LibreOffice 4.3.2

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.3-as, „friss” sorozat második hibajavító kiadását, a LibreOffice 4.3.2-t, amely több mint 80 hibát javít, többek közt a Microsoft Office DOCX, XLSX és PPTX fájlainak írásával és olvasásával kapcsolatban.

A LibreOffice 4.3.2 kevéssel a projekt 4. születésnapja, 2014. szeptember 28. előtt jelent meg. Az elmúlt négy évben a LibreOffice nyolc fő kiadást ért meg, a letöltések száma közel jár a 100 millióhoz, több mint 800 új fejlesztő és rengeteg aktív önkéntes csatlakozott a világ minden tájáról, valamint munkahelyek milliói váltottak zárt szoftverekről szabad irodai szoftverre.

Ebben az évtizedben a LibreOffice projekt nőtt a legnagyobbat a szabad szoftveres projektek között. Az elmúlt 48 hónapban havonta legalább három új fejlesztő érkezett, nem is beszélve a még nagyobb számban csatlakozott fordítókról és tesztelőkről, valamint más területeken, például a marketingen vagy helyi közösségek építésén fáradozó emberekről.

A The Document Foundation valóra váltotta a hajdani OpenOffice.org közösség álmát, egy fantasztikus projektből egy még jobbat hozott létre. A közösséget domináló egyetlen vállalati szponzortól való függést felváltotta a sokszínű és növekvő ökoszisztéma.

Mivel a LibreOffice felhasználói felülete több mint 100 nyelvre le van fordítva, világszerte 5 milliárd ember használhatja anyanyelvén. „A LibreOffice kulcsszerepet játszik az angol és nem angol anyanyelvű országok közötti digitális szakadék felszámolásában.” – mondta a brazil Eliane Domingos, a The Document Foundation alelnöke. „Szoftvergyártóktól független alapítványként lehetőségünk van arra, hogy a felhasználók érdekeit nézzük az eladások vagy a bevétel növelése helyett.”

A LibreOffice 4.3.2-ben javított hibák listája két részletben érhető el: RC1 és RC2.

“LibreOffice 4.3.2” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szeretném letölteni a cikkben említett 4.3.2-es kiadást, de a letöltési oldal sajnos még csak a 4.3.1-es végleges verziót kínálja fel. (A nemzetközi honlap is.)

  2. Eddig nem volt ilyen gondom: a LibreOffice_4.3.2_MacOS_x86-64.dmg és a hozzá való nyelvi telepítőnél az OS X 10.9.5 “visszabeszél”, miszerint nem megbízható forrásból származó programot akarok telepíteni. OK, a rendszerbeállításoknál lehet engedélyezni, de ezután maga a LibreOffice sem indul, szintén nem megbízható fejlesztőkre hivatkozva. Persze ezt is csak egyszer kell “le-OK-ézni”, csak fura, mivel ilyennel korábban nem találkoztam. Gondolom a DMG-csomag összeállítása során maradt ki valami.
    Szerintem hamarosan megjelennek a neten olyan fórum bejegyzések, miszerint ez a legújabb LibreOffice verzió nem telepíthető OS X-en 🙂

    1. Az OS X 10.9.5 GateKeepere szigorodott, már nem jó neki az eddig használt csomagszerkezet és aláírások. A probléma már megoldódott elvileg, csak még nincs kellőképpen kitesztelve, így egyelőre nem tudjuk, hogy mikor érkezhet meg a felhasználókhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük