Firefox és OpenOffice.org rajongók együtt

A magyarországi felhasználók körében piacvezető Mozilla Firefox böngésző rajongói és az egyre népszerűbb OpenOffice.org felhasználói együtt ünnepelték a Firefox 3.6 megjelenését, valamint az OpenOffice.org – hamarosan megjelenő – 3.2-es verzióját. Az eseményre a több, mint 100 éves Uránia Filmszínház kávézójának elegáns falai között került sor.

A közösségi esemény három önkéntesek által tartott előadással kezdődött, amelyből megtudhattuk az OpenOffice.org 3.2-es verziójának várható újdonságait, a Hunspell és a Lightprooffal kapcsolatos legújabb híreket, valamint átfogó képet kaphattunk a Firefox 3.6 novumjairól is.

Az OpenOffice.org újdonságai közül érdemes kiemelni az alábbi újdonságokat

  • Jelszóval védett Microsoft Office XML dokumentumok importálása
  • ODF dokumentum-ellenőrzés és szükség esetén -javítás
  • PostScript-OpenType fontkészletek támogatása
  • Gyorsabb indulás, működés és fájlmentés
  • Új diagramtípusok: buborék és kitöltött háló
  • Továbbfejlesztett rendezés, cella- és szegélykezelés a Calcban
  • Új stílusú megjegyzések az Impress-ben és a Draw-ban
  • És még sok minden más…

És a fontos információ:

Az Oracle folytatni kívánja az OpenOffice.org fejlesztését
– a nyílt forráskódú megoldásként – az egyesülés után,
és technikai támogatást is nyújt majd cégek részére.

A Hunspell az alábbiakkal bővült

A Hunspellhez köthető magyar Ispell szótár elérte az 1.6-os verziószámot. Az OpenOffice.org 3.2-ben debütáló magyar nyelvű szótár számos – napjainkban használatos – szóval, például: futsal, H1N1 bővült. Így érezhető, hogy a Hunspell együtt él a nyelvvel. Számos javítás is bekerült az új szótárba: Újdonságok listája.

A Lightproof is dinamikusan fejlődik

A magyar nyelvi ellenőrző natív beállítóablakkal rendelkezik, ami elérhető az OpenOffice.org kiterjesztéskezelőjében és nyelvi beállításai között is. A másik újdonság, hogy a Lightproof nyelvi modulok most külön telepíthetők (így a magyar nyelvi ellenőrző kiterjesztés lightproof-hu_HU néven érhető el ezentúl), ami előfeltétele volt a különböző Linux-terjesztésekbe, illetve a nem alapítványi OpenOffice.org-változatokba való bekerülésnek.

A magyar nyelvű szerződések és egyéb üzleti okiratok gyakran elkövetett hibája, hogy csak a számokkal írt összeg kerül módosításra az okirat szövegében, a betűkkel írt már nem. A Lightproof új változata már gondoskodik a hiba javításáról.

A magyar helyesírás-ellenőrzők szabály-alapú összetettszó-felismerő algoritmust használnak a nagyszámú, sokszor egyedi magyar összetett szó felismerésére. Ez számos hibával is jár, amik közül a legsúlyosabbakat a Microsoft Office-ban még mindig jól meg lehet figyelni (A Microsoft Office és az OpenOffice.org magyar nyelve.) Az OpenOffice.org a Lightproof segítségével még tovább lép az ilyen jellegű hibák kiküszöbölésében: lehetőséget nyújt a korrektorok számára a gyanús, vagy akár minden képzett összetett szó megkülönböztetésére.

A Firefox most kiadott változata – többek között – az alábbi újdonságokkal szolgál

A Firefox 3.6 több, mint 20 százalékkal gyorsabb, mint a Firefox 3.5, és számtalan fejlesztést tartalmaz, amely megnöveli a teljesítményt a mindennapi internetes alkalmazások, például a levelezés, képek feltöltése vagy a közösségi hálózatok használata esetén. Tartalmazza a böngésző megjelenését egyszerűen módosítani képes, Persona elnevezésű fejlesztést, a bővítményfrissítőt, javított JavaScript-feldolgozási teljesítményt nyújt, az intelligens címsor javaslati eredményei tovább finomodtak, hogy mindezen funkciókkal jobb és még személyesebb internetezési élményt nyújtson.

Sőt, a mobiltelefon használóknak lehet jó hír, hogy a Firefox for Mobile is elérhető lett, amely okostelefonokon hozza el a jobb  internetezés élményét.

Az előadások után – immáron hagyományszerűen – tortázással ünnepeltük az új verziók eljövetelét. Az édes falatok majszolása mellett alkalom nyílt a közösség tagjainak a beszélgetésre. Szerintem számos hasznos téma került elő, amely előreviszi az OpenOffice.org és a Mozilla Firefox hazai elterjedését, segíti a hazai közösség épülését és jó irányba lendíti a magyar érdekeltségű programok, programrészek fejlődését ezekben a közösség fejlesztett szoftverekben.

Örülünk mindenkinek, aki eljött és köszönjük a támogatást az Uránia Nemzeti Filmszínháznak, a Mozilla-nak, az OpenOffice.org-nak, az Open SKM Agency Kft.-nek és a Novell Professional Services Hungary Kft.-nek.

Megjelenések a médiában:

Buliznak a magyar Firefox- és OpenOffice-hívek

Találkozón ünneplik a Firefox és az OpenOffice új verzióit

Szólj bele, hogy fejlődjön a Firefox

“Firefox és OpenOffice.org rajongók együtt” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük