Kiadványkészítés OpenOffice.org Writerrel előzetes

Kiadványkészítés OpenOffice.org Writerrel 0.1 címlapja Elérhető a Kiadványkészítés OpenOffice.org Writer szövegszerkesztővel című könyv előzetese. A könyv összefoglalja a magyar nyelvű kiadványok készítésének legalapvetőbb tudnivalóit, és hogy hogyan lehet vagy érdemes az OpenOffice.org Writerrel kiadványokat készíteni. A könyv jelenlegi fejezetei: Betűk és sorok, Címsorok, Tartalomjegyzék, Listák és felsorolások, Oldalstílusok, Lábjegyzetek, Automatikus javítás, Szövegblokkok, Sablonok, Stílusok, Fődokumentumok. A könyv 0.1-es változatának elkészítését az FSF.hu Alapítvány és az Open SKM Kft. támogatta.

A könyvhöz szorosan kapcsolódnak olyan fejlesztések, mint az OpenOffice.org ellenőrzése, javítása és kiegészítése egy még teljesebb magyar honosítás elkészítése céljából. Példa erre, hogy az OpenOffice.org legújabb magyar helyesírási szótára felismeri, elválasztási szótára pedig helyesen választja el a magyar szavakat unicode-os f-ligatúrákkal is. A közeljövőben várható egy a magyar nyelv vonatkozásában valószínűleg legteljesebb szabad betűkészlet kiadása is (a könyv Linux Libertine betűkészletének bővített és javított változata), valamint az automatikusan kiválasztott a/az névelős kereszthivatkozások könnyen kezelhető megvalósítása az OpenOffice.org-ban.

“Kiadványkészítés OpenOffice.org Writerrel előzetes” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Németh László!

  Gratulálok a kiadványhoz!

  Két apró tipográfiai változtatást javasolnék:

  1. Klasszikus tipográfiai fogás, hogy talpas kenyérszöveg esetén a címsorokat talpatlan betűtípussal szedik – a talpas-talpatlan típusok kontrasztja erősíti a címsor megjelenését. A fejezetcímek formázása szerintem kipróbálható lenne pl. a Google jóvoltából nemrég szabadon felhasználhatóvá tett Droid fonttal, azon belül is a talpatlan condensed típussal – de akármelyik talpatlan típussal (akár még Arial-lal is!)

  2. A fejezetek számainak betűtípusát kritizálnám: a számok “tömege” – a fekete folt mérete -, jó választás volt, de szerintem a szám betűtípusa formailag “durva” az egyébként szépen formázott más részekhez képest és ez rontja az oldalak összképét!

  Természetesen könnyű kritizálni a tipográfiát, különösen a szabadon felhasználható fontok szűkössége miatt, de úgy érzem, a kiadvány a tartalma és formátuma alapján megérdemli a plusz odafigyelést!

  1. Kedves Kovács Zoltán!

   Köszönöm szépen a gratulációt és az észrevételeket! A talp nélküli változat az utolsó pillanatban került ki az előzetesből, talán az automatikus egalizálás hiánya miatt. Remélem, hogy a következő változat visszatérhet arra, ahogy a fejezetszámokat is sikerül jobban megoldani.

 2. Mikor és hol lehet majd elérni a kiadványt? Esetleg már meg is jelent?

  A kiadványhoz gratulálok, az előzetese szép munkáról árulkodik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük