Bemutatkozik az Engineering Steering Committee

A Document Foundation bejelentette az Engineering Steering Committee megalakulását. Ez a bizottság koordinálja a LibreOffice fejlesztési munkálatait, és határozza meg a LibreOffice további fejlesztésének irányát.

Bemutatjuk az Engineering Steering Committee tagjait – a Membership Committee után ez a második bizottság, amely az alapítvány saját belső szabályzata alapján megalakult. Az Engineering Steering Committee 2011 elején kezdte meg a működést, de mostantól ez hivatalos. Az Engineering Steering Committee 10 tagból áll.

 • Rainer Bielefeld – QA (független)
 • René Engelhard (Debian)
 • Caolán McNamara (Red Hat)
 • Michael Meeks (SUSE/Novell/Attachmate)
 • Bjoern Michaelsen (Canonical)
 • Petr Mladek (SUSE/Novell/Attachmate)
 • Michael Natterer (Lanedo)
 • David Tardon (Red Hat)
 • Norbert Thiebaud (független)
 • Tímár András – honosítás (SUSE/Novell/Attachmate)

Az Enginering Steering Committee hetente ülésezik, telefonkonferencián beszélik meg a kiadási dátumokkal kapcsolatos kérdéseket és a fejlesztési teendőket. A telefonkonferenciákra rendszeresen meghívnak más aktív, érdeklődő fejlesztőket, illetve egy adott téma szakértőit.

A tagokat a Steering Committee jelölte ki. A 2010 szeptembere óta folyamatosan növekvő, és jelenleg közel 200 kódfejlesztő és 200 honosító és tesztelő tagot számláló fejlesztői közösség kulcsemberei kerültek ebbe a pozícióba. „Ez fantasztikus siker,” – nyilatkozta Caolán McNamara (Red Hat), – „különösen ha az OpenOffice.org projektet nézzük, ahol a külső hozzájárulók kis csoportot alkottak, és jelentős nehézségeket kellett nap mint nap leküzdeniük.”

Körülbelül 120 fejlesztő járul hozzá rendszeresen a LibreOffice kódjához. Ezek három csoportra oszthatók. 20 főfejlesztő dolgozik az új funkciókon, hibajavításokon és a csomagkészítésen. 40 rendszeres hozzájáruló dolgozik az új funkciókon, hibajavításokon és az úgynevezett „easy hacks” feladatokon. 60 hozzájáruló küld be kevésbé rendszeresen megoldásokat az „easy hacks” feladatokra és dolgozik a kód tisztításán. Rajtuk kívül kb. 80 fejlesztő küld be kódot alkalomszerűen, vagy éppen ismerkedik a rendszerrel. Nagyon hálásak vagyunk az egyetemistáknak is, akik a Google Summer of Code keretében fizetett munkát fognak végezni ezen a nyáron a LibreOffice projektben.

„Az Engineering Steering Committee feladata, hogy rendet tartson a fejlesztésben. Azonban ennek a bizottságnak teljesen más a felépítése, mint ami az OpenOffice.org projektben volt. Ott egyetlen vállalat volt felelős minden döntésért, és bár ennek előnye volt a könnyebb koordinálhatóság, a hátránya azonnal nyilvánvalóvá vált a fő szponzor kiesésével.” – mondta André Schnabel, a TDF Steering Committee tagja. „Mi olyan folyamatokat alakítottunk ki, amelyekben a vállalati szponzorok képviselhetik érdekeiket, de a közösség életképes marad bármelyikük kiesésével is. Nincs egyetlen főszponzor, akinek kilépése veszélybe sodorná a projekt jövőjét.”

“Bemutatkozik az Engineering Steering Committee” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Köszi a gratulációkat, nem önreklámnak szántam a hírt, de mit lehet tenni, ha egyszer kineveztek. 🙂 Mostanában nincs sok hozzászólnivalóm a telefonkonferenciákhoz, mert a lokalizáció kérdését pár hónapja – még a 3.4 beta 1 előtt – megnyugtatóan rendeztük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük