LibreOffice 6.2.2

LibreOffice logó Alig, hogy megjelent a LibreOffice 6.2-es Fresh ágának első hibajavító változata a 6.2.1, a TDF bejelenti, hogy most megjelent a LibreOffice 6.2.2.

Az új kiadásban 55 hibát javítottak, a változások listája: RC1 és RC2 a TDF Wikiben olvashatóak.

Forrás: TDF blog.

“LibreOffice 6.2.2” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Sziasztok!
  Nálam az “Eszközök – Automatikus javítás – Automatikus javítás beállításai – Csere” funkció nem igazán úgy működik, ahogy szerintem kellene. A listát ugyanis nem engedi bővíteni, vagy legalábbis elég érdekes a működése.
  Példa:
  A csere mezőbe be szeretném írni, hogy: alma
  Erre az eredmény: :lm_a:
  Ha a “helyettesítő szöveg” mezőbe beírok valamit, akkor a csere mezőt nem akarja mindenáron automatikusan kitölteni, viszont ha abba írok valamit, akkor az “Új” lehetőség nem, csak a “Csere” lehetőséget ajánlja fel (vagy “Törlés”).
  Szerintem ez nem normális és mintha korábbi változatokban nem így működött volna, de nézzen már rá valaki legyen oly’ kedves!
  Előre is köszönöm.

  1. “Erre az eredmény: :lm_a:”
   Ez jelenik meg a csere mezőben az “alma” szöveg helyett.

   1. Nincs még hordozható verzió, nem tudom kipróbálni, de ha lesz, a Fórumban reagálok rá.

    A kettőspontok azt jelentik, hogy “a szó közepében is cseréld”. Pl.: hatALMAsoknak.
    A kettőspontok nélküli verzió csak az önálló “alma” szavakat cseréli le.
    Eddig lehetett ilyet is – olyat is kreálni. (Az más dolog, hogy rengeteg – szerintem – fölösleges előredefiniált csereszó került bele a listába – többek között az átkozott szmájlik is…)

    De az alulvonásról semmi információm nincs.

    Nem lehet, hogy a Reguláris Kifejezések környékén lesz a probléma gyökere?

    Vagy lehet hogy valamiféle rövidítést használ mostantól a LO a tárolt csereszavak megjelenítéséhez a listában – mi a felvétel után valóban elvégzett csere eredménye? Az működik egyáltalán a beírt szóra?

    1. Az a helyzet, hogy magának a szónak is külön kihívás a beírása.
     Maradva a példánál be akarom írni, hogy és ki akarom cserélni körte-re:
     alma
     ha végigírom, akkor ez jelenik meg: :lma_a:

     Ha megpróbálom “kicselezni” és mégis sikerül beírnom, hogy alma akkor működik az automatikus csere a programon belül, de addig eljutni, hogy ezt beírd… …nem kis kihívás.

     Úgy nézem ez a viselkedés talán azért van így, mert az “alma” szó szerepel a csereszavak között így: “:alma:”, de ennek ellenére sem lehet értelmesen beleírni a csereszavak közé. Még akkor sem, ha direkt így akarom beírni, hogy “:alma:”.

     Ennek eredménye: “:_lmaa:”

     1. Hmm. Ha a helyettesítő szöveg mezőbe először beírom azt amit végeredményként kapni szeretnék, akkor a csere mezőt megengedi normálisan kitölteni.
      Ettől függetlenül szerintem ez így nem az a működés ami elvárható lenne.

      1. Korai volt az öröm. Nem engedi meg így sem a kitöltést, de egy trükkel igen:

       Lépj a Csere mezőbe — CTRL+A — Kezdj el írni (ettől teljesen megzavarodik) — CTRL+A — Ismét kezdj el írni — Most már elfogadja a beírt szót.

       De tartom az állítást, hogy ez nem normális működés így.

       1. Elrontottam!

        Helyesen:
        Korai volt az öröm. Nem engedi meg így sem a kitöltést, de egy trükkel igen:

        Lépj a Csere mezőbe — CTRL+A — Kezdj el írni (ettől teljesen megzavarodik) — HOME— Ismét kezdj el írni — Most már elfogadja a beírt szót (töröld a végén a feleslegesen ottmaradt karaktereket)

        De tartom az állítást, hogy ez nem normális működés így.

       2. Persze elrontottam…

        Lépj a Csere mezőbe — CTRL+A — Kezdj el írni (ettől teljesen megzavarodik) — HOME — Ismét kezdj el írni — Most már elfogadja a beírt szót (csak töröld a végén a felesleges karaktereket)

        De tartom az állítást, hogy ez nem normális működés így.

        1. A logikája az, hogy ha a cserélni akart szónak az első karakterét leütjük, de van olyan előre definiált csereszöveg, ami csak azt az egy betűt tartalmazza, akkor automatikusan behelyettesíti. Pl. be akarjuk írni, hogy “alma”, akkor az “a” beütése után egyből a “:_a:” csereértékre ugrik, és úgy lesz belőle “:lma_a:”
         Szerintem a legegyszerűbb megoldás a Ctrl+C -> Ctrl+V. De egyetértek az előttem szólókkal. Ez nem helyes működés. Nem nagyon használom ezt a funkciót, ezért nem tudom, régen hogy működött.

    2. Ez valóban hiba!

     Úgy tűnik, hogy a megújult párbeszédablak a beírás közbeni találatokat felhozza a beviteli mezőbe is, és összekeveri a beírt szöveggel. Nem tudom, hogy bejelentették-e, de megnézem, és visszajelzek.

     Köszönöm a hibajelzést!

 2. A LibreOffice oldalon a “Rólunk” menüpont “LGPL v3 licence” linkje törött, de a “Közösségünk szabályait” link alatti tartalomnak sincs magyar verziója most.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük