LibreOffice 5.0.1

LibreOffice logó A piac visszajelzései alapján a LibreOffice 5.0 volt az eddigi legsikeresebb LibreOffice-kiadás. Töretlen lendülettel halad a fejlesztés, menetrend szerint érkezik a LibreOffice 5.0 első hibajavító kiadása, a LibreOffice 5.0.1. Ebben mintegy 76 hibát javítottak a fejlesztők, mindazonáltal a LibreOffice 5.0.1 továbbra is az újdonságok iránt érdeklődő, a hibákat jobban toleráló felhasználókat célozza. Intézményi felhasználásra a LibreOffice 4.4.5 javasolt a megfelelő terméktámogatási szolgáltatás igénybe vétele mellett.

A LibreOffice 5.0.1-ben javított hibák listája: RC1 és RC2.

“LibreOffice 5.0.1” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Ez ám a tempó: már az Apple App Store-ban is ez a LibreOffice Vanilla verzió 🙂
  A Breeze ikonok nagyon tetszenek + a sok-sok új funkció. Gratulálok ismét a fejlesztőknek!

  1. Ez már tényleg “ízlések és pofonok” kérdése, de nekem “nem jön be” ez a “minimál-vonalas” megoldás…
   Tulajdonképpen csak azért írok ide, hogy nehogy az eszébe jusson a fejlesztőknek a Galaxy ikonkészletet száműzni a programból… 😉

   1. Nekem nem szokott eszembe jutni ilyesmi, de a designerek másképp gondolkoznak. A telefonomon is idegesít, hogy minden frissítésnél megváltoznak az ikonok, de úgy látszik, ez a trend, jobb, ha megszokjuk. 🙂

   2. Tango rulez!
    Továbbá:
    a napokban felkerült az egyik általam használt gépre az Office 2013. Elindítottam a Wordöt. Azóta nem tetszik már annyira a LO Write (5.0.1) nyitóképernyője…
    Aztán megpróbáltam felhasználói dokumentumtulajdonságot létrehozni a Wordben. Azóta sokkal jobban tetszik a LO nyitóképernyője…

    (Ha esetleg nem lenne tiszta: a LO Write nyitóképernyője nagyon erősen hasonlít a Wordéra. A LO-ben lehet, a Wordben pedig nem lehet felhasználói dokumentumtulajdonságot csinálni, hogy aztán mezőként beillesszük a dokumentumba például.)

     1. Tudom, hogy néz ki évek óta ezt használom. Nekem alapból kicsi ikonra van állítva és teljesen meg vagyok vele elégedve ettől függetlenül nincs a Vanilla 5.0.1-ben ilyen ikonkészlet.

 2. Ezt a nyomorult egykattintásos élőfej-élőlábat átjavíthatná már egy hozzáértő kétkattintásosra, mert ez így inkább bosszantó, mint használható (de, ha kikapcsolható valahol, súgja már meg valaki, hogy hol!).
  Ennek ellenére nagyon tetszik és hálás vagyok, hogy használhatom ezt a programot!

  1. Hát, igen. Mivel már számtalanszor elmondták, hogy hibát nem itt kell bejelenteni, ezért csak mesélek.

   Szóval, ha egy keret (kép, képlet, bármi) élőfej, élőláb területére kerül, akkor kizárólag a Navigátorral lehet kiválasztani – mert az élőfej, élőláb területén a kattintás az élőfej (élőláb) objektum tartalmába helyezi a szövegkurzort akkor is, ha az egérkurzor alakja egyébként jelezte, hogy az keretet (képet, képletet, bármit) érint éppen.
   Nyilván, olyan keretről (képről, képletről bármiről) van szó, amely nem tartozik az élőfej, élőláb tartalmához, hanem a főszöveghez – csak éppen formázási okokból oda került.

   De ez is egy abból a millió kezelési tulajdonságból, amelyeket meg lehet kerülni, ha útban vannak. Az, hogy VANNAK keretek, azokat lényegében szabadon lehet pozícionálni, a fedéseiket szabályozni, az eltartás és a belső margóikat állítgatni stb. stb. csaknem InDesign-i mértékben, az megfizethetetlen. Őszintén szólva a Scribus jövőjét borúsan látnám, ha köztudott lenne, hogy a LibreOffice kiváltja. Már, ha lenne cmyk módja…

   Ja, és az élőfejet „fejlécnek” hívták a nyomdászok, a lap alját hívták élőlábnak. Az „élőfej” a digitális tipográfia kitalálmánya az élőláb mintájára – mert a „lábléc” hülyén hangzott. Egyrészt megszoktuk, másrészt a nyomdászok kihaltak, harmadrészt lehet, hogy rosszul emlékszem.

   1. Már javítottam ilyen kijelölős hibát. Én elég zavarosnak találtam az ezt kezelő kódot. Akit érdekel, itt találja: sw/source/uibase/docvw/edtwin.cxx SwEditWin::MouseButtonDown()

 3. “Szóval, ha egy keret (kép, képlet, bármi) élőfej, élőláb területére kerül…”
  Tartsd lenyomva a CTRL-t vagy a Shiftet és így duplán kattints a keretre (képre). Akkor kijelöli.

  1. Köszönöm!
   További mesék:
   1. Az 5.0.1-ben már nincs ez a hiba: az élőfej területén levő keretet simán ki lehet jelölni. (A 4.3.7-ben még benne volt.)
   2. (hosszabb történet). Szóval, sok szempontból jobb, ha a keretet az oldalhoz horgonyozzuk, mert a szöveg “mozgásakor” nem ugrál az a keret egyik oldalról a másikra, és dobálja szét vadul a szöveget (amikor nem fér el azon az oldalon, ahol a bekezdése van).
   Nomármost, mi legyen akkor, ha az az oldal, ahova a keret horgonyozva van, megszűnik? Például, amikor a szerkesztő megváltoztatja a betűméretet, és az egész dokumentum 3 oldallal rövidül?
   Nos, a LO van olyan előzékeny, hogy a keret ilyenkor nem törlődik (!!!) (megtehetné, az is logikus lenne), hanem valamiféle “limbo” helyre, a keretek nirvánájába jut: a Navigátorral kijelölhető (az utolsó oldal alján, jobboldalon megjelennek a bal oldali “fogantyúinak” felei…), és ha egyet mozdítok rajta, akkor beugrik az utolsó oldal aljába. Csak ezért felkerülhetne a programozó LibreOffice-hősök Facebook-oldalára. (Nincs ilyen? Miért?!)

   Ez egy példa olyan döntésekre, amelyet a programozáskor muszáj meghozni, és akármit dönt az alkotó, valakinek biztos rossz lesz. Ha már szövegszerkesztő, akkor az ilyen döntések őstípusa: mi történjen, amikor a user egy bekezdés legvégén megnyomja a Del gombot, és a következő bekezdés attribútumai mások? Kapja meg a következő bekezdés az előző attribútumait, vagy sem?
   A dilemmával a 80-as évek közepén találkoztam, amikor egy ismerősöm szövegszerkesztőt írt ZX Spectrumra. De még ma sem egységesek ebből a szempontból a szövegszerkesztők… TinyMCE, JCEditor, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük