LibreOffice 5 rc1

LibreOffice logó A LibreOffice mögött álló alapítvány, a Document Foundation (TDF) kiadta a LibreOffice soron következő nagyobb kiadásának első kiadásra jelölt változatát (release candidate 1).

A LibreOffice 5 kiadási ütemterve szerint még három kiadásra jelölt változat lesz, melyből az utolsó (rc4) kerül „végleges” kiadásra, amennyiben nem jön közbe semmilyen komolyabb, a kiadást hátráltató hiba.

A részletes változások már olvashatóak, az új kiadás pedig letölthető a LibreOffice oldaláról. A LibreOffice 5 újdonságairól részletes áttekintést a TDF wiki oldalán olvashatunk.

Figyelem: ez nem végleges változat, éles használatra még nem javasolt! A különféle verziókkal kapcsolatban – éles használat előtt – célszerű elolvasni a kiadási elveket. Ha pedig valaki párhuzamosan akarja használni megszokott telepítésével, itt olvashat telepítési útmutatót.

“LibreOffice 5 rc1” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. “Just for fun: az 5 már van (lesz) 64 bitesben:”
  Örülünk.
  Szebb lesz? Jobb lesz? Hibamentesebb lesz? Vagy legalább gyorsabb lesz?
  Vagy csak “hurrá, ez is hatvannégy bites végre!”???

  (Tudom, pikírt vagyok; de én is hadd kekenczlerkedjek már egy kicsit…
  …/Verbális emotikons: kacsint, somolyog, VICCEL/ )

  K.T.

   1. Hát, izé, én felraktam a windowsos 64 bites 5.0.0.1-et (Azzal a bootstrap.ini-hekkeléses módszerrel). Valami baja lehet a gépemnek vele, mert ugyan elindul, de amint behívok egy dokumentumot, szó-hang nélkül kivágja a rendszer. Úgyhogy még várok egy-két rc-t.

    Egyike vagyok a síró felhasználóknak. Azért, mert pl. a 64 bites Google Chrome érzékelhetően gyorsabb, mint a 32 bites. A 64 bites Firefox viszont hasonlóan (de kevésbé) instabil, mint a LO64.
    A 64 bites Photoshop is gyorsabb, az InDesign is.
    Szóval, a kép színes.

    Továbbá: ahogy egyre inkább divatba jönnek a 4 GB-nál több memóriával szerelt gépek, úgy fog nőni a “sírás” a 64 bites szofververziók iránt. Tudom, tudom, a 64 bites Windows prímán virtualizálja a 32 bites alkalmazásokat a sok memóriában, és a 64 bites printer- éls egylb driverek is elég ritkák, tehát “tisztán” 64 bites gép nem lesz. Vicces, ahogy az élet (a Microsoft) megismétli a 8-16 és a 16-32 bites átállást… (Nem is vicces. Tiszteletreméltó. A WIndows univerzumban VAN backward compatibility, a Lunix univerzumban nincs. Ettől még nem szeretjük a M$-t, de ami igaz, az igaz.)

 2. A duplex nyomtatás tényleg nem támogatott, vagy csak én nem találom? (verzió: 4.4.3.2)

  1. A magyar súgó hivatkozik rá (kétoldalas – rövid él/hosszú él beállításokat kell keresni: https://help.libreoffice.org/Writer/Printing_a_Brochure/hu), meg ez az angol nyelvű leírás is: http://ask.libreoffice.org/en/question/22196/how-do-i-get-libre-office-writei-to-duplex-print/, tehát ha a nyomtató(meghajtó) támogatja, akkor a LibreOffice-ban is van támogatás. (Az angol leírás szerint a kétoldalas beállítás mentése nem (mindig?) működik, és a nyomtatóbeállítások módosítánál vissza kell állítani kétoldalasra a legvégén, legalábbis valamelyik nyomtatómeghajtónál. Sajnos még nem használtam ezt a funkciót, így nem tudom, hogy ez a probléma még fennáll-e.)

  2. Gond nélkül nyomtatok Brother lézernyomtatóval (valódi) kétoldalas módban. (Tehát nem a “felét kinyomtatom, fordítva visszateszem a köteget…” módszerrel, hanem a nyomtató fordítja meg a papírokat. De a funkció beállítását a LibreOffice-ban megjelenő, de alapvetően a nyomtató-drájverhez tartozó – annak részét képező – beállítólepon tudom elvégezni.)
   Ugyanígy működik a cégnél a LO4.2.8-ban a Canon nyomtatónkkal. Ha a régi egyoldalas tintasugarasra váltom a dokumentum nyomtatóját, akkor természetesen a beállítólap is megváltozik – és az már természetesen nem tartalmaz kétoldalas opciót.

   1. Köszönöm, de oda regisztrálni kellene, egyelőre nem tervezem.
    Azt reméltem, hogy van egy egyszerű megoldása a duplexes nyomtatásnak. Jelenleg úgy oldom meg, hogy pdf-et készítek, majd acrobat readerrel kinyomtatom. Ekkor csak egyetlen opciót kell bepipálni, és már mehet is a nyomtatás. Nem kell a nyomtató beállításaival bibelődni. Meglep, hogy egy ilyen nagy tudású program nem támogatja ezt a funkciót.

     1. Kedves Tibor! Köszönöm a fáradozásodat, de a duplex nyomtatásnak ez a módja előttem is ismert. Nem akarom tovább itt “ilyen kérdések”-el elvenni mások elől a helyet, de a fórumra írt záró mondatodra (“MINDEN fajta gyártó mindenféle NYOMTATÓjának MINDEN BEÁLLÍTÁSi paraméterét nem ismerheti és nem kezelheti a LibreOffice önállóan”) annyit reagálnék, hogy pl: az Acrobat Readerről sem feltételezhető, hogy minden létező nyomtatóra felkészítették, mégis egyetlen pipálható opcióval elintézi a duplex nyomtatás kérdését.
      Ettől függetlenül köszönöm, hogy válaszoddal megtiszteltél!

     2. Itt véges a válaszlehetőségek száma, ezért megint a fórumban válaszoltam (képpel megsegítve). Légy szíves, te is ott válaszolj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük