LibreOffice 6.1.6

LibreOffice logó TDF bejelentette, hogy megjelent a LibreOffice 6.1.6 verziója. Ez a verzió a 6.1-es ág 6. hibajavításokat tartalmazó kiadása, amely nem tartalmaz újdonságokat, hanem kizárólag hibajavításokat.

Ez a verzió azon felhasználók számára ajánlott, akik a stabilitást és a megbízhatóságot részesítik előnyben.

A változások listája ezúttal nem a megszokott (részletesen) 2 kiadásra jelölt verzió után jött (lásd itt), hanem 3 után (RC1, RC2, RC3).

Várhatóan ez lesz az utolsó hivatalos, közösség által támogatott kiadása a 6.1-es ágnak, amelynek hivatalos támogatása 2019 májusában véget ér.

A TDF bejelentése itt olvasható.

“LibreOffice 6.1.6” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Igen, nagyon köszönjük! De a 6.2.x még csak a x.x.3 kiadásnál jár. Remélem nem megy végig az egész sorozat ezzel a súlyos hibával, hanem a 6.2.x-be is bekerül a javítás…

  2. Tisztelt LO-rajongók,
   megnézné valaki, hogy a 6.3.0 Draw-ban az okos összekötő szerkesztésekor (a piros “nyél” vontatásakor) mi történik?
   A 6.1 és 6.2 ágban (a 6.1.6-ban is!) ugyanis ilyenkor “elugrik” a nézet valamiféle alapállapotba, és úgy is marad a vontatás befejezéséig. A végállapot helyes, de a vontatás közben nem WYSIWG a működés (nem az látszik, ami lesz). A 6.0 és korábbi ágakban a dolog jól működik.
   Ez a kapcsolódás a 6.1.6-hoz és a támogatás abbamaradásához: nem célszerű egy A kategóriás hibát befagyasztani.

 1. “Várhatóan ez lesz az utolsó hivatalos, közösség által támogatott kiadása a 6.1-es ágnak, amelynek hivatalos támogatása 2019 májusában véget ér.”

  Értem én nagyjából, de mégis furcsa az az állapot, hogy a mindenkori Still verzió, mire valamennyire kiforrná magát, támogatás nélkülivé válik, és helyette nyilván az a mai Fresh verzió veszi át a majd Still státuszt, ami ma még szintén kiforratlan.

  Vállalati felhasználáshoz ez egy kicsit őrült tempó. Nem véletlenül használjuk még mindig a 4.4.7-et a cégnél.

  Nem kéne a Linuxhoz hasonlóan LTS “verzió-mérföldköveket” bevezetni a LO esetében is?

  Persze, tudom: Használni attól még lehet, hogy már nem frissítik; és az, hogy “már nem nyúlnak hozzá”, néha (sokszor) az előnyére válik a a kereskedelmi szoftvereknek is.

  …Csak valahogy furcsán hangzik, hogy mire valamennyire “kész” lesz, akkorra abbamarad a törődés is vele. Lehet, hogy elég lenne csupán máshogy megfogalmazni a dolgot.

  1. Nem vitatom, hogy a fejlesztők rengeteget dolgoznak a hibák javításán, de a magam részéről én sem engednék addig semmi “újdonságot” beletenni a csomagba, amíg legalább az alapvető kezelési hibák ki nincsenek javítva, ami a felhasználói élményt-munkát alapvetően befolyásolja. Így sajnos nem igazán lehet bevezetni egy olyan irodába ahol nagyrészt writer-calc-impress lenne a leggyakrabban használt szoftver — legalábbis nekem nem sikerült, pedig fél évem ment el egy projektre, ami egy windows mentes irodát eredményezett volna. A tesztelés során sajnos a LibO elvérzett… …nem a stabilitáson, hanem Kovács fórumtárs által megfogalmazott a “soha nem lesz kész és használható” állapot miatt. A stabilitással nem volt baj, de igen izgalmas és dühítő hibákba futottunk bele, amiből párat ugyan már be lett jelentve, de nem nem reménykedem benne, hogy valaha ki lesz javítva.
   Ettől függetlenül szurkolok a LibO-nak, mert nagy szükség van, nagy szükség lenne rá!

  2. Létezik LTS LibreOffice, Collabora Office a neve, 3 évig támogatott. Ennek van egy csekély éves előfizetési díja. Sok hibajavítást magunktól visszaportolunk ebbe, de az is gyakran előfordul, hogy egy ügyfél kéri egy bizonyos javítás visszaportolását, és ennek eleget teszünk.

   Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fejlesztés pénzbe kerül, méghozzá sok pénzbe. Még a javítások többé-kevésbé egyszerű visszaportolása is sok munkaidőt vesz el. Kinek lenne érdeke megcsinálni az ingyenes LTS LibreOffice-t? Az önkéntesek szívesebben dolgoznak új funkciókon. A cégek pedig pénzt szeretnének keresni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.