LibreOffice 4.2: Fókuszban a teljesítmény és az interoperabilitás, valamint a jobb Microsoft Windows integráció

LibreOffice logóBerlin, 2014. január 30., A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.2-t, a legjobb szabad irodai programcsomag legújabb fő kiadását. A LibreOffice 4.2 jelentős fejlesztéseket kínál a teljesítmény és az interoperabilitás területén. Az eredmények a felhasználók széles köre számára hasznosnak bizonyulhatnak, és különösen vonzóak lehetnek a gyakorlott felhasználók, valamint a nagyvállalati környezetben dolgozók számára. Ezen túl pedig még magasabb szinten működik együtt a Microsoft Windows operációs rendszerrel.

A Calc táblázatkezelő minden eddiginél nagyobb kódrefaktoráláson esett át, jelentős teljesítménynövekedést elérve a nagymennyiségű adattal végzett műveletek területén (különösen cellaértékek számításánál, és a nagy és komplex XLSX táblázatok importálásakor), valamint az új, opcionális képletértelmező lehetőséget biztosít az adatok párhuzamos feldolgozására a grafikus feldolgozóegység segítségével OpenCL-en keresztül. Ez utóbbi a heterogén rendszerarchitektúra (Heterogeneous System Architecture, HSA) esetében a leghatékonyabb, mint amilyen például az új AMD Kaveri APU.

Jelentősen javult az interoperabilitás a Microsoft OOXML formátumokkal, különösen a DOCX dokumentumokkal, valamint a régi RTF formátum támogatása is jelentősen javult. Ezen fejlesztés a hazai szabad szoftveres közösség egyik jól ismert tagjához, Vajna Miklóshoz köthető. Emellett a LibreOffice mostantól képes importálni az Abiword és az Apple Keynote dokumentumait.

A LibreOffice 4.2 két jelentős Windows specifikus fejlesztést is kínál a vállalati környezetben dolgozók számára: az egyik egy egyszerűsített telepítő felület, amellyel csökkenthető a hibázás esélye, valamint lehetővé teszi a beállítások központi menedzselését és rögzítését a csoportházirend-objektumok (Group Policy Objects) segítségével Active Directory-n keresztül. Az új telepítő Timár András, míg a csoportházirend-objektumok támogatása a magyar Szabad Szoftver Kompetencia Központ munkájának eredményeként kerülhetett be a LibreOffice legújabb kiadásába.

Szintén javult az integráció a Windows 7 és 8 kiadásokkal, így a nyitott dokumentumokhoz tartozó előnézeti képek alkalmazásonként csoportosítva jelennek meg, valamint a legutóbbi dokumentumok listája is elérhető a tálcáról.

A gyakorlott felhasználók és a nagyvállalati környezetben dolgozók valószínűleg örömmel fogadják majd, hogy a Beállítások lapról elérhető az összes konfigurációs lehetőség a Firefoxból ismert about:config analógiájára.

A LibreOffice 4.2 új, áttekinthetőbb indítóképernyőt használ, amely hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló képernyőfelületet akár egy netbookon is. Az új felületen rögtön láthatók a legutóbbi dokumentumok előnézeti képei. Az új indítóképernyő eredetileg Pintér Krisztián 2013-as Google Summer of Code projektje volt. A 4.2-es kiadás előtti utolsó simításokban Zolnai Tamás működött közre.

Az iPhone vagy iPad tulajdonosok számára örömteli hír lehet, hogy elkészült iOS platformon is a korábban Androidra megjelent Impress Remote Control, amely lehetővé teszi a számítógépen futó prezentációk vezérlését mobiltelefon segítségével. Az alkalmazás jelenleg az Apple jóváhagyására vár, hírt adunk róla, ha megjelenik az iTunes Store-ban.

A LibreOffice 4.2 az első nyílt forráskódú irodai programcsomag, amely az IBM által fejlesztett, IAccessible2 alapú Windows akadálymentesítési szolgáltatásokkal érkezik. Ez ebben a kiadásban még csak kísérleti jellegű, azonban a következő fő kiadástól kezdődően már leváltja a régi, Java alapú megoldást.

A LibreOffice felhasználói felületének korszerűsítését és áttekinthetőbbé tételét célzó erőfeszítések jól haladnak. Ebben a kiadásban már az ablakok 70 százaléka használja a menedzselt (optimális) elemelrendezést lehetővé tevő kódot. Az új kiadásban egy új, „sík hatású”, Sifr elnevezésű ikontéma is választható, valamint frissült az alapértelmezett dokumentumsablon.

A LibreOffice 4.2-ben megjelenő új és továbbfejlesztett szolgáltatások angol nyelven íródott teljes listája a következő oldalon olvasható: https://www.libreoffice.org/download/4-2-new-features-and-fixes/

Találkozz a közösséggel

Február elején a LibreOffice közösség Brüsszelben találkozik a FOSDEM 2014-en, ahol a fejlesztők az Open Document Editors DevRoom keretein belül prezentálják a LibreOffice-ba kerülő legújabb és legjobb technológiákat, és várják az érdeklődőket a LibreOffice standnál.

Március elején a The Document Foundation a Németországban, Hannoverben megrendezendő CeBIT-en mutatja be a LibreOffice 4.2-es kiadást (Hall 6, Booth H14).

A LibreOffice letöltése

A LibreOffice 4.2 már elérhető letöltésre a következő oldalról: www.libreoffice.org/download/. Kiegészítők a LibreOffice irodai programcsomaghoz az alábbi oldalról tölthetők le: extensions.libreoffice.org/extension-center.

Támogassa a The Document Foundationt

A The Document Foundationt a LibreOffice felhasználók, a szabad szoftverek hívei és a közösség tagjai a donate.libreoffice.org oldalon támogathatják. Az így gyűjtött pénzt az alapítvány az infrastruktúra fejlesztésére, valamint a projekt iránti figyelem felkeltésére szolgáló marketingtevékenységre fordítja globális és lokális szinten egyaránt.

A The Document Foundationről (TDF)

A The Document Foundation egy nyílt, független, önmagát irányító, meritokratikus szervezet, amely az OpenOffice.org közösségben végzett tíz évnyi elkötelezett munkára épül. A TDF abban a hitben jött létre, hogy a független szervezeti kultúra a legjobbat hozza ki a vállalatokból és önkéntes hozzájárulókból, és a legjobb szabad irodai programcsomag megszületését eredményezi. A TDF nyitott minden egyén számára, aki elfogadja annak alapértékeit és hozzájárul a tevékenységéhez. Az alapítvány szívesen fogadja a vállalati részvételt is, például olyan formában, hogy annak alkalmazottja egyenrangú félként vesz részt a közösség munkájában. A TDF-nek 2013. június 30-án több mint 160 tagja, és 3000-nél is több önkéntese és hozzájárulója van világszerte.

“LibreOffice 4.2: Fókuszban a teljesítmény és az interoperabilitás, valamint a jobb Microsoft Windows integráció” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Köszönjük. Jól látom hogy most nem maradt “legidegesítőbb hiba”? Ez akkor lenne igazi siker ha emiatt nem lenne szükség 4.1.6.-ra így azt el se készítenék. Meg 4.2.6.-ra se, mert nem lenne mit javítani.
  A kurzor olyan vékony hogy sokszor sokáig kell keresni, remélem egyszer majd megvastagítják.
  OS X-en a 32 bitest el is lehetne hagyni, sőt, eleve 64 biteset kellett volna csinálni, tehát a 32 biteset meg se kellett volna csinálni. Ugyanis amikor Intel CPU-ra váltottak, eleve 64 bitesre váltottak át, csak PowerPC G3/G4 esetén volt értelme a 32 bitesnek.
  Win64 lesz?
  A minimális rendszert már rég fel lehetett volna emelni XP-ről XP SP3-ra. 4.4-től pedig Vista / Server 2008-ra, a Win32 ekkor már nem is lesz fontos, elég a Win64.

  1. Tökéletes szoftver nincs.
   Ha fut a LibreOffice sima XP-n anélkül, hogy azért külön kellene dolgozzanak a fejlesztők, miért emelnék fel a minimális igényszintet? Amikor már külön tenni kell érte, akkor mivel úgyis lejár a támogatottsága, gondolom egyből megszületik a döntés. A 32-től 64 bitre átállás egyetlen előnye a 4 GB-nál nagyobb adattömbök kezelése lenne. Erre bittől függetlenül, amúgy is képtelen lenne.

   1. “A 32-től 64 bitre átállás egyetlen előnye a 4 GB-nál nagyobb adattömbök kezelése lenne”
    Még véletlenül se. 32 biten a mutatót 32 bitesek, az összes kód, adat el kell férjen benne, vermestül, heapestül. Ez még nem lenne baj, sőt, az a jó ha a 64 bites változat is 32 bites mutatókat használ, mert azok kevesebb helyet foglalnak, nem tudom jelenleg 32 vagy 64 biteset használnak.
    A 64 bitesség előnyei: 7 szabad regiszter helyett 15: több mint duplája, 8 vektorregiszter helyett 16, nagy memóriaterületek feltöltése, átnézése, másolása, cseréje gyorsabb, a 64 bites egész műveletek gyorsabbak, különösen a szorzás, osztás, biteltolás, bitkeresés, bitbeállítás, bitnegálás.

  2. De, megvan még a legidegesítőbb hiba kategória, a 4.2-esben is van, no meg ott vannak még a javítatlan 4.1 és 4.0 legidegesítőbb hibák is:
   https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=54157
   https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=60270
   https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=65675

   Win64 talán lesz idén, mert valakit annyira érdekel, hogy esetleg hajlandó kifizetni a fejlesztés árát. Az XP eldobásáról pont a napokban volt vita, egyelőre nem dobjuk el.

   1. Akkor csak elfelejtették felsorolni a cikkben említett, újdonságokat felsoroló oldalon: https://www.libreoffice.org/download/4-2-new-features-and-fixes/
    Ezen ugyanis van “most annoying bugs” rész, de az tök üres.
    Egyébként nem az XP eldobásáról írtam, csak a szervízcsomagok nélküli XP eldobásáról. A Microsoft valamelyik védelmi programját 2015.07.14-ig támogatja, ezért írtam hogy 4.4-től kellene eldobni az XP-t: a 4.3.6. után a 4.4.4.-re lehetne áttérni, és nagyjából ekkor szűnik meg ezen védelmi program támogatása.
    Már van Linux és OS X 64 bites változat: ezek 32 vagy 64 bites mutatókat használnak? Ugyanis lehet 64 bites módban is 32 bites mutatót használni, ez fele annyi helyet foglal, listáknál, fáknál jól jön, 4 GB-nál több memóriát csak a LibreOffice egyik programja, mondjuk a Writer önmagában úgyse foglal. Gondolom az IBM-et érdekelte annyira a Win64. Annál 32 vagy 64 bites mutatók lesznek? Csak kíváncsiságból: a 32 bites OS X meddig marad? Ugyanis amikor áttértek PowerPC-ről Intel CPU-ra, eleve 64 bitesre tértek át, tehát semmi értelme a 32 bites változatnak.

 2. Szeretem a Libre Office-t, de azt a hibát még máig nem sikerült elhárítani, hogy ha egy .doc vagy .docx dokumentumban oldalháttér van beállítva (ami technikailag úgy néz ki, hogy a fejlécbe kerül, csak éppen a teljes oldalt elfoglalja), akkor a dokumentumba szöveget írni/módosítani csak úgy lehet, ha először dupla kattintással belépünk az élőfejbe. Ilyenkor régebben nem működött a szövegkijelölés (sem), mára ezt már megoldották a fejlesztők, de pl. kijelölt szavakat vagy szövegrészeket még nem enged áthúzni egérrel a Libre Office.
  Tehát a hiba az, hogy be kell lépnia az élőfejbe, hogy szerkeszthető legyen a szöveg (de ekkor véletlen kijelöléssel kijelölhető a beszúrt háttér és az törölhető), valamint, hogy nem lehet egérrel a kijelölt szövegrészt húzni. Mondanom sem kell, MS Office alatt tökéletesen működnek e funkciók.

 3. Én azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent ez az újfajta akadálymentesítési szolgáltatás? Képernyőolvasóval (NVDA) használom a Libre Office-t és – bár összességében egész jól használható – vannak vele nehézségek. Amikor az NVDA-s fejlesztőknél érdeklődtem, hogy mi lehet ennek az oka, azt a választ kaptam, hogy a Libre Office és a Java Access Bridge között van valami, ami miatt a LO nem tökéletesen használja a Java akadálymentesítési szolgáltatását. Reménykedhetem abban, hogy javulni fog a helyzet? Nagyon örülnék neki, mert jelenleg csak kényszerből használom időnként a Microsoft Office-t és boldog lennék, ha megszűnne ez a kényszer. Előre is köszönöm!

 4. Imádom az új nyitóképernyőt!

  (De miért romlott el a karakterszámolás az állapotsorban? 🙁 )

  1. Upgrade: csak akkor rossz a karakterszámolás az állapotsorban, ha a kezelőfelület nyelve magyar 🙁

 5. Nem mertem még kipróbálni….. Az érdekelne, hogy webkamera képét (élőben használva) hozzá tudnám-e társítani a Libreoffice Impresshez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük