LibreOffice 4.3.7

LibreOffice logó A The Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 4.3-as sorozat hetedik és egyúttal utolsó tervezett hibajavító kiadását, a LibreOffice 4.3.7-et, amely több mint 100 hibát javít.

A LibreOffice 4.3.7-ban javított hibák listája két részletben érhető el, RC1 és RC2. A némileg szokatlan szombati bejelentés oka, hogy ma hoznak nyilvánosságra egy biztonsági hibát (CVE-2015-1774), amelyet ez a LibreOffice-kiadás javít. Külön említés nélkül a LibreOffice 4.4.2 is tartalmazza ezt a javítást. A hiba nem vészes, a Koreában népszerű, de Magyarországon valószínűleg teljesen ismeretlen Hangul Word Processor nevű szövegszerkesztő fájlformátumának importfiltere volt lyukas.

A TDF a LibreOffice 4.3.7-ot ajánlja intézményi bevezetésre professzionális terméktámogatás igénybevétele mellett. A TDF honlapján megtalálható a TDF által tanúsított egyének listája.

“LibreOffice 4.3.7” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. A most megjelent Debian 8 a 4.3.3-at tartalmazza: a hibajavításokat nem veszik át, csak a biztonsági rések javítását. Ez elég nagy marhaság, főleg hogy a LibreOffice-t úgyse szerveren használják. Még a kernelben se veszik át a normál javításokat, pedig ott aztán fontos lenne, még szervereknél is. A LibreOffice-tól valami nagyfejes nem tudna nekik írni, és megkérni őket hogy a hibajavításokat is vegyék át? Vagyis ne a 4.3.3-at hanem a 4.3.7-et tartsák karban. Jó lenne ha a 8.1-ben már az lenne. Ez úgyis csak 1-szeri átvétel, hiszen több hibajavítás úgyse lesz már. A Debian ilyen téren elég gyatrán áll, például a nem támogatott 3.16-os kernellel jelent meg: a Debian támogatja, a hivatalos Linux fejlesztők nem. Remélem a 8.1-re átállnak 4.0-ra. Azért is jó lenne írni nekik, mert sajnos az összes programnál ilyenek, hátha megjönne az eszük. Sok más programnál is csak 1-szeri átvétel kellene, mert úgyis olyan régiek hogy már nem támogatottak, tehát később már úgyse lesz hozzájuk hibajavítás. Köszönöm.

  1. A Debian olyan, amilyen. Mindig is ilyen volt. Ha nem felel meg egy feladatra, mást kell választani. A 4.3-as ág karbantartását csak a The Document Foundation fejezi be. A Collabora például még akár 4 és fél évig fogja karbantartani, amennyiben az ügyfelek igénylik.

 2. Hali!

  Találtam egy lehetséges hibát!

  Amikor meg van nyitva a Libreoffice, a p, é, á, ű, ú, ő, ó, ü, ö, és – gombokat nem hajlandó kapásból észlelni, mikor nyomjuk, sőt, mikor már verjük az említett gombokat, hogy beírja, akkor sem! Akkor vettem észre, miután bezártam, előtte mindenhol már vertem a gombokat lassan.

 3. Kizárólag a történeti hűség kedvéért: 12-én megjelent a 4.3.7 és 4.4.3 portable.

  — offtopic —
  Amióta a Chrome és a Firefox (meg még egy sor más alkalmazás) valami “felhőben” tudja tárolni a profilt, azóta még kevesebb a jelentősége a “portable” kialakításnak. (Speciel az SSD-k terjedésének korában azért lehet fontos, hogy a registry-bejegyzések és egyéb, lokális beállítások ne a rendszerpartíciót terheljék — ha az illető csak az op.rendszert és a lapozófájlokat tartja a drága és kicsi SSD-n.)

  RFF (request for feature): mi lenne, ha a LO is bekérhetne egy email-címet, amelyhez köthetné a beállításokat (hallottunk valami “bootstrap.iniről” nemrég…)? Nem mellékesen, ahány emailcím érkezik, annyian biztosan aktívan használják a LO-t. Néhány százezer darab bootstrap.ini tárolása nem egetverő költség és erőforrás. Ha regeléskor és betöltődéskor feltűnik egy Chrome logó, a Google talán meg is adja a lehetőséget… (Ha a nyomodék Oracle reklámozhatja az Askot minden JAva-frissítéskor, akkor ennyit a DocFound is megtehet, nem?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük