LibreOffice 5.1.3 és 5.0.6

LibreOffice logó Megjelent a LibreOffice 5.1-es sorozat harmadik hibajavító kiadása, a LibreOffice 5.1.3. A bejelentés kiemeli, hogy ebben a verzióban megjavították a Google Drive távoli elérését Linuxon és Mac OS X-en. A javított hibák listája: RC1 és RC2.

Az úgynevezett „still” sorozatból is megjelent egy új verzió, az 5.0.6. Ebben a következő hibákat javították: RC1 és RC2.

Továbbá mind az 5.1.3-ban, mind az 5.0.6-ban frissítették az OpenSSL-t az 1.0.2h verzióra az OpenSSL által kiadott biztonsági figyelmeztetést követően.

“LibreOffice 5.1.3 és 5.0.6” bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Köszönjük a hírt András!

  Egy kérdés:
  Szerinted van esély arra, hogy a láb- és fejléc szerkesztését egy helyett két kattintással (vagy hárommal) lehessen elérni, vagy esetleg ezt a funkciót ki is lehessen kapcsolni?
  Aki ezt egy klikkesre tervezte, annak valószínűleg soha nem volt még alkalma dokumentumot szerkeszteni Writerrel. Az sem lehet indok, hogy a “konkurenciánál” is így működik, mert ott is két kattintásos ez a teljesen haszontalan funkció!

 2. Nekem az 5….. verzióban egyszer csak eltűnt a menü és sehogy sem sikerült visszaállítani. Ötlet?

 3. Lehet tudni, hogy miért ír a Libre Office ” ‘ ” (aposztróf) helyet ilyen csecse nyilacskákat ” » “?

  OS X 10.11.5 Libre Office Vanilla 5.1.2 (meg az 5.1.3 nem jött ki)

  1. Csak simán elnézték ezt a gyári beállításokban.

   Én az Eszközök/Automatikus javítás/Automatikus javítás beállításai panelen
   a Nyelvfüggő beállítások fülön az egyszeres idézőjeleknél a kezdő és záró idézőjelet is átraktam U+2019-es karakterre és ennyi.

  1. De nem ez van a Bill-re gravírozva arról nem beszélve ha nem szeretném, hogy egy számból dátumot csináljon akkor nem használhatom a “magyar” idéző jelet.

   1. Beállítások – Automatikus javítás – Nyelvfüggő beállítások

    Egyszeres idézőjelek – csere

    Töröld a bejelölést és kész.

 4. Gyorsan még egy kérdés hátha ez is megoldódik.
  Ha olyan szám elé teszem be az aposztrófot ami dátum is lehet akkor az aposztróf nem látszik az enter után de abban az esetben ha már nem lehet dátum “81-12-32” akkor bizony mutatni fogja. Mivel a legváratlanabb dolgokból képes dátumot csinálni ezért én inkább rendszeresen használom aztán akinél mégis látszik visszamegyek és törlöm. Be lehet kapcsolni, hogy akkor mindig rejtve maradjon az aposztróf?

  1. A dátumok számok valójában, csak speciális formázással rendelkeznek. Számok pedig úgy lesznek a beírt karakterekből (ez az egyszerű számértékek esetében is így van) ha a program FELISMERI a számot a begépelt karakterek alapján. Enélkül az automata számfelismerés nélkül idegesítően nehézkes lenne a program használata. Viszont cserébe néha a működése is tud idegesítő lenni – főleg ha a felhasználó nem tudja, nem érti, hogy mi, mi miatt; milyen szabályrendszerek mentén történik.

   Az efféle (a program működésével, használatával kapcsolatos) kérdéseknek inkább a közös AOO/LO fórumban lenne a helye:
   https://forum.openoffice.org/hu/forum/index.php
   (Ebben a pillanatban éppen nem működik, sajnos)

  2. “Mivel a legváratlanabb dolgokból képes dátumot csinálni”

   Egyáltalán nem váratlan dolgokból csinál dátumértéket a program, hanem csakis azokból a karaktersorozatokból, amelyek valamely létező dátumformátumnak megfelelnek.
   Ugyanígy a többi szám esetén is: a -2E-3 szöveg természetesen normál alakú számot is jelenthet, és ezt a program képes is felismerni, átalakítani, és a továbbiakban számként kezelni – az esetleg a felhasználó által később megváltoztatott formátumtól függően:
   a “2016 május 18. szerda” szöveg a számfelismerés után ugyanazt a számértéket takarja, mint a 2016-05-18 szöveg.

   Feltételezem, hogy a Calc programmal adódtak a problémáid.
   Használd a cellastílusokat! Ha előre megadod egy cellának, vagy cellatartománynak a stílusában, hogy a begépelt adatok szöveges formában maradjanak, akkor nem kell aposztróf jeleket ütögetned, minden begépelt adat SZÖVEG marad. Létre kell hoznod egy saját cellastílust, be kell állítanod benn, hogy a cella tartalma Szöveg legyen, és még a gépelés előtt alkalmaznod kell ezt a stílust a beviteli cellákra.

   Cserébe persze nem is tudsz egyszerűen számolni a begépelt adatokkal. (Ez sem lehetetlen, de ez esetben neked kell gondoskodni a számmá alakításról, méghozzá a szám fajtájának a függvényében nagyon különböző eljárásokkal.).

 5. Két rövid kérdésem volna:
  1. mi van a portable-változatokkal (bocsánat, de kizárólag azokat használom)?
  2. amikor pdf-filet nyitok meg (nem hibrid, más forrásból származót) megnyílik, de a pdf eredeti layout-ja eltúnik, sorkizárt helyett balra-igazítottá válik, ami így használhatatlan.

  Köszönöm!

  1. 1. Nem tudom, a portable változatokat nem a TDF készíti.
   2. Ez nem igazán kérdés. 🙂 A PDF importot egy külső programkönyvtár (poppler) intézi, ez olyan, amilyen. Jó volna egy saját, vannak erre tervek. Elég nagy munka lenne, valószínűleg csak akkor fog megvalósulni, ha valaki kifizeti.

 6. Csak leírom, mert többre (hibavadászatra, utánajárásra) nincs kedvem, türelmem.

  x64 változat szokatlanul lassan jelenítette meg az ablakot (táblázatkezelő), tulajdonképpen fagyott. Majd kb. 10 ilyen eset után a képernyőillesztő újraindult buboréküzenet jelent meg a sarokban.
  Rendszer : Windows 7 x64 , i5-6500 IGP-vel HD 530 (VGA nincs), igp driver : Beta_15.40.23.64.4444
  x86-ra váltottam.

  1. Ez a hír a LibreOffice 5.1.3 _és_ az 5.0.6 verziók megjelenéséről szól. Legalább annyi információt megadhattál volna, hogy ez a hiba melyik verzióval történt – mivel mindkettőnek van 32 és 64 bites kiadása. (Mondjuk a hibabejelentő oldalra beküldött konkrét, részletes, reprodukálható hibabejelentés nélkül nem sokat érne az se.)

   1. “igp driver : Beta…” Béta állapotú video driver! Fajin! Oszt csodálkozunk, hogy fagy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük