LibreOffice 6.1.6

LibreOffice logó TDF bejelentette, hogy megjelent a LibreOffice 6.1.6 verziója. Ez a verzió a 6.1-es ág 6. hibajavításokat tartalmazó kiadása, amely nem tartalmaz újdonságokat, hanem kizárólag hibajavításokat.

Ez a verzió azon felhasználók számára ajánlott, akik a stabilitást és a megbízhatóságot részesítik előnyben.

A változások listája ezúttal nem a megszokott (részletesen) 2 kiadásra jelölt verzió után jött (lásd itt), hanem 3 után (RC1, RC2, RC3).

Várhatóan ez lesz az utolsó hivatalos, közösség által támogatott kiadása a 6.1-es ágnak, amelynek hivatalos támogatása 2019 májusában véget ér.

A TDF bejelentése itt olvasható.

“LibreOffice 6.1.6” bejegyzéshez 20 hozzászólás

  1. Igen, nagyon köszönjük! De a 6.2.x még csak a x.x.3 kiadásnál jár. Remélem nem megy végig az egész sorozat ezzel a súlyos hibával, hanem a 6.2.x-be is bekerül a javítás…

  2. Tisztelt LO-rajongók,
   megnézné valaki, hogy a 6.3.0 Draw-ban az okos összekötő szerkesztésekor (a piros “nyél” vontatásakor) mi történik?
   A 6.1 és 6.2 ágban (a 6.1.6-ban is!) ugyanis ilyenkor “elugrik” a nézet valamiféle alapállapotba, és úgy is marad a vontatás befejezéséig. A végállapot helyes, de a vontatás közben nem WYSIWG a működés (nem az látszik, ami lesz). A 6.0 és korábbi ágakban a dolog jól működik.
   Ez a kapcsolódás a 6.1.6-hoz és a támogatás abbamaradásához: nem célszerű egy A kategóriás hibát befagyasztani.

 1. “Várhatóan ez lesz az utolsó hivatalos, közösség által támogatott kiadása a 6.1-es ágnak, amelynek hivatalos támogatása 2019 májusában véget ér.”

  Értem én nagyjából, de mégis furcsa az az állapot, hogy a mindenkori Still verzió, mire valamennyire kiforrná magát, támogatás nélkülivé válik, és helyette nyilván az a mai Fresh verzió veszi át a majd Still státuszt, ami ma még szintén kiforratlan.

  Vállalati felhasználáshoz ez egy kicsit őrült tempó. Nem véletlenül használjuk még mindig a 4.4.7-et a cégnél.

  Nem kéne a Linuxhoz hasonlóan LTS “verzió-mérföldköveket” bevezetni a LO esetében is?

  Persze, tudom: Használni attól még lehet, hogy már nem frissítik; és az, hogy “már nem nyúlnak hozzá”, néha (sokszor) az előnyére válik a a kereskedelmi szoftvereknek is.

  …Csak valahogy furcsán hangzik, hogy mire valamennyire “kész” lesz, akkorra abbamarad a törődés is vele. Lehet, hogy elég lenne csupán máshogy megfogalmazni a dolgot.

  1. Nem vitatom, hogy a fejlesztők rengeteget dolgoznak a hibák javításán, de a magam részéről én sem engednék addig semmi “újdonságot” beletenni a csomagba, amíg legalább az alapvető kezelési hibák ki nincsenek javítva, ami a felhasználói élményt-munkát alapvetően befolyásolja. Így sajnos nem igazán lehet bevezetni egy olyan irodába ahol nagyrészt writer-calc-impress lenne a leggyakrabban használt szoftver — legalábbis nekem nem sikerült, pedig fél évem ment el egy projektre, ami egy windows mentes irodát eredményezett volna. A tesztelés során sajnos a LibO elvérzett… …nem a stabilitáson, hanem Kovács fórumtárs által megfogalmazott a “soha nem lesz kész és használható” állapot miatt. A stabilitással nem volt baj, de igen izgalmas és dühítő hibákba futottunk bele, amiből párat ugyan már be lett jelentve, de nem nem reménykedem benne, hogy valaha ki lesz javítva.
   Ettől függetlenül szurkolok a LibO-nak, mert nagy szükség van, nagy szükség lenne rá!

  2. Létezik LTS LibreOffice, Collabora Office a neve, 3 évig támogatott. Ennek van egy csekély éves előfizetési díja. Sok hibajavítást magunktól visszaportolunk ebbe, de az is gyakran előfordul, hogy egy ügyfél kéri egy bizonyos javítás visszaportolását, és ennek eleget teszünk.

   Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fejlesztés pénzbe kerül, méghozzá sok pénzbe. Még a javítások többé-kevésbé egyszerű visszaportolása is sok munkaidőt vesz el. Kinek lenne érdeke megcsinálni az ingyenes LTS LibreOffice-t? Az önkéntesek szívesebben dolgoznak új funkciókon. A cégek pedig pénzt szeretnének keresni.

  3. “Értem én nagyjából, de mégis furcsa az az állapot, hogy a mindenkori Still verzió, mire valamennyire kiforrná magát, támogatás nélkülivé válik, és helyette nyilván az a mai Fresh verzió veszi át a majd Still státuszt, ami ma még szintén kiforratlan.” – nem tán e miatt lehet az, hogy az egyiknél x.x.6 a következőnél meg x.x.7 az utolsó kiadott verzió?
   Ha nem, akkor tán avval lehetne ezt orvosolni, hogy az előző ág utolsó végleges kiadási verzióját később adnák ki (mivel ha jól látom az x.x.5-ös verzióktól vannak már elég stabil állapotban, ajánlják élesbe használatukat).

   1. Az ilyen eltérések a záró verziók számánál abból adódhatnak (többször volt már rá konkrét példa), hogy például egy adott verzió után még a szokásosnál is gyorsabban szükség volt valamilyen (általában újonnan becsúszott) hibának a javítására. Emiatt a “szokásos”, menetrendszerű javítások számozása eggyel ugrik. A 4.2-verzióból még 8-as al-verzió is létezett.
    Ez nem baj, ez csak azt mutatja, hogy a fejlesztők igyekeznek és tudnak is az ilyen esetekben gyorsan reagálni.

    Érdekes, de a cégnél pont ezeket a verziókat használtuk, használjuk:
    3.6.x (már nem emlékszem, hogy hányas volt a vége),
    4.2.8
    4.4.7

    Most a 6.1.5-6.1.6 verziót tesztelem, de még mindig találok olyan változásokat bennük, amik változtatásokat igényelnek a mi felhasználási környezetünkben is: főleg a makróinkhoz kapcsolódóan. Például:
    – Máshogy kell egy képcserét megvalósítani makróval,
    – a 64 bitesre változatra is szeretnénk áttérni, de 32 bites DLL-ből hívtunk meg eddig rutinokat, a wrapper függvényeket már hozzáigazítottam a szerencsére elérhető 64 bites változatához a DLL-nek (CoolProp),
    – kidobták a Galaxy ikonkészletet, és a makróinkhoz a sablonokban azok vannak rendelve, más ikonkészletet használva csak a makró neve jelenik meg szövegesen. Szerencsére kiterjesztés formájában elérhetővé tették, így ez is megoldódott, különben az összes sablont szerkeszthettem volna újra csak az ikonok miatt… Nem értem, miért nincsenek az ikonok egyértelműen indexelve, és miért nem jelenik meg az ugyanolyan indexű a másik készletből…
    – De akár felhasználói felület legapróbb változása is zavart okoz sok felhasználónknál… és pl. a Calcban jelentősen át lett szervezve a menü is, és az eszköztár is a 4.x.x verziókhoz képest. És ezt le kell majd nyomni a torkukon… Nem létezett a 4.4.7-ben Sheet (Munkalap) menüpont. Oda kerültek át (logikusan) az ahhoz kapcsolódó dolgok. De ők percenként fognak visítani, hogy már megint nem találnak valamit.

 2. A portableapps.com-on nincs maguknak a készítőknek az elérhetősége. Amikor IRC-re írtam, volt amikor használt, volt hogy nem. Regisztráltam a fórumra, mivel nem találtam megfelelő témát, újat hoztam létre. A korábbi verziónál semmi haszna se volt. Tudna valaki szólni nekik, hogy adják már ki a portable változatokat?

  OpenOffice 4.1.6
  LibreOffice 6.2.4: Fresh, 6.1.6: Stable, 6.0.nemtudom: Legacy.

  Tehát az összeset frissíteni kellene. Ha valaki megadná hogy lehet őket elérni jó lenne. Úgy hogy a készítőkhöz jusson is el. Szólnék nekik hogy elfelejtették. Köszönöm.

  1. A hordozható verziókat más csapatok csinálják, ne a fóváltozat fejlesztői. Csakis a már megjelent, fixen, permanensen telepíthető verziókból indulnak ki, azokból hoznak létre hordozható verziót, javítást, új funkciót ők nem tesznek hozzá. És nem is minden egyes fix verzióból lesz hordozható.
   Létezik a Portable Apps-os, a WinPenpock-os és a LiberKey-féle hordozható verzió, meg még amikről esetleg nem tudok.

   Mostanában a PortableApps csapata eléggé lelassult, ritkábban követik a megjelent permanens verziókat. A winPenPack-os csapat viszont elég aktív. Létezik belőle már 6.2.4 és 6.1.6 “XLibreOffice” is. Kicsit más a “telepítése”, mint a PortableApps LibreOffice-ának.
   A winPenPack-os LO verziókat tényleg csak ki kell csomagolni a letöltött archívumból a célkönyvtárba, és már futtatható is az .exe fájl. Az első futáskor kell beállítani (“telepíteni”, “bekapcsolni”) az alapértelmezett és az azon kívül még használni kívánt nyelvek nyelvi eszközeit.

   A linkeket megtalálod a magyar AOO/LO fórumon az “Új LibreOffice verzió jelent meg” topicban.

 3. “Regisztráltam a fórumra, mivel nem találtam megfelelő témát, újat hoztam létre. A korábbi verziónál semmi haszna se volt.”

  Melyik Fórumról van szó?

  1. Természetesen a PortableApps.Com-on említett fórumról, ott írtam le hogy elfelejtették kiadni, de semmi eredménye se volt.

   1. Maga a PortableApps egy hatalmas projekt rengeteg hordozható alkalmazással; gondolom minden alkalmazást más kis csapat csinál, valószínűleg egymástól teljesen függetlenül. Van ugyan egy “magja”, egy keretrendszere, de annak a készítői nem biztos, hogy azonosak az ahhoz kapcsolódó LO készítőivel.
    https://portableapps.com/about/contact

    De a “nyílt forrású”-világ már csak ilyen: csinálja valaki valahol ingyen, a szabadidejében, aztán abbahagyja, feladja, de aztán előbb-utóbb más felveszi a fonalat és folytatja…

 4. Nagyon sok időt vesztegettem az LO-ra, még a kezdetektől… Hordozható legyen, magyar helyesírás-ellenőrzővel. Ez egy mocsár, előszörre csábítja a gyanútlan halandót, aki időt energiát fektet bele, amíg nem menekülhet. Életemben ilyen nehézkes, számomra logikátlan prog-al dolgom nem volt: Softmaker, Ashampoo, Kingsoft WP összevetve. Instabil, gyakran elfagy (nagyobb anyagnál), objektumoknál, nehezen töltődik, lassan dolgozik, megbízhatatlan. A WinPenpack még a legjobb, a másik platform teljesen használhatatlanná vált. A fejlesztése nem koordinált, kalákában dolgozgatnak-javítgatnak, a hibajavító-változatok agyrémek: miért én legyek a kísérleti nyúl? A mérete? 700-900 Mb. Jelenleg a portable Softmaker Office-t használom, messze nem hibátlan (főleg kompatibilitási gondok) de soha nem hagyott cserben, a számomra megfelelő spelling-ekkel (magyar+német+angol+francia) 130 Mb. Az LO legózni-játszani jó, meg programozók kipróbálhatják az arcukat, esetleg láthatják a nevüket egy hibajavításban de érdemi felhasználásra csak mazochistáknak…

  1. A cégnél LibreOffice-t használunk a kezdetektől. Előtte OpenOffice-t használtunk. Természetesen a natív ODF fájlformátumokra tértünk át. Számtalan makrót írtunk, írtam hozzá, hogy a levelezésünk, a Kalibrálási Bizonyítványok készítése, a szűkítőelemes áramlástechnikai méretező alkalmazásaink (stb.) még automatizáltabbak legyenek. Ezek persze nem regény méretű dokumentumok, de gyakorlatilag gond nélkül működnek a kezdetektől fogva.
   Még a Word 6 és az Excel 5 idején kezdtem el fejleszteni a rendszert, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ha nem akarunk 3-4 évente “n” darab újabb és újabb MS Office programcsomagot vásárolni, és nem akarjuk folyton újrakreálni a dokumentum-sablonjainkat az “önmagával való inkompatibilitások” miatt, akkor valami hosszú távon is kompatibilis dolgot kell választanunk hozzá. És ez volt az ODF. Azt pedig a LO és az AOO kezeli a legjobban, hiszen ezeknek a natív fájlformátuma.
   A stílusok használatával ezerszer logikusabb, jobban kezelhető dokumentumokat kaptunk, mint amilyenek az MS formátumaiban megvalósíthatók voltak.

   Szóval egyáltalán nem rossz a LibreOffice – van persze egy csomó “kényelmetlen” dolog: nézőpontváltásra és tanulásra van szükség, hogy egy valóban INTEGRÁLT irodai csomagot ne úgy használjunk, mint ahogy azt az MS régebben ránk erőltette.

   És persze a modell adott: Igenis a felhasználók a tesztelők az Open Source világban, ebbe bele kell nyugodni. De nem tilos régebbi változatot használni – aminek legalább már ismerjük a gyenge pontjait. Mert el kell ismerni: a modellből következően voltak-vannak és lesznek kisebb, közepes és nagyobb hibák is, amit lassan, vagy gyorsan – de folyamatosan javítanak.

   Az számomra is bosszantó, hogy túl nagy hangsúlyt helyeznek a fejlesztők a külsőségek “fejlesztésére”, az MS-sel való hasonlóság fokozására az UI területén – ami csak a fájltípus import-export kompatibilitás terén lenne szükséges dolog.

 5. …Hát ez rettenetes. A héten hosszú-hosszú tesztelések után végre átálltunk volna a LO4.4.7-ról a LO 6.1.6-ra, de egy régi, és egyszer már kijavított hiba ebben – úgy látszik – megint meg fog akadályozni minket.

  Makróval küldünk át a Thunderbirdbe leveleket, és a Thunderbird címsorainek Tárgy mezőjét is a maró töltené ki, ha… Ha azok a nyavalyás ékezetes betűk (az ÖSSZES féle!) nem Unicode-os “%akármi” kóddal jelennének meg a normál éáíöüóőúű betűk helyett!

  De csak akkor, ha a Thunderbird Tárgy mezőjét makróval töltöm ki. Ha a beépített levélküldő funkciót használom, akkor a rendes ékezetes betűk jelennek meg a tárgy mezőben, csak hát nekem oda egyedi szöveg kell, nem feltétlenül a Writer dokumentum alapértelmezett Tárgy mezőjének tartalma, és más egyéb dolgot is adok át a Thunderbirdnek: a levéltörzsbe is adok át szöveget a makróval: ott hiba nélkül megjelennek az ékezetesek! Ráadásul a Tárgy szövegét a levéltörzsben megismétlem, és ugyanaz a szöveg jól jelenik meg ott!

  És ezt egyszer már éppen az én kérésemre (is) javította valaki…

  1. Sikerült talán megoldani. A régebbi megkerülő megoldás része volt, hogy a Tárgy szövegét az átadás előtt a ConvertToURL paranccsal “kódolni” kellett, hogy az átadás jól működjön. Most ezt a “foltozást” elhagyva működik jól.
   Érdekes módon, csak a manuális elküldés előtt látszott a Tárgy mező kódoltnak a Thunderbirdben, az elküldött levelek között már jól jelentek meg az ékezetes betűk a tárgysorban.

   Csak így most a 4.4.7 nem működik, gyorsan át kell állnunk minden gépen, vagy köztes, feltételes, verziómegállapító makrót programozni.

 6. No még egy hiba – de legalábbis hibának tűnő – jelenség:

  Ha a UseSystemFileDialog változót false ra állítom a Speciális beállításokban, akkor a fájlnév szerinti rendezés nem működik az eddig ismert módon abban az esetbe, ha a fájlnév vagy könyvtárnév “_” (alulvonás) karakterrel kezdődik. Nem “egy csoportba” rendeződnek ilyenkor az efféle fájlnevek, hanem névben szereplő az első “igazi betű” szerint rendeződnek a nevek. Pedig pont azért alkalmazzuk a megkülönböztető jelet a név elején, hogy bizonyos, egyébként eltérő betűkkel kezdődő nevek “csoportba rendeződjenek” a listában…
  Ez jól működött a LO4.4.7-ben, jól működik a LO6.2.4-ben, és a Windows fájl párbeszédpanelen a LO6.1.6-ban is. De a LO 6.1.6 saját párbeszédpanelján nem! (És arra viszont a makróinkkal való kompatibilitás miatt szükségünk van!)

  Most, hogy végre a többi számunkra fontos funkció (megint) jól működik, átálltunk a cégnél a LO6.1.6-ra. Erre jön egy újabb hiba… A LO 6.2.4-re, LO 6.2.5-re addig semmiképpen nem állunk át, amíg a számunkra fontos jellemzőket le nem teszteltük. Ezt a funkciót eszembe se jutott tesztelni a LO 6.1.6 esetében. Hát ezután ezt is kell majd az upgrade-k előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük