LibreOffice 6.3 és a Sifr ikonok

LibreOffice logó Ugyan alig jelent meg a LibreOffice 6.2-es változata, máris kijött némi információ a LibreOffice 6.3-as egyik látványos újdonságáról. Andreas Kainz blogjában számolt be a Sifr ikonkészlet továbbfejlesztéséről és véglegesítéséről. A bejegyzéséből kiderül, hogy az SVG kompatibilitás tovább javult, több száz SVG ikon került megrajzolásra annyira lekicsinyítve amennyire ez lehetséges. Ami azonban talán a legfontosabb, hogy rengeteg hiányzó került megrajzolásra, így gyakorlatilag teljesssé vált a Sifr ikonkészlet.

“LibreOffice 6.3 és a Sifr ikonok” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Peda, két súlytalan megjegyzés:
  – SVG=scalable vector graphics, azaz bármekkora (kicsi vagy nagy) lehet. A blogbejegyzés nem is említ méreteket, hanem inkább tervezési irányvonalakat (tartsuk be a rácsosztást, a vonalak 2 px vastagok legyenek, ilyesmi).
  – „került megrajzolásra” kétszer… meglehetősen durva magyartalanság, helyette: „rajzoltak meg”. A magyarban nincs szenvedő szerkezet, az angolban viszont nagyon gyakori – ezzel kell együtt élnünk, („Deal with it” 🙂 )

 2. Engem sokkal inkább az érdekelne, hogyan tudnám visszacserélni az ikonokat valami régebbi, “nem divatos” kollekcióra. Értem én, hogy divat, meg puritánság, csak a régi “elavult színes” ikonokat néhány használat után már színről, messziről ki lehetett választani, most meg gúvaszthatom a szemem, hogy melyiket is kéne a sok alig látszó egyforma maszat közül kiválasztani.

  Gondolom, sokan hülyének tartanak e miatt, de én használni is szeretném, nem csak nézegetni, milyen szuperül divatos.

  Sajnos hiába keresgélek, nem sikerült magyar nyelvű LibreOffice fórumot találnom, ezért írtam ide, hátha megszán valaki a megoldással.
  Debian 10, LibreOffice 6.1.5.2.
  Töltöttem le ikon kiegészítéseket, fel is vettem a kiegészítések közé, csak nem találom, hogyan lehetne ezek közül valamelyiket beállítani. Régebben még lehetett külön telepíteni a Synapticban a régebbi ikonokat, de úgy látom, azt is eltüntették.
  (Ha valaki tud segíteni: tamasi pont andras kukac t-online pont hu)

   1. Kedves Dávid!

    Köszönöm a választ! Én is a Tango-t választottam.

    Amúgy mondhatni, általános problémám ez az új divat, “az összes ikon fekete vagy szürke”, lényegében erős figyelés nélkül megkülönböztethetetlen. Sokszor az az érzésem, hogy a fejlesztők csak fejlesztik, de maguk nem használják az adott programot, nem ügyelnek a könnyű használatra.
    Hogy a LibreOffice-nál maradjak, a calc-ban pl. megcserélték a másolás-kivágás-beillesztést a beszúrás-törléssel. Ki tudja miért, akár az is lehet, hogy így logikusabb, de eltartott egy ideig, míg megszoktam.

    Üdv: András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük