LibreOffice 3.6.1

LibreOffice logóMegjelent a LibreOffice 3.6.1, a néhány hete kiadott LibreOffice 3.6 első javítóverziója. A 3.6.0 legidegesítőbb hibáit sikerült kijavítani. A változások listája szokás szerint két részletben érhető el: RC1 és RC2

A The Document Foundation a LibreOffice 3.6.1 sajtóbejelentésében más fontos dolgokat is bejelentett.

A LibreOffice egyre inkább a szabad irodai csomagokra való migrálás de-facto szabványává válik, hála az egyre bővülő funkcióknak és a hagyományos fájlformátumokkal való egyre jobb kompatibilitásnak. Az olaszországi Umbria tartomány, amely Olaszországban elsőként, 2007-ben vezette be az ODF támogatását, bejelentette, hogy ősztől kezdődően LibreOffice-ra tér át 5000 munkahelyen. Forrás: http://libreumbria.wordpress.com/

A portugáliai Vieira do Minho megye önkormányzata szintén bejelentette a LibreOffice bevezetését. Forrás: http://www.cm-vminho.pt/index.php?oid=9871&op=all.

A The Document Foundation bejelentette a „HardHack” projektet. Ennek lényege, hogy a tesztelők rendszeres időközönként kiválasztanak néhány régóta fennálló, sok embert zavaró hibát, és a fejlesztők mindent megpróbálnak, hogy ezeket célzottan és minél gyorsabban kijavítsák. Mivel az adott idő alatt beérkező hibabejelentések száma meghaladja ugyanezen idő alatt kijavítható hibák számát, világos, hogy a hibák osztályozása, és a prioritások felállítása lényeges feladat. A legfontosabb hibákkal kellene foglalkozniuk a fejlesztőknek, de abban segítséget várnak, hogy mi a fontos.

“LibreOffice 3.6.1” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. „hála az egyre bővülő funkcióknak és a hagyományos fájlformátumokkal való egy jobb kompatibilitásnak.”

  gondolom az „egyre jobb” akart lenni.

  Egyébként rettentő látványosan fejlődik a LO. Grat.

 2. Most frissítettem a LibreOffice 3.5.6-ot 3.6.1-re és duplikációs hibával el sem volt hajlandó indulni. Csináltam egy tiszta telepítést és kiderült, hogy a korábban telepített lightproof kiegészítő volt a ludas mivel ezt már alapból tartalmazza a 3.6.x (ha jól emlékszem akkor már a 3.5.x-ben is benne volt), így kellett csinálnom egy újabb tiszta telepítést de most már végre rendesen működik ahogy kell.

  A LibreLogo 0.1 nem működik 3.6.1 alatt, remélem hamarosan lesz olyan verzió amellyel ismét használni tudom, bár mostanság nem használtam.

  1. Ez a probléma a ráfrissítéssel a külön telepített kiterjesztésekre mostanában érte el a fejlesztők ingerküszöbét. Most már nem intézzük el azzal, hogy töröld le a felhasználói profilt és akkor jó lesz. Viszont ezek szerint még mindig nem OK, minden. Remélem, hogy aki foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, az ezzel tisztában van. Pl. gyanús, hogy ez a commit, ami majd csak a 3.6.2-ben lesz benne, segíteni fog.

 3. Nagyon szeretem a Libre Officet.
  Nekem mint mezei felhasználónak tökéletesen megfelel.
  A probléma amit a 3.6.1 telepítésénél találtam, nem lehet a 3.6 -ról frissíteni.
  Teljesen le kellett törölnöm a 3.6 verziót csak így tudtam a frissebbet felrakni.Vistát használok.
  Jó lenne ezt a hibát orvosolni .Így nem vesznének el a beállítások ,sablonok.

 4. Általános iskolában dolgozom számtech tanárként (is). A gépeken elsősorban windowsok futnak, sajnos. Miután nem kellemes mindig újabb, és újabb verziójú libreoffice-okat telepítgetni (előző törlése, újabb telepítgetése…), a legújabb 3.6.1-est telepítetten fel a gépekre, hogy majd ezeken tanuljuk tovább a logo-t. Nagy pofára esés volt, és egy csomó idő elvesztegetése, hogy semelyik jre-vel nem tudtam életet lehelni a librelogoba. Ez így tanévkezdésre nagyon nem jó. Pedig úgy kellene.

  1. A LibreLogohoz nem kell semelyik JRE, mivel Pythonban van írva, nem Javaban. Ettől eltekintve sajnálatos, hogy nem megy a LibreLogo a LibreOffice 3.6.1-gyel. Érdemes volna a jobban kitesztelt 3.5.x sorozatot előnyben részesíteni. Azzal – ha jól emlékszem – gond nélkül működik a LibreLogo.

   1. Nekem a LibreLogo tökéletesen megy a 3.6.1-gyel (XP és UHU Linux 2.1 alatt, deb csomagból közvetlenül telepítve a LibreOffice-t, az XP alatt egy-két gépen ügyeskedni kellett). Ami gondom van a 3.6.1-gyel az az, hogy óriási (több 100 MB) felhasználói profilok keletkeznek az XP alatt, ezen a profiltörlés sem segít (Sulixerveren és kliens gépen egyaránt, utána újat létrehozva), be- és kijelentkezést nagyon lelassítva a hálózatban. Így kénytelen leszek a tantermi 30 (!) gépen visszatenni (törléssel, tiszta telepítéssel) a 3.5.6-ot, mert így a keletkező profilok csak párszor 10 MB-osak lesznek. Ez a 3.6.1 hibája vagy csak nálam jött elő?

    1. Ez a 3.6.1 hibája, egy fontos javítás miatt egymás után dőltek a dominók, és még nincs vége. A 3.6.2-ben talán jobb lesz a helyzet (látom, hogy foglalkoznak a kérdéssel, de nem próbáltam).

     1. Köszönöm. Ha a fejleményekről valamit megtudsz, kérlek,itt a 3.6.2-essel kapcsolatos hírnél is említsd meg, hogy érdemes lesz-e akkor áttérni rá.

 5. Sziasztok!

  Van arra lehetőség, hogy a LibreOffice ne indítsa el automatikusan a diavetítést ppsx formátumú fájloknál?

  1. Nevezd át pptx kiterjesztésűre.

   Egy MSOFFICE-help jellegű oldalról:

   A PowerPoint alapértelmezett fájlformátuma a .ppt. A .pot fájlok PowerPoint-tervezősablonokat, a .pps fájlok pedig PowerPoint-vetítéseket tartalmaznak. (A .pps kiterjesztés valójában ugyanazt a formátumot takarja, mint a .ppt, a különbség az, hogy a PowerPoint a .pps fájlokat nem szerkesztési nézetben, hanem diavetítésként nyitja meg.)

   Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre a közös AOO/LO fórumon is fogsz választ kapni (nagy valószínűséggel):
   http://user.services.openoffice.org/hu/forum/index.php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük