Heti LibreOffice hírek

Megjelent a heti kiadású, elsősorban fejlesztőknek, valamint a LibreOffice fejlesztése iránt érdeklődőknek szóló LibreOffice Weekly News első száma. Az érdekesebb hírek:

 • Bekerült a LibreOffice 4.2-be, és a későbbi változatokba az Access2Base kiegészítő alapértelmezettként. Ennek segítségével lényegesen egyszerűbb szakalkalmazásokat fejleszteni, vagy MS Accessben fejlesztett szakalkalmazásokat migrálni, l. bővebben a fejlesztés honlapján.
 • A 4.2-es ágba, melyet érintett a hiba, OpenSSL biztonsági javítás került be.
 • 20 ezer dokumentumon futott le egy memóriateszt: két probléma már javításra is került, amelynek eredményeképp a nagy Writer dokumentumok betöltődése négyszer gyorsabb.
 • Google Summer of Code projektként számos izgalmas fejlesztés van folyamatban, például (1) dokumentumtárolás támogatása SharePoint és MS OneDrive kiszolgálókon, (2) kis vagy távoli képernyőre optimalizált (csempés) Calc és Impress dokumentum-megjelenítés.
 • Párizs ad otthont június 27–28. között a legközelebbi LibreOffice fejlesztői találkozónak.
 • Számos dolog könnyítheti meg a programfordítást: (1) Windows alatt is gyorsabb lehet a tervek szerint, (2) pár nyelvi változattal is folyamatosan tesztelve lesz ezentúl a LibreOffice, hogy időben kiderülhessenek az ezzel kapcsolatos hibák (3) újra fordul a LibreOffice FreeBSD alatt.

Hasonló heti hírek előzetesen holnap, végleges változatban pedig vasárnap jelennek meg.

“Heti LibreOffice hírek” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Egy kis pongyolaság a cikkben. A szövegben ez szerepel:
  “a nagy Writer dokumentumok betöltési sebessége negyedére csökkent. ”
  vagyis most lelassult a rendszer?

  Inkább a betöltési időt emlegetném, amire valóban ráfért a csökkentés.
  8-)))

 2. Most olvasom a forrást: négyszeresére nőtt a nagyméretű dokumentumok betöltési sebessége…

  1. Köszönöm szépen, javítottam! Örülök, hogy tényleg mérhető a sebességkülönbség (én a sok vektorgrafikus képnél tapasztaltam, hogy nagyon lassú lett a LibreOffice, kíváncsi vagyok, hogy ezt is érinti-e a javítás)!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük