Az OpenOffice.org ARMada

Nem kétséges, van előnye, ha egy programot platformfüggetlen fejlesztési elvek mentén készítenek. Természetesen ezen megoldásnak is vannak hátrányai – hogy nem menjünk messzire – az OpenOffice.org-nak sokszor róják fel lassúságát, noha ez a helyzet az elmúlt kiadások során sokat javult, s a – hamarosan megjelenő – soron következő 3.2-es verzióban további javulást tapasztalhatnak majd a kedves felhasználók.

A könnyű portolhatóság egyik komoly eredményének köszönhetően volt alkalmam kipróbálni az orvietoi OpenOffice.org Konferencián egy ARM alapú számítógépet, ami Ubuntut futtatott és igen az OpenOffice.org is működött rajta.

Sharp Netwalker

A Sharp Zaurus kései leszármazottjának tekinthető PC-Z1 NetWalker számítógép, szokatlanul apró – napjaink smarbookjainak egyik legerősebb változata. Az érintőképernyős 5″-os kijelző felbontása: 1024×600 pixel. A PC-Z1 NetWalker processzora egy 800MHz-en üzemelő Freescale i.MX515 SoC, ami az ARM Cortex-A8 architektúrának feleltehető meg. A rendszer 512Mb memóriával és 4GB flash memóriával gazdálkodhat. Ez utóbbi microSDHC kártyával egészen 16GB-ig bővíthető.

A számítógép Ubuntu Linux 9.04 Smartbook Remix operációs rendszert futtat. Ennek megfelelően tartalmazza az OpenOffice.org 3.1-es verzióját. A kis gép – bár nem villámgyorsan – de felhasználói szempontból elfogadható sebességgel futtatta az irodai programcsomagot. Alap műveletek mindenképpen jól használhatóak ezen a rendszeren is, és közepes méretű – képeket is tartalmazó – dokumentumok megnyitása is tolerálható sebességgel történt. Úgy gondolom, hogy a készülék – bár számomra kissé kényelmetlen volt – jól használható a többség számára, amely alkalmas kisebb dokumentumok előállítására is.

Számomra a kijelző – méretéhez képest – túl nagy felbontású volt. A kijelző jó minőségű volt és a nagy felbontásnak hála, az OpenOffice.org teljes méretében elfért a képernyőn. Egyetlen problémát a túl magas párbeszédablakok megjelenésekor tapasztaltam. Az eszköz által biztosított egérhelyettesítő mutatóeszköz – amely egy ujjlenyomat-olvasónál alig nagyobb volt kissé újszerű megoldását szokni kell.

Az ASUS EeePC által megteremtett netbook kategóriájú gépek – amelyek a számítógépek mobilitását helyezi előtérbe az éppen szükségesnél nagyobb számítási teljesítmény helyett – nem kizárt, hogy az ARM-alapú rendszerekben nyerhetik el végső és nyerő formájukat, hiszen a mobilitás tovább növekszik. A teljesítmény hasonló – legalábbis az ARM Cortex-A8, és a hamarosan megjelenő A9 esetében – mint az Intel Atom architektúrája esetén. Persze ennek az az ára, hogy az x86-os programokról le kell mondani. Illetve Windows esetén kell csak lemondani, elvégre a Debian alapjaiból építkező Ubuntu ARM változata is hozza azokat a már megszokott alkalmazásokat, amelyeket az Ubuntu asztali változatában is megszokhattunk.

Snapdragon 1 GHz phones coming to Android sooner than you think

Ennek tükrében érdekesen alakulnak a mostanság megjelenő smartbookok jövője. Úgy tűnik a kisebb étvágy hozzásegíti ezeket a számítógépeket, hogy kielégítse a felhasználók felfokozott mobilitása utáni vágyát, akár 8-10 óra üzemidő mellett. Teljesítménye ugyan nem nagyobb, mint az Intel Atom processzorai, de éppen elegendő a hétköznapi, szövegszerkesztős, internetezős és levelezős igények kiszolgálásához. További érdekes kérdés, hogy a hasonló teljesítménnyel, bár kisebb felbontású és méretű kijelzővel és érintőképernyős billentyűzettel megálmodott nagymenő mobiltelefonok – mint amilyen a Google Nexus One vagy a Sony Ericsson XPERIA X10 – megjelenik-e esetleg egy specializált OpenOffice-org verzió? Ráadásul a telefonok és smartbookok teljesítménye fokozatosan nő, hiszen a Snapdragon platformot a Qualcomm 1,5 G Hz-ig kívánja felpörgetni. Ezért talán nem meglepő, hogy csak erre a processzorra 15 gyártó legalább 30 mobiltelefonja érkezik az idén. De figyelni kell az ARM-ra is, hiszen jön a továbbfejlesztett verzióval, az A9-cel. Számtalan mobiltelefon, smartbook jön idén, amely mind az Android, a Linux és esetleg az OpenOffice.org pozícióját is erősítik majd.

Kíváncsian várom a nyájas olvasó mit gondol, hogy alakul a jövő? Mi lesz a nyerő? Atom? ARM? Android? Esetleg mi magunk, a felhasználók?

Az OpenOffice.org 2009 konferencián való részvételünket az FSF.hu Alapítvány tette lehetővé. Köszönet érte.

“Az OpenOffice.org ARMada” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Jó lenne ez a Sharp Netwalker, csak kár hogy nincs benne GSM modem. Érdekes, hogy a mobil felhasználást enélkül képzelik. Nálunk nincs minden négyzetcentiméter WiFi-vel lefedve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük