célja a hatékonyság és inkább egy több tesztelésen és hibajavításon átesett verziót részesítenének előnyben az újabb funkciókkal szemben, a The Document Foundation a LibreOffice 7.0 családot kínálja, néhány hónapi visszaportolt javításokkal. Az aktuális verzió a LibreOffice 7.0.4.

A The Document Foundation nem biztosít technikai támogatást a felhasználóknak, noha önkéntesektől kaphatnak segítséget felhasználói levelezőlistákon és az Ask LibreOffice weboldalon: https://ask.libreoffice.org

A LibreOffice 7.1 a Document Liberation projekt dokumentumkonverziós könyvtáraira épül: https://www.documentliberation.org

“A The Document Foundation kiadja a LibreOffice 7.1 Community verziót” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük