Korrektúra eszköztár és Mentés több formátumban

A Sablonváltó után még két népszerű, a LibreOffice migrációban is segítséget jelentő kiegészítő, a Korrektúra eszköztár és a Mentés több formátumban (MultiFormatSave) magyar változata készült el a napokban.korrektura_kicsi
megtisztitasA Korrektúra eszköztár kényelmes hozzáférést nyújt a változáskövetéshez, például a változások elfogadásához és elutasításához, a változásokhoz fűzhető és a normál megjegyzésekhez. Különleges lehetősége a „dokumentumtisztítás”, amely pár kattintással eltávolítja a változásokat, megjegyzéseket vagy a dokumentum tulajdonságaiban szereplő személyes adatokat. A kiegészítő telepítés és a LibreOffice újraindítása után automatikusan bekapcsolja a Nézet»Eszköztárak…»Korrektúra menüponton keresztül elérhető eszköztárat.

multi_kicsiA MultiFormatSave kiegészítő az új „Mentés több formátumban” menüponttal, illetve ikonnal jelentősen leegyszerűsíti a LibreOffice vegyes környezetben való használatát, mivel pár kattintással egyidejűleg ODF, PDF és MS Office (DOC, XLS, PPT) formátumban is elmenthetjük ugyanazt az állományt. A Finn Igazságügyi Minisztérium 2007-es OpenOffice.org migrációjában úgy találták, hogy ez a kiegészítő jelentősen megkönnyíti az oktatást és a programcsomag használatát is a felhasználók számára, ezért a munkaállomásokon, illetve a minisztérium által készített USB-kulcsos OpenOffice.org terjesztésben a Mentés több formátumban funkciót alapértelmezetté tették.
multidialog

“Korrektúra eszköztár és Mentés több formátumban” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Jól látom a mellékelt képekről, hogy a MultiFormatSave használatakor akár azt is megtehetem, hogy az ODF formátumot nem jelölöm be a beállításoknál? Ez talán nem kellene megengedni. Nem árt az, ha a dokumentum egy példánya megvan a natív formátumban is…

  1. Van benne valami, de az ablak éppen ezt éri el, mivel itt az ODF az alapértelmezett, minden egyes megnyitásnál, és csak külön kérésre lehet DOC-ot menteni. (Ez éppen ellentéte a sima működésnek, ahol ráadásul egy DOC mentés után kérés nélkül menti a módosítást csak DOC-ban). Még egy oka van a dolognak, van, amikor egy meglévő ODF-ből kell DOC és PDF másolat, anélkül, hogy módosítanánk az eredetit (pl. egy sima másolat, úgy, hogy a felhasználó biztos lehet benne, nem kerül módosításra ezért az eredeti).

 2. Offtopic, de a fenti, higgadt, okos magyarázat után meg merem kérdezni:

  Az OpenOffice majd a LibreOffice is az elindulása során (becslésem szerint) háromszor veszi vissza “fókuszt”.
  Miért? Milyen okból?

  A gyakorlatban előfordulhat, hogy a user csak rádob egy dokumentumot az alkalmazás ikonjára, vagy csak kattint az ikonon, és tovább foglalkozik valamivel egy másik ablakban. Na, ebben zavarja meg 3x a LibreOffice, amikor magára rántja a fókuszt: az ő ablaka kerül előtérbe.
  Más, “illedelmesebb” alkalmazások szépen megnyílnak a háttérben (abban a “fókuszálllapotban” nyílnak meg, amelyben kezdeményezték az elindításukat – nem vagyok szakértő, azt a dolgot valszeg másképp hívják, és platformfüggő is), és a user majd átvált rá, amikor ő akar, és nem akkor, amikor az alkalmazás az arcába tolja magát.

  Muszáj ennek így lennie?

  (Néha nem is egy-két másodpercről van szó. Még a 4.1.1-es is el tud molyolni 10-20 mp-ig egy komplexebb RTF vagy akár ODT megnyitásával — órási munka árán elért óriási fejlődés az 1-2 perc után… –, ami alatt szinte meg lehet írni egy levelet, vagy egész chat-eszmecseréket lehet folytatni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük