LibreOffice 3.6.5

LibreOffice logó A LibreOffice 4.0 kiadására való felkészülés közben sem felejtkeztek el a fejlesztők a stabil 3.6-os ág javítgatásáról. Az előzetes terveknek megfelelően a The Document Foundation ma bejelentette a LibreOffice 3.6.5 megjelenését. Ez a kiadás a 3.6.4-hez képest 86 hiba javítását tartalmazza.

“LibreOffice 3.6.5” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Hagyománytisztelőek ezek a tükrök. A Windows verziók “manozása” megszűnt, legalább kezdők is tudják telepíteni. A forráskód viszont még mindig “tarozik” (ftp.bme.hu): tar.xz helyett tar.tar, sőt még ez is:
  http://mirror.7he.at/pub/tdf/libreoffice/stable/3.6.5/deb/x86/LibO_3.6.5_Linux_x86_install-deb_en-US.tar.gz
  Elég lassú ez az alapértelmezett mirror.arlug.ro, másik alapértelmezett tükör kellene. Régen is ilyen lassú volt.
  Megmaradt viszont a “manozás” a következőeknél, gondolom mind mirror.arlug.ro:
  LibO-SDK_3.6.5_MacOS_x86_install_en-US.man
  LibO-SDK_3.6.5_MacOS_PPC_install_en-US.man
  LibO_3.6.5_MacOS_PPC_langpack_hu.man
  Tekintettel rá hogy elég lassú ez a tükör, a nagyméretűeket máshonnan töltöttem, így lehet hogy azok is “manoznak” ezen a román tükrön.

  A portable-nél 3.6.2 van, pedig a portableapps.com-ról már rég letölthető a 3.6.4. Néhány nap múlva meglesz a 3.6.5, ekkor jó lenne átírni a libreoffice.org-on is.

  Egyébként tudom hogy 1 géphez, 1 fajta operációs rendszerhez nem kell az összes változatot letölteni. De régi gépem van, és ha elromlik, nem tudom milyen lesz majd az új. A forráskódba meg majd sokára belenézek.

 2. Van egy ötletem, át kellene keresztelni… Ötletem is van mire: RAMZABA. Ha 1 fájlt nyitok meg, 1 percbe is beletelik mire betöltődik a Writer, ha többet, negyed óra… Megnéztem, több mint 1 GB memóriát foglalt el ekkor. Valahol nem szabadítja fel, vagy későn szabadítja fel. A fájlok bezárása után már felszabadítja, akkor már használható is.

  1. Mint említette, régi a gépe. Én is réginek nevezném az enyémet, de minden új LO verzióval egyre gyorsabban nyílnak meg a dolgok és egyre gyorsabban megy minden. A 4.0-ás verzió pedig még egy nagyot ugrott a megnyitási idővel és sebességben. Egy 150000-200000 az átlagnál jóval bonyolultabb képletet tartalmazó táblázat kevesebb mint 10 mp alatt nyílik meg nekem és egy 400 oldalas a Graphite betűtechnológiát alaposan kiaknázó könyv szintén 10 mp alatt nyílik meg, tehát a sebességé kielégítő.
   Egy korszerű programtól nem lehet elvárni, hogy egy 10 éves gépen fusson, sőt én még azt sem várnám el, hogy egyáltalán elinduljon. Jelenleg egy számítógép legalább 3 GHz-s 2 magos procival rendelkezik és 4 GB memóriával, a LibreOffice fejlesztői pedig ezt kell szem előtt tartsák.
   Amúgy az én általam már réginek nevezett gépem egy 2,8 GHz-s Athlon II-es procival és 4 GB memóriával rendelkezik és mint írtam “hasít” rajta a LibreOffice.
   Tehát az Ön esetében, ha ilyen komoly problémái vannak és dolgozni is szeretne a gépen, akkor egy új gépet javasolnék.

   1. Ha a LibreOffice Megnyitás menüparancsával nyitom meg, semmi gond, de én a Windows Intézőben kattintottam duplán 10-20 fájlon, egyesével. Ekkor vagy negyed óra, pedig csak 1-2 oldalasak. Egyébként 1 GB memóriám van, BIOS-ban bekapcsolt ECC-vel, 2 channel DDR, effektív 400 MHz, CL3. A CPU 1 magos 2 szálas (HT: Hyper Threading) 800 MHz-es busszal, 2800 MHz Pentium 4, 1 MB L2 cache (SL79K).

    Ami nagyobb gond, azt be is jelentettem, remélem kijavítják: webböngészőből formázott szöveg beszúrása 1 percbe is telik, pedig nagyjából 10 karakter hosszú lehetett, és csak 1 féle font, méret, szín, stb. Az angol nyelvűben jelentettem be. 3.5.7. esetén is legalább ennyi idő.

    1. Windows Intézőben fájlon dupla kattintás esetén lassú megnyitás: nyilván az az oka, hogy ha már fut a Writer, akkor is betölti a Writert, vagy majdnem az egész Writert, pedig ekkor ekég lenne a megnyitott fájlt betölteni. Csak utána veszi észre hogy mégse kellett volna a programot is betölteni. A betöltés miatt eleve lassú, de mivel így sok memóriát is használ, fájlonként nagyjából 100 MB-ot, a virtuális memóriát használja, így még sokkal lassúbb. Ha már a fájl is be van töltve, felszabadítja a memóriát: jobb lett volna le se foglalni.

     1. 1. Körülbelül egymillió oka lehet, hogy egy gép miért lassú. A 2,8 GHz-es, P4 jellegű gép manapság (sajnos) eléggé öregecskének számít, pláne az 1 GB RAM-mal, és a nem közölt verziójú Windowsszal. (XP-vel elmegy, Win7-nek kevés az 1 GB, ha Vista, el kellene felejteni, és +1GB RAM beruházásával Win7-re frissíteni.)

      2. A nyílt forrású fejlesztések nem jellemzően nem követik a játékfejlesztők eljárását, hogy ti. valami ósdi, elavult gépen (a specifikációban “minimális konfigurácó”-nak nevezett összeállításon) tesztelik. Itt: http://www.libreoffice.org/download/system-requirements megtalálhatók bizonyos követelmények, de gyanúsak: szerintem a 3.6.5 gúnyos kacajjal fogadná, ha 512 MB RAM-ban kellene elindulnia…

      3. Vajha engedélyezve volt-e a LO betöltése rendszerindításkor? Ha nem, akkor bizony minden fájl betöltésekor a szoftvernek is be kell jönnie, ami lassú gépen sokáig tart. (A Portable verziót például nem lehet rendszerindításkor behúzni, amitől az mindig lassú marad.)

      4. Ha a Windows Intéző tölti be lassan, akkor miért a LO lassúságára panaszkodunk?

      5. Nekem a LO 3.6 ág lényegesen gyorsabban jön be és gyorsabban is fut, mint a 3.5 ág, igaz, “rendes” Core 2 illetve i5 gépeken WIn7 alatt, 4 GB RAM-ban.

     2. Mint írtam, az az oka, hogy nem csak a megnyitott fájlt tölti be, hanem a programnak is a nagyrészét vagy az egészet, holott már fut a Writer. Emiatt memóriát is többszörösen foglal, ha 20 fájlt jelölünk ki a Windows Explorerben és úgy Enter, akkor mondjuk 20*200 MB = 4 GB. A Windows Explorer csak annyit csinál hogy elindítja a LibreOffice-t, nem annak a hibája hogy az nem veszi észre hogy már fut. Korábban megnéztem, a Writer.exe egész pici, nem annak a betöltése sok idő, hanem amiket az betölt, annak. A Writer.exe feladata lenne hogy észlelje hogy már fut. Egyébként angolul be van jelentve a hiba. A Windows egy XP Home SP3, 32 bites. A LibreOffice nem töltődik be a rendszerrel, ezt már a telepítéskor kikapcsolom. A CPU manapság tényleg lassú, de szövegszerkesztéshez nem kellene lassúnak lennie, nem HD filmet rakok össze több kameraállásból összevágott képekkel, trükkökkel, effektekkel, animációval. Egyébként 1 MB cache, 800 MHz FSB, dual channel DDR400, HT (2 szál, 1 mag).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük