Öt éves a LibreOffice

2010. szeptember 28-án indult el a LibreOffice az OpenOffice.org forkjaként, a közösséget képviselő néhány ember bátor, de szükséges döntésének következményeképp. Abban az időben nyilvánvaló volt, hogy az OpenOffice.org nem fog sokáig élni az Oracle szárnyai alatt, lépni kellett.

A 16 alapító egy független szabad szoftveres projektet hozott létre, amelyet a The Document Foundation felügyel, ezzel váltották be a Sun tíz évvel ezelőtti, az Openoffice.org indulásakor, egy független szabad szoftveres alapítványra tett ígéretét.

Öt évvel később a LibreOffice-ra úgy tekint a piac, mint a Microsoft Office egyetlen versenytársára. Ezt a funkciók összehasonlítása és a migrációk száma egyaránt alátámasztja. A LibreOffice-ra migrálás minden eddiginél könnyebb, hála a The Document Foundation szakemberei által létrehozott Migration Protocollnak, amely a világszerte zajló nagy migrációk során alkalmazott legjobb gyakorlatot vázolja.

A sikert a Future of Open Source Survey 2015 (A nyílt forrás jövője felmérés 2015) is alátámasztja, amely a LibreOffice-t a hét legértékesebb szabad szoftvere projekt között sorolja fel. A felmérés világszerte 1300 szakember véleményét vette figyelembe.

Izgalmas utazás volt. Öt év alatt a LibreOffice fejlesztői egy kiadást sem hagytak ki, a fő kiadások január és a július végén, a hibajavítások havonta rendszeresen megjelentek. Az egyenletes tempónak köszönhetően a LibreOffice páratlan funkciógazdagságot és interoperabilitási szintet ért el.

Az augusztusban megjelent LibreOffice 5.0 minden idők legsikeresebb kiadása lett. Korábban soha nem fordult elő, hogy 30 nap alatt 8000 adomány érkezzen. A siker az átállások számában is mérhető. A hab a tortán az olasz honvédség átállásának bejelentése volt. Októbertől 150 ezer munkaállomáson kezdődik meg az átállás LibreOffice-ra.

Az ötödik születésnapra összeállítottunk egy könyvet az elmúlt öt év blogbejegyzéseiből. A szerzők a projekt hozzájárulói, akik történelmet csináltak. A könyv mini (700 oldal), és maxi (1300 oldal) változatban érhető el. Jó olvasást!

“Öt éves a LibreOffice” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Gratulálok ehhez az öt évhez. 2009 óta használtam Open Office-t, és kezdetektől Libre Office-t. Amióta linuxot és windowst egyaránt használok, már egyáltalán nem tudom és nem is akarom nélkülözni. Élvezem, hogy bármelyik gépemen megkötések nélkül kezelhetem saját dokumentumaimat. Bár az akadálymentességen még lenne mit javítani, főleg Windowson, ebben is óriásit fejlődött. Köszönet a csapatnak ezért az ingyenes, több platformon is elérhető, sokoldalú irodai programcsomagért!

  2. 2 havonta belépek mindenhova, ahova van azonosítóm, nehogy megszűnjön. Az openoffice.hu fórumán többször kértem tanácsot a program használatával kapcsolatban. Más is sokat használta, hasznos, keresett oldal volt. Ide most nem tudok belépni. Hogy lehet ezt a fórumot elérni? Ami az openoffice.hu-n fogad, az röhej. A LibreOffice-ban annyi hiba van, hogy bár mindig kipróbálom az újakat, de mindig 1 nap után visszatérek az OpenOffice 4.1.1-re, most is a 4.1.2-t várom. Szóval, nem, én az OPENOffice-t keresem! Még a PROGRAMból is!

      1. Köszönöm, felül volt egy vízszintes menü, abban volt Fórum menüelem, ami oda vitt amit ön írt. Sikeresen be- majd kiléptem, így nem jár le inaktivitás miatt az azonosítóm. Kíváncsian várom hogy a 4.4.6 végre LibreOffice lesz-e, vagy marad BugOffice. Nem szeretem az algoritmus helyett hibából álló programokat, a BugOffice-t egészen egyszerűen NEM MEREM használni. Az 5.0 december 16.-án jelenik meg, remélem jó lesz. SOK SIKERT A HIBAJAVÍTÁSOKHOZ! Az eddigiekhez pedig gratulálok, kár hogy mind olyan ami nálam nem jött elő … Persze ettől még hasznos volt őket kijavítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük