A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.1.2-es kiadását

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice irodai programcsomag legújabb, 4.1.2-es kiadását Windows, Mac OS X és Linux rendszerekre. Ez a második kis kiadás a LibreOffice 4.1-es családban, amely az interoperabilitás és a régi formátumok támogatása területén jelentős fejlesztésekkel szolgál.

Az új kiadás fontos lépést jelent a LibreOffice 4.1 általános minőségének és stabilitásának fejlesztésében. Nagyvállalati környezetbe a The Document Foundation továbbra is a 4.0.5-ös kiadást javasolja, amelyhez minősítéssel rendelkező szakértők nyújtanak támogatást.

A LibreOffice 4.1.2 egy héttel a Milánóban megrendezett LibreOffice konferencia után érkezett. Az eseményen a fejlesztői közösség a szoftver fejlesztésével és a minőségbiztosítással kapcsolatos kérdéseket, valamint az ODF, zárt formátumokkal való interoperabilitás, közösség és marketing témákat vitatták meg.
Milánói dóm
A kép forrása: Flickr, Groume, licenc: CC-by-sa

A konferencia alatt több új fejlesztő is csatlakozott a fejlesztést irányító Engineering Steering Committe bizottsághoz, amelynek 18 főre bővül a tagsága. A tagok között a magyar szabad szoftveres közösség két ismert alakja, Timár András és Vajna Miklós is helyet kapott, akik a Collabora színeiben vesznek részt a testület működésében.

A tagok teljes listája: Stephan Bergmann – Red Hat, Rene Engelhard – Volunteer, Lionel Mamane – Volunteer, Adam Fyne – CloudOn, Christian Lohmaier – TDF, Michael Meeks – Collabora, Bjoern Michaelsen – Canonical, Markus Mohrhard – Volunteer, Caolan McNamara – Red Hat, Eike Rathke – Red Hat, David Tardon – Red Hat, Norbert Thiebaud – Volunteer, Timár András – Collabora, Robinson Tryon – Volunteer, Eilidh McAdam – Lanedo, Mirek Mazel – Volunteer, Ahmad Hussein Al-Harthi – MOTAH és Vajna Miklós – Collabora.

A LibreOffice 4.1.2 már letölthető a következő címről: www.libreoffice.org/download/

A változások listája három részletben az alábbi hivatkozások alatt érhető el:
RC1, RC2 és RC3

A The Document Foundationről (TDF)

A The Document Foundation egy nyílt, független, önmagát irányító, meritokratikus szervezet, amely az OpenOffice.org közösségben végzett tíz évnyi elkötelezett munkára épül. A TDF abban a hitben jött létre, hogy a független szervezeti kultúra a legjobbat hozza ki a vállalatokból és önkéntes hozzájárulókból, és a legjobb szabad irodai programcsomag megszületését eredményezi. A TDF nyitott minden egyén számára, aki elfogadja annak alapértékeit és hozzájárul a tevékenységéhez. Az alapítvány szívesen fogadja a vállalati részvételt is, például olyan formában, hogy annak alkalmazottja egyenrangú félként vesz részt a közösség munkájában. A TDF-nek 2013. június 30-án több mint 160 tagja, és 3000-nél is több önkéntese és hozzájárulója van világszerte.

“A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.1.2-es kiadását” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. Megjelenésétől kezdve használom a Libre office-t (azelőtt meg Open office-t). Nálam sajnos változatról változatra egyre instabilabban működik. 2 gépen is telepítve van jelenleg, Ubuntu 13.04. 32-bites és 64bites változat alatt. A Writer a 3.5.7.-ben még elég jó, a 3.6.7-ben már van amikor induláskor lefagy, vagy pdf-formátumba való mentésnél bezáródik a program. Próbáltam a 4.0.3.at és a 4.0.4.-et is, hát az már egyszerűen használhatatlan volt. Rtf, docx, doc.de néha odf!-dokumentumnál is 3-ból 2-szer szétesik a formázás.Egyszerűen nem értem,hogy mire ez a nagy sietség a fejlesztők részéről? A 4.0. verziónak még nincs egy normálisan használható formája, a 3.6.7-es verzió is instabil, és már megjelenik a 4.1.2. Miért?!

  1. Tényleg jó lenne egy olyat létrehozni amiben a 3.5.7. óta keletkezett összes hiba ki van javítva. A fizetett programozóknak fejlesztés helyett csakis kizárólag hibajavítást kellene végezniük, egészen addig amíg az összes ismert hibát ki nem javítják. Azon hibákat is melyek az OpenOffice bugzillájában vannak bejelentve, de a LibreOffice-ban is megtalálhatók. Az önkénteseket is meg lehetne kérni hogy elsősorban hibajavítással foglalkozzanak, mert arra van szükség, fejlesztéssel csak akkor ha nekik szükségük van a fejlesztésre. Ha az összes ismert hiba ki van javítva, akkor elég 1 verziót karbantartani, átláthatóbb a forráskód, ritkábban keletkezik benne hiba a fejlesztéskor, könnyebb megtalálni mert csak az új kódot kell nézni. Hosszú távon megtérül. Nem baj ha lesz egy 4.1.100.100-as verzió. A 4.2 ráér pár év múlva. És az eddigi bétákat lehetne alfának nevezni, az RC-ket bétának, x.y.2.-ig mert release helyett RC-nek.

   Egy példa, bejelentettem angolul: tárgymutató-bejegyzés szerkesztésekor ha az előző bejegyzésre lépek, törli a bejegyzést. 4.0.5. release.

   1. A korrektség kedvéért hozzá kell tennem, hogy általában több mint 100 oldalas szövegekkel dolgozom, ezek viszont elég egyszerű formázásúak, és nincsenek telezsúfolva képekkel, táblázatokkal sem. Amúgy én nagyon hálás vagyok a fejlesztőknek, hogy van ilyen program, ajánlom is mindenkinek a Libre Office-t, de véleményem szerint (Hegedüs Zoltánnal egyetértve) az újabb és újabb kiadások helyett helyett inkább a minőség javítására kellene jobban odafigyelni.

  2. Sajnos akadnak olyan bosszantó hibák, amelyek csak intenzív használat esetén buknak ki. Az automatikus szókiegészítés okozott ilyen lefagyást a 4.0-s ág első négy kiadásában. Bejelentettem még a 4.0-s ág megjelenése előtt, majd mikor kevésbé intenzív használatnál nem jelentkezett (sajnos egy darabig kikapcsoltam a szókiegészítést az adatvesztés megelőzésére, így ez is bezavart), lezártam a hibajegyet, majd amikor mégis újra jelentkezett a programleállás, újra megnyitottam, és a végén javították, de csak a 4.0.5-ben! (https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=55315) Jó hír, hogy kordában igyekeznek tartani a visszaeséseket, mai hír szerint több visszaesést javítanak, mint amennyit bejelentettek (forrás: http://nabble.documentfoundation.org/Libreoffice-qa-minutes-of-ESC-call-td4077534.html):

   Regression analysis (Bjoern)
   + good news, fixing more regressions than we’re introducing

   Ha egy régebbi változat megbízhatóan működik, akkor érdemes azt is fennhagyni a gépen. A talált hibákat pedig be kell jelenteni, l. http://libreoffice.hu/hibabejelentes/, mert sokszor a hibabejelentés hiánya hátráltatja a gyors (vagy nem olyan gyors, l. az említett példát) javítást! A hibák természetesen nem szándékosak, hozhatnék példákat olyanra is, amit én követtem el, például kijavítottam egy súlyos Graphite betűmegjelenítési hibát az elválasztásnál, elrontva ezzel az ázsiai és afrikai nyelveknél használt ékezetkezelést, de amint ezt jelezték, rögtön javítottam, így most minden nyelvre helyes (remélem 🙂 a működés: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=68313.

 2. Én kb. 10-12 év óta csak Staroffice/OpenOffice/LibreOffice-t használok, MSO-t egyáltalán nem, még munkahelyen sem. Az első 2-3 évben volt 1-2 “érdekes” hiba benne, de azóta nem tapasztaltam olyan fagyásokat, mint amilyeneket az előttem szólók írtak.

  Ha a fagyások valóban reprodukálhatók (ugyanazon a gépen mindig lefagy a program ugyanarra a műveletsorra, és más gépeken is), akkor azért a fejlesztők nagyon hálásak. El kell nekik küldeni az ominózus odt dokumentumot és leírni mellé a pontos műveletsort lépésről lépésre, ami a fagyáshoz vezet. Meg oprendszer és LO verziószámot mellékelni. Az ilyen hibajelzést könnyen meg lehet fogni, biztosan lesz fejlesztő, aki ráharap, és lehet, hogy a következő verzióban már ki is lesz javítva. A Te legnagyobb örömödre, és a több user általános elégedettségére. 🙂

  Azzal a hibajelzéssel nem tudnak mit kezdeni, hogy “nálam sokszor lefagy”, mert nem tudják, hogy mit csinálsz, amitől lefagy.

  Még egy megjegyzés: mielőtt elküldöd a 100 oldalas doksit, próbálj meg faragni rajta. Ha kitörölsz 50 oldalt, akkor is lefagy? Ha azzal megjavul, akkor próbáld meg a másik felét törölni. Ha sikerült kisebb dokumentumon is előidézni a fagyást, akkor faragd, amíg csak bírod, hogy minél kisebb legyen. Lehet, hogy a végén egy pár szavas dokumentum is elég arra, hogy megkeressék a programhibát.

  Nekem egyébként volt egyszer egy olyan, hogy winyó hiba miatt megsérült a fájl. A szöveg ép maradt benne, csak a formázás szétesett, és néha fagyogatott is tőle a LO. Beküldtem a fájlt, kivizsgálták, és mondták, hogy olyan fájltartalom, mint az enyém, csak fájlsérülésből keletkezhet. Nem volt esetleg winyóhibám? De, mondom volt. 🙂 A megoldás az volt, hogy a szöveget kimásoltam valami notepad szerűségbe, majd onnan vissza a tök új LO doksiba. Azért nem közvetlenül, hogy a sérült formázások mindenestül tűnjenek el belőle. Szerencsére nem volt agyonformázott a doksi, így kb. fél óra alatt megvoltam. Onnantól simán működött minden.

 3. Laci: tapasztalatom szerint Linux verzióknál az adott disztribúciókban meglévő verziót érdemes csak használni. Persze ha 3.6.7 van az Ubuntu 13.04-ben, akkor valóban bosszantó, amit írtál.

  Fejlesztőknek írom: a OS X-es 4.1.2-ben ismét megtalálhatók a Graphite betűkészletek (LIbertine, Biolinum) 🙂

 4. Szerintem az eddig megjelent újdonságok jelentős része nélkülözhetetlen volt annak érdekében, hogy legalább labdába tudjon rúgni a MS Office-al szemben, vagy pár területen többet tudjon hozni annál. Az újdonságokon túl pedig jelentősen megújult a háttér is, aminek köszönhetően érthetőbb és átláthatóbb lett a kódbázis. De a jövőben én is hasznosnak tartanám ha főleg minőségben javulna a LibreOffice. Én writert csak néha használok kiadványszerkesztésre (200-500 oldal), de calcot annál inkább és úgy a writernek mint a calc-nak borzalmas teljesítménybeli problémai vannak.
  A Writer ha Graphite technológiát használok benne 200 oldal fölött, nagyon belassul, a calc pedig egy pár tízezer soros adatfeldolgozásnál már nyög (a gépem i5-ös 3,6 GHz, tehát nem indok). Egy sima grafikon adatainak a legenerálása akár 30-60 másodpercbe is beletelhet. Én fagyási problémákkal nagyon ritkán találkoztam, stabil, nagyközönségnek ajánlott verzióknál talán soha. Viszont ilyen teljesítménygondokkal, nem értem, hogy migrálhattak annyi helyen rá. Vagy sehol nem használják komoly munkára a LibreOffice-t vagy rettentően sok türelmük van a felhasználóknak.
  A táblázataim nem migrálhatóak jelentős munkabefektetés nélkül Excel-be (gondolom marketing szempontból jól jön, hogy vissza már nehéz az út), de hasonló komplexitású dolgokat az excel szempillantások alatt képes kiszámolni és grafikont generálni az adatokból.

  1. A Graphite sokat gyorsult a LibreOffice 3.4-ben, 100-200 oldalas dokumentumoknál hasonló hardver mellett nem tűnt lassúnak. A Calc kifejezetten lassú lett bizonyos területeken, ezért teljes átírásra került az adatszerkezete, ami önmagában jelentős teljesítménynövekedést eredményezett (akár több nagyságrend sebességnövekedés), de az átírás azt is célozta, hogy a jövőben a grafikus kártyát is be lehessen vonni a számításokba: http://kohei.us/2013/09/27/slides-for-my-talk-at-libreoffice-conference/ (Kohei Yoshida egyéves, az AMD támogatásával megvalósított munkáját ismertette a LibreOffice konferencián, egy másik LibreOffice fejlesztő segítségével a grafikus felületen is bekapcsolható már a kísérleti GPU-használat). Az eddig hiányzó Calc tesztesetek hozzáadása is segít abban, hogy az „új” Calc tényleg jobb legyen, ne csak villámgyors. (Egy új grafikonfrissítési hibát jelentettem be, ami ezzel lehet kapcsolatos.)

   1. 3.6-os LibreOffice-on tördeltem az utolsó jelentős könyvet (366 oldal) és most megnyitva a 4.1.2-es LO-al kb ugyanazt a lassúságot tapasztalom görgetésnél, és úgy általában dolgozva a szövegen és a képeken. A PDF export ideje sem javult, 93 mp-be telt egy export (i5, 3,4 GHz), amire elég sokszor szükség van egy könyv véglegesítésekor (én legalább 30 exportot csináltam).
    Sok előnye van a LibreOffice-nak kiadványszerkesztésben, de ilyen teljesítménnyel produktív munkakörnyezetben nehezen használható.

    1. Csatlakozom az előttem szólóhoz. Bár valamivel gyorsult a Writer betöltődése, a szerkesztésre megnyitott hosszabb doksi megjelenése a képernyőn nálam is percekbe telik (3-4-5 száz oldal, egy 1,8 GHz-es régebbi kétmagos Core2 gépen).

     Ami viszont a Writer és a LibreOffice mellett szól, hogy a nagy mennyiségű (>800 db) ábrát tartalmazó szövegemet a Word csak az első 100 oldalig bírta, onnan már eleve belehalt, és folyamatosan áttördelgette a lapokat, s így esélyem sem volt a szöveg további bővítésére.

     Nem ártana alaposan felgyorsítani a betöltődést, a dokumentumok beolvasását és a szerkesztett szöveg áttördelését, de hát egy kibicnek semmi se drága, meg hát ugye más farkával a csalánt…

 5. Több gépen is használom a LibreOffice programjait, soha semmilyen fagyásom nem volt.
  Igaz jellemzően pár oldalas dokumentumokat, kisebb táblázatokat készítek vele.
  Hogy labdába tudjon rúgni az Excellel szemben a Calc? Attól függ, ki mire használja.
  Az Excel 2003 van meg a gépemen, de csak azért, hogy a sulis dolgokat meg tudjam mutatni a gyerekeknek, egyébként soha nem használom…

 6. Erről az oldalról kiindulva a portable-ből azt ajánlja fel amiben nincs magyar nyelvű. A portableapps-on még a régi 4.1.1 van fent. Firefox 24-gyel például így lehet letölteni a magyar nyelvűt: másodlagos egérgomb, megnyitás új lapon, majd ott a címsorban a végén a Normal szót átírni All-ra. Az rendben hogy az angol nyelvű weboldal a Normal-t ajánlja fel, de a magyar jó lenne ha magyar nyelvűt ajánlana.

  Angolul bejelentettem egy nem mindig jelentkező hibát, most konkrétan megadtam hogy a dokumentum melyik karakterétől kell elindulni hogy előjöjjön, remélem a 4.0.6-ban és a 4.1.3-ban már javítva lesz. Adatvesztést okozó hiba, tehát súlyosnak jelöltem meg.

 7. Őszintén szólva én már akkor is elégedett lennék, ha jelezve lenne a magyar nyelvű hibabejelentő oldalon, hogy bárki is elolvassa a jelentéseket fejlesztői oldalról, és nem öncélúan írogatunk oda jópáran. Legalább látnánk, hogy van értelme eme tevékenységnek, ha már kóddal nem tudunk hozzájárulni…

  1. Nagyjából egy éve tapasztaltam hogy szokták olvasni, kijelölik a személyt hozzá a karbantartókból, néha megjegyzést tesznek hozzá. Ekkor írták hogy a bejelentett hibák 10-20%-át javítják ki.

  2. Idén tavasszal volt erőforrás két diák formájában, hogy az openscope-ról áttoljuk a hibákat a freedesktopra. Ilyen belátható időn belül nem lesz megint. Az openscope-ot honosítási hibák jelentésére hoztuk létre eredetileg. Nem jó helyen vannak ott a nem honosítási hibák. Nem nagyon energiám lefordítani, és a freedesktopra küldeni őket. Ha valaki pont beletrafál, és ki tudom egyből javítani, akkor jó, különben nem tudom van-e értelme, hogy ott legyen. Jobb lenne, ha a közösség segítene ebben, aki tud egy kicsit angolul, az feliratkozik a freedesktop bugzillába és az openscope-ba is, megkap minden jogot, amit kell, ellenőrzi hogy egy adott openscope-os hiba reprodukálható-e, és ha igen, és nincs bejelentve még a freedesktopon, akkor bejelenti, az openscope-on meg lezárja.

 8. Az angol bugzillában van könyvjelző? Sehol se találom, és nem tudom megnézni melyek hibákhoz fűztem megjegyzést, csak az általam bejelentettek vannak ott, de abból sincs ott amit duplikátumnak jelöltek, meg a már megoldottak se. Úgyhogy ezeket felvenném könyvjelzőbe. Csak úgy lehet hogy a saját számítógépemen egy .txt fájlba összegyűjtöm a linkeket?

  1. A legtöbb hibabejelentésem hónapok óta UNCONFIRMED. Pedig olyan is van amit más megnézett és odaírta hogy reprodukálható. Ki állíthatja át NEW-ra? Én magam is? És melyeket? Csak amit más is megnézett, vagy bármelyiket?
   Ha az ittlevők nem tudják a választ: azt esetleg tudják hol kérdezzem meg?

   1. – Ki állíthatja NEW-ra?
    – Akinek van CANCONFIRM joga a Bugzillában. Azt hiszem, ebben a Bugzillában mindenkinek van. Célszerű, hogy a bejelentőtől eltérő személy állítsa NEW-ra, azaz ne az legyen, hogy a világon csak egy embernél jön elő a probléma.

    Minden tudnivaló fent van a honlapon: https://wiki.documentfoundation.org/BugTriage

 9. 4.0.6-ból még csak RC1 van. Akkor jövő szerdán lesz kiadva a 4.1.3-mal 1 napon?

 10. Itt a libreoffice.hu-n a letöltésre kattintva lent az Előzetes kiadások felsorolásban elavult verziók vannak, nem előzetes kiadások. A libreoffice.org-on is angolul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük