LibreOffice 4.4, az eddigi legszebb LibreOffice

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.4 megjelenését, amely a kilencedik főkiadás a LibreOffice projekt megszületése óta. A LibreOffice 4.4-ben elsősorban a felhasználói felület modernizálása jelenti az újdonságot.

A LibreOffice 4.4 fejlesztése során sok időt töltöttünk a felhasználói élmény fokozásán és a felhasználó felület szépítésén. – mondta Jan Holesovsky (Kendy), a Membership Committee tagja, és a design team vezetője. Befejeztük a párbeszédpanelek átalakítását, átterveztük a menüket, az eszköztárakat, és az állapotsorokat a jobb használhatóság érdekében. Új ikonokat adtunk a fekete-fehér Sifr ikontémához, és ezt tettük alapértelmezetté Mac OS X platformon. Kifejlesztettünk egy új színválasztót, javítottunk az oldalsávok integrációján, és sok egyéb apró módosítást végeztünk a felhasználói felületen a modern „felhasználó élmény” trendeknek megfelelően.

A LibreOffice 4.4 más területeken is nagyot fejlődött:

 • OpenGL diaátmenetek Windows alatt is, és új OpenGL keretrendszer a VCL-ben Windows, OS X és Linux alatt;
 • PDF-fájlok digitális aláírása exportáláskor Windows, OS X és Linux rendszeren (Windows alatt a beépített tanúsítványkezelő segítségével);
 • Csomagolva vannak az ingyenes Carlito és Caladea betűkészletek a Microsoft Calibri és Cambria helyettesítésére. Ez mérsékli a betűkészletek különbözőségéből adódó hibákat OOXML-fájlok megnyitása esetén;
 • Önkéntesek által tervezett, új alapértelmezett sablonok;
 • Az Impress mesteroldalainak vizuális szerkeszthetősége;
 • A Writerben Változások követésének segítése egy eszköztárral és automatikus javítás fejlesztése;
 • Javított importszűrők a Microsoft Visio, a Microsoft Publisher, az AbiWord és a Microsoft Works fájljaihoz;
 • Új importszűrők az Adobe Pagemaker, a MacDraw, a MacDraw II és a RagTime for Mac fájljaihoz;
 • Minden platformon javult a multimédia támogatása.
 • A LibreOffice 4.4 új funkcióinak részletes leírása és a fejlesztők megnevezése a megtalálható a The Document Foundation wikioldalán.

  A technikai részletek iránt érdeklődő emberek olvassák el Michael Meeks „LibreOffice under the hood” című blogbejegyzését is.

“LibreOffice 4.4, az eddigi legszebb LibreOffice” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Grat a csapatnak, jó lett az új felület.

  Félve említem meg, de a magyar telepítésű 4.4.0.3 angolul is beszél egy kicsit. (Ami nem baj, hiszen éljen a fiatalság nyelvismeretének bővítése, azonban a kevésbé fiataloknak nem tudom így ajánlani…) A 4.4.1-ben előreláthatólag javítva lesz? (És igen, tudom, hogy produktív környezetbe .2-től, de inkább .3-tól pakolunk LO-t. 🙂 )

 2. Először is örülök az új nagy verziónak, már vártam, nagy eredménynek tartom, hogy a bejelentett megjelenés előtt két nappal ki tudták hozni.

  Másodszor viszont technikai segítséget kérek:
  nyilván azonnal letöltöttem, feltelepítettem, és bekattintottam a “minden megjelenítés OpenGL” pipát a “Beállítások”-ban. Először nem történt semmi, a program (Writer és Draw) kifogástalanul működött, a 30%-os gyorsulást egyértelműen érezni lehetett.
  Viszont, miután újraindítottam a gépet, a LO 4.4. üres fehér képernyővel indult, és ehhez makacsul ragaszkodik. Nincs lefagyva, a menük árnyéka megjelenik, de egy betű, nem sok, de annyi nem jelenik meg. Ha kattintgatok, a párbeszédablakok árnyéka is megjelenik, de azok is üresek. (Azt sejtem, hogy a WIndow rendszer grafikája működik, de a LO-é az OpenGL miatt nem.)

  Ez egy Dell PrecisionT3400, 4 GB, Nvidia Quadro FX 570 (igen, elég régi), WIn7/32
  Az Nvidia meghajtót a Windows Update Driver mechanizmusán keresztül lefrissítettem 2013 októberiről 2014 júliusira, amitől semmi nem változott.

  A “stable” 4.2.8.2 működik, tehát nem súlyos a helyzet, csak abból a szempontból, hogy amíg nem működik a 4.4, addig nem tudok róla írni…

  Előre is köszönöm a segítséget.
  (Mit kell letörölni, hogy a beállítások alaphelyzetbe kerüljenek?)

  1. Köszönöm!
   De azért ez elég durva beavatkozás….

   Belenéztem, és elég volt “csak” a
   c:UsersfelhasználónévAppDataRoamingLibreOffice4userconfig
   könyvtár tartalmát törölni.
   Ettől is elmúlt az összes saját makró, az összes saját szókiegészítés stb.
   Viszont működik a LO 4.4.

   1. Az OpenGL beállítás miatt biztos elég lett volna csak 1 fájlt törölni/módosítani, de mivel azt kérdezte, hogy lehet a beállításokat törölni, ezért nem részleteztem.

 3. Megnéztem két olyan, nem túl gyakran használatos szolgáltatást, amelyek eddig eléggé bizonytalanok voltak (és persze fényévekre van a Word attól, hogy ilyenek legyenek benne).

  — Writer: kép körülfolyatási kontúr szerkesztése
  — Draw: 3D objektumok tulajdonságainak beállítása

  Mind a kettő több mint félórás, (körülbelül 50 beavatkozásos) kísérletezés folyamán állva maradt, ami nem mindig volt így. Összeomlások, fagyások voltak.
  Persze nem minden verziónál próbáltam ki, és nem állítom, hogy ezek a legfontosabbak a LO-ban, de hogy a hibák számának csökkenése és ezáltal a stabilitás növekedése ezek alapján nem marketingrizsa.
  Ja, és mindeközben a sebesség mondhatni drámai növekedése végig tapasztalható volt.

  A “szépség” drámai növekedését nem érzékeltem, de nem is vagyok rá (nagyon) érzékeny…

 4. Nekem van egy jó másfél éve bejelentett calc performancia hibám (66507), de úgy látszik elég nehéz dió lehet, mert nem sikerül javítani.
  Sőt a 4.3-hoz képest valami regresszió is bekerült, mert az eredeti (LO 4.1 rc1-en mért) 34 mp-s megnyitási idő, bár lement 5 mp-re (4.1, 4.2, 4.3), most ismét 33 mp. Illetve még egy érdekes dolog benne, hogy ha egy space-t beírok egy cellába, akkor 20-25 mp-t kell várakozni, hogy egy újabb cellát szerkesszek, gondolom mindig újraszámol, csak kérdés miért tart 20 mp-ig.

  A táblázat egy sima statisztikai táblázat egy pár grafikonnal, tehát ez a hiba kb ki is zárja a pénzügyi körökben történő használatot.

  Ennek kapcsán, lenne egy kérdésem is, mivel regresszió gyanús hozzak létre egy külön bejelentést neki, vagy bízzak benne, hogy észreveszik a commentet a hibában?

  1. Elvileg minden commentről kap levelet minden érintett. Láttam, Michael Meeks tett kísérleteket a javításra, de mostanában kissé elfoglalt, azt mondta, hogy egyelőre nincs ideje foglalkozni vele.

 5. Letöltöttem telepítettem de msot roppant tanácstalan vagyok. WinXP-n hasznélom, az eddig 4.3.0.4-esen simán működő ODP 4.4.0.3-on nem megy. Az első dia meg sem jelenik, a dupla aláhúzással ellátott szöveget tartalmazó szövegbox-nak csak a dupla aláhúzása, a képletek meg sem jelennek. Kipróbáltam a 4.4.0.3-ban egy szüz bemutatót pár szövegdobozzal, ha nem teszek rá animációt, SEMMI sem jelenik meg. Valamit nagyon félreérthetek :(:((:

  1. Ez rosszul hangzik, valószínűleg az OpenGL-es megjelenítés gyerekbetegsége. Érdemes visszatérni a 4.3.6-ra.

 6. Sziasztok!

  OF: Arról lehet tudni, hogy a 4.4-es ágnak mi a csapás iránya? Mikor és hogyan határozzák meg ezeket, van erről párbeszéd (esetleg magyar)?

  1. Ilyet találtam:
   https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan
   https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.4
   https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.5 (ez, mondjuk egyelőre csak egy template leginkább)

   Eddigi tapasztalataim szerint a csapásirányt a DocFound vezetősége határozza meg, amihez igénybe veszik a közösségből érkező jelzéseket — amelyek azonban csak hozzájárulnak a csapásirányhoz, de nem határozzák meg azt.

   Ebben a témakörben jelezném azt az alapvető, kognitív ellentmondást, hogy a LO évek óta szeretne minél jobban hasonlítani az Office-ra, hogy könnyebb legyen az áttérés, ugyanakkor pedig minden lehető módon szeretné meghaladni azt — vagyis különbözni tőle.

   1. “hasonlítani az Office-ra, ”

    Úgy érted: a Microsoft Office-ra?

    ((Szerintem nem a fejlesztők AKARJÁK, hogy hasonlítson, hanem sok olyan kevésbé felkészült felhasználó, aki már AZT se tudta igazán hatékonyan használni; de retteg attól, ha egy menüpontot máshol (esetleg megfelelőbb helyen) talál meg, arról nem is beszélve, hogy ha a megtalált funkció egy kicsit is máshogy (esetleg logikusabban) működik, mint ahogy azt “megszokta”))

  2. A 4.4 ág fejlesztései már 2014 novemberben eldőltek, akkor volt a Hard Feature Freeze (fejlesztések befagyasztása). Ettől a ponttól csak (hiba|teljesítmény|stb) javítások kerültek be a kódba.
   A TDF vezető testületei valamilyen szinten tudnak hatni a kód fejlesztési irányaira, de lényegében az kerül bele, amit a hozzájáruló cégek alkalmazottai illetve az önkéntes hozzájárulók leprogramoznak. A cégek a megrendelőik igényeit teljesítik, az önkéntesek pedig ki tudja…

 7. Ahogy minden .0 verziónál, a 4.4.0-ban is benne maradt pár apró hiányosság.
  Ha a betűszín vagy a karakterháttér gombjára kattintva lenyitjuk a menüt abban pár tétel még angolul szerepel.

  Nem egy nagy dolog, de ne maradjon benne…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük