Visszatekintés a tíz éves OpenOffice.org történetére (2. rész)

Megszületik az OpenOffice.org programcsomag

2000. október 13-án a Sun OpenOffice.org néven – az LGPL és a SISSL licenc alapján – szabaddá tette a StarOffice forráskódját. Ezt a hatalmas lépést, rengeteg előkészítő munka előzte meg, mert több – zárt forráskódú – licencelt termékektől való függőséggel le kellett számolni. Persze az így – OpenOffice.org néven – kiadott kód, inkább a fejlesztőknek szólt még, akik egyre nagyobb lelkesedéssel vetették rá magukat az új lehetőségre, hogy a nyílt forrás alapjain irodai programcsomagot fejlesszenek. Az OpenOffice.org körülbelül másfél év alatt érte el az első nagy mérföldkövet: az 1.0-s verzió 2002. május elsején jelent meg. Az azt követő 1.0.x verziók elsősorban hibajavításokkal szolgáltak. Jelentősebb fejlődés 2003 őszén történt, amikor megjelent az OpenOffice.org 1.1-es kiadása, amelyet ismét hibajavító verziók követtek.

Bár eredetileg a StarOffice forrásából született az OpenOffice.org, azóta az ellentettjére fordult a helyzet. A StarOffice 6.1 megjelenése előtt a korábbi verziók az OpenOffice.org egyes, stabil fázisaiból indultak ki. A két, párhuzamosan karbantartott vonal többletmunkát és sok gondot jelentett a fejlesztőknek, ezért a StarOffice 6.1 illetve OpenOffice.org 1.1-es kiadása óta azonos forráskódból készül mindkét programcsomag.

Különbséget a hozzáadott adatok, programok és szolgáltatások jelentenek. A StarOffice-hoz kereskedelmi helyesírás-ellenőrző, professzionális szintű kép- (ClipArt) és sablongyűjtemény jár, emellett a termék minőségbiztosítását a Sun végzi, míg az OpenOffice minőségbiztosítását a közösség tagjai látják el. A StarOffice az OpenOffice.org programcsomaghoz képes még további hozzáadott értéket tud felmutatni, úgy mint az Adabas D adatbázis-kezelő, a licencelt betűtípusok, a teljes dokumentáció és a hivatalos támogatás.

Az OpenOffice.org fejlődése

A következő nagy lépcső, a 2.0-s verzió fejlesztése 2003 elején kezdődött a következő célkitűzésekkel:

  • Nagyobb fokú együttműködés a Microsoft Office programmal
  • Nagyobb teljesítmény és kisebb memóriafoglalás
  • Jobb integráció az operációs rendszerekkel
  • Könnyebben használható és átláthatóbb adatbázis kezelőfelület: táblák, jelentések, űrlapok készítéséhez és beépített SQL adatbázis-motor (Base)
  • Fejlettebb felhasználói felület

2005. szeptember 2-án a Sun bejelentette, hogy az SISSL licencét megszünteti. Ennek hatására az OpenOffice.org Közösségi Tanács bejelentette, hogy attól kezdve a kettős licenc megszűnik, és a szoftvercsomag csupán az LGPL licenc alatt jelenik meg.

2005. október 20-án megjelent az OpenOffice 2.0, amely az első – külföldi beszámolók alapján szélesebb körben – sikereket elérő kiadás volt. A közel két év fejlesztési eredményeit tartalmazó 2.0-s verzió folyatásaként a sorozatból is több kiadás jelent meg, melyek javításokat és kisebb-nagyobb újdonságokat hoztak.

Eleinte 3 havonta jelent meg egy ilyen, hibajavításokat és új funkciókat is tartalmazó alverzió. Azonban ez túl gyors ütemnek bizonyult, az újdonságokat nem volt idő megjelenés előtt alaposan kitesztelni. Ezért a 2.2-es verzió után a fejlesztők áttértek a fél éves ciklusra, azaz például az OpenOffice.org 2.3 verziója fél évvel a 2.2 verzió után jelent meg 2007 szeptemberében. Félidőben beiktattak egy kizárólag javításokat tartalmazó 2.2.1-es verziót. A menetrend azóta is változatlan, a kiadások – hozzávetőlegesen – három havonta érkeznek, amelyekből minden második új szolgáltatásokat, továbbfejlesztéseket is nyújt. Ezek közül némelyik kiadás egészen komoly frissítéseket is tartalmazott, mint például az alapoktól újraírt Chart modul, vagy a Hunspell helyesírási modul.

A napjainkban megjelenő új verziók is erőteljes fejlődést mutatnak. Ráadásul a 3.x verziók fejlődése nem csak a kínált szolgáltatások terén mérhető le, hanem a külalak is csiszolódik a felhasználók igényeihez és a szoftver sebessége is javul hála a kapcsolódó kutatásoknak és fejlesztéseknek.

Az OpenOffice.org 3.0-s verziója 2008 októberében jelent meg, új szolgáltatásokkal bővülve, többek között az Office Open XML dokumentumok importálása, az új ODF 1.2 formátum támogatása, a megújult megjegyzések a Writerben, a Megoldó megjelenése a Calcban, a fejlettebb VBA makró támogatás és a natívan futó binárisok Mac OS X operációs rendszerekhez.

Bő fél évre rá, 2009 májusában jelent meg az OpenOffice.org 3.1, amely a következő lényegesebb újdonságokat hozta: élsimítással továbbfejlesztett megjelenés, dokumentumba illesztett grafikus elemek egyszerűbb mozgatása, továbbfejlesztett fájlzárolás, nagyítás/kicsinyítés csúszka minden alkalmazás állapotsorában, makróalkalmazások a Base programban és javított teljesítmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük