LibreOffice 4.2.2

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.2.2 megjelenését, egyúttal új, megkülönböztető címkéket adott az egyes kiadásokhoz. A LibreOffice 4.2.2 „Fresh” azaz „friss” címkével érkezik, ami azt jelenti, hogy az újdonságok iránt érdeklődő, de ugyanakkor az ezekkel járó hibákat toleráló felhasználók képezik a célcsoportját. A konzervatív, intézményi felhasználók számára a LibreOffice 4.1.5 „Stable” azaz „stabil” kiadás javasolt, természetesen a megfelelő terméktámogatási szolgáltatás igénybe vétele mellett.

A LibreOffice 4.2.2-ben javított hibák listája itt érhető el.

A LibreOffice a most zajló 2014-es CeBIT kiállításon megkapta az InnovationsPreis-IT 2014 díjat a nyílt forrás kategóriában. A díjjal az Initiative Mittelstand elismerte a LibreOffice 2010 szeptembere óta felmutatott kiemelkedő teljesítményét az IT innováció terén.

“LibreOffice 4.2.2” bejegyzéshez 24 hozzászólás

 1. A PortableApps.com-ról most töltöttem le a LibreOffice Portable 4.2.2 kiadásának magyar nyelvet is tartalmazó MultilingualAll változatát.

 2. Nagy jó a LibreOffice, de én a következő funkciókat hiányolom nagyon belőle:
  1.) Szabványos kifejezések keresése és cseréje (pl.: sortörések eltávolítása a /n mintával)
  2.) Sqlite adatbázisok megnyitása

  3.) Automatikus frissítés (letöltés nélkül)
  4.) Androidos verzió
  5.) MOffice képleteinek a szerkesztése

  Ezekről mit lehet tudni? Tervbe vannak véve?
  Az első kettőt nagyon nehéz és hosszú idő lenne implementálni?
  Ezeket a javaslatokat kinek kéne elküldeni? Van valami kívánság lista?

  1. 1.) Van ilyen: Szerkesztés -> Keresés és csere -> Egyéb beállítások -> Reguláris kifejezések
   .
   4.) Van ilyen: úgy hívják, hogy Google Docs (ez blöff, de a Google Spreadsheetsnek biztosan számos és vastag közös gyökere van a Calccal.)

   Nem igazán értem, hogy minek kellene fullos Office Android alá. Egy kínszenvedés az adatbevitel érintőképernyős eszközökön — a Bluetooth billentyűzet valamennyit segít. Chromebookokhoz ott a Google Docs, offline meg szerkesztésre a Quickoffice vagy a Kingsoft Office.

   A MOffice-től már kérted, hogy mentsen ods-t?

   1. 1.) Tudom, hogy van, de még nem sikerült használnom. Oké, próbáld ki és ha sikerült írd meg, hogy hogy csináltad és hogy melyik verzióval…
    (Én tegnap próbáltam a 4.2.2 verziójúval (W7 alatt) és nem ment…)

    A LibreOffice egyik nagy előnye, hogy offline és lehető legnagyobb értékben a Microsoft dokumentumokat. A Kingsoft Office nem tudja megnyitni a LO fájlokat, de még az új verziójú MO fájlokat sem. A másikat nem ismerem. Elsősorban csak a dokumentum megtekintése lenne a cél…

    Igen, úgy emlékszem próbáltam és talán csak képként mentette el…

    1. Csak a Shift-Enter soremeléseket lehetett eddig is, és most is cseréltetni egyszerű Enter-ekre, és nem a “/n”, ha nem a “n” reguláris kifejezés segítségével (tehát: “Vissza-per n”, “Backslash n” használatával). . XP-n és Win7-en is kipróbáltam a frissen telepített LO4.2.2.1 verzióval:: most is remekül működik, ahogy az eddigi verziókkal is működött.

     Egyébként a program kezelésére vonatkozó kérdéseket feltenni, továbbá a hibák megbeszélésére alkalmasabb hely a közös AOO/LO magyar nyelvű fórum:
     https://forum.openoffice.org/hu/forum/index.php

     A hibákat közvetlenül jelenteni pedig célszerűbb az angol nyelvű, vagy a magyar nyelvű hibabejelentőben:
     http://libreoffice.hu/hibabejelentes/

     Más csak azért is, mert a jelzett helyeken van lehetőség mintafájlokat, képernyőképeket csatolni a kérdéshez, ami alapján egy-egy jelenségről sokkal könnyebb bármit is nyilatkozni, vagy éppen a megoldást megtalálni.

     1. Köszönöm mindenkinek a válaszát.
      Én pont a sima Entereket szeretném cserélni, ami nem megy, akkor ezek szerint neked sem. Ellenben a MO-ban meg lehet csinálni. Szerintem az emberek többsége a sima entert használ és a shift entert is csak ritkán, speciális esetekben.

      Tehát a következő fejlesztési javaslataim vannak:
      1.) Szabványos kifejezések keresése és cseréje _sima enter_ esetében (pl.: sortörések eltávolítása a /n mintával)
      2.) Sqlite adatbázisok megnyitása
      Alacsonyabb prioritású:
      5.) MOffice képleteinek a szerkesztése

     2. Bocsánat. Azt kifelejtettem, hogy én is kipróbáltam és a shift enterre nekem is tökéletesen működik.

  2. 1. Talán tanulmányozd a Súgót. Én ha nem is gyakran, de használom a reguláris kifejezések cseréjét.
   A Writer Súgójában a “Reguláris kifejezések listája” címszó alatt találod a válaszokat erre a problémádra.
   Például ^$ Egy üres bekezdést keres meg.

   4. Androidos verzió:

   AndrOpenOffice néven található, letölthető, de még messze nincs tabletekre optimalizálva. Egy 10 hüvelykes Samsung Galaxy Tab 3-on telepítettem, de egyelőre még nem az igazi. Még a KingSoft Office vagy a PolarisOffice is könnyebben kezelhető.

   Az AndrOpenOffice beszerezhető innen:
   https://play.google.com/store/apps/details?id=com.andropenoffice&hl=hu

   1. A tisztesség kedvéért ellenőriztem. Win7 magyar, LO4.2.2.
    Elhelyeztem (már korábban is!) egy sor bekezdésen belüli sortörés karaktert, és a keresés és csere panelen az “Egyéb beállítások” opciót lenyitva a “Reguláris kifejezés” mezőt bekapcsolva mindent megtalál, és a megadott csere karakterre cserél a Writer.

  3. 3. ponthodhoz:
   Nehéz eldöntenem, hogy az automatikus frissítés most bug vagy feature. A Firefox esetében ezt ki is igyekszem kapcsolni, mert sok esetben az új kiadás sok beállításomat elcseszi és feleslegesen rabolja az időmet. LibreOffice esetén vélhetőleg nem kevés függőséget kell(ene) kezelni, ezért talán én sem erőltetném, hogy legyen automatikus frissítés. Ennek olyan Micro$oft feelingje lenne…

  4. 1) Sima enter cseréje lehetséges, csak $ jelet (azaz sorvég reguláris kifejezést) kell használni n helyett, és beikszelni a Reguláris kifejezések négyzetet.
   2) sqlite megnyitásról nem tudok
   3) automatikus frissítést akarunk
   4) Android port most is van, nézegető is, csak nem a Play Store-ban, mert alpha állapotú
   5) Az MS Office képletek importjánál beállítható, hogy fordítsa-e át Math képletekké, ekkor szerkeszthető (Tools – Options – Load/Save – Microsoft Office), egyénként az adott OLE objektumhoz rendelt kontrollt nyitná meg szerkesztéshez, ha nincs ilyen regisztrálva (pl. Equation Editor), akkor semmit.

   1. 1.) Köszönöm, így már rendesen működik. (Érdekes, hogy több /angol nyelvű/ oldalt, fórumot is elolvastam és nem tudták rá a megoldást.)
    2.) Ennek a megvalósítása nagyon jól jönne, nem kéne hozzá külön programot telepítenem. Melyik fejlesztőnek írhatom meg ezt a javaslatomat? Vagy van valami nyilvános kívánság lista?
    3-4.) Oké, köszönöm.
    5.) Hú de jó! Ezt még régebben szerettem volna használni egy nagyon régi LO-ban, de nem sikerült. (Akkor több helyen azt olvastam, hogy nem lehet szerkeszteni.) De ezzel az új verzióval már automatikusan szerkeszthető. Sőt ez a kattintgatós képletszerkesztő is nagyon jó! (A piktogrammok most duplán szerepelnek.) Örülök, hogy ilyen nagy változásokat tapasztaltam ezen a téren. Csak így tovább mindenhol!

 3. Örülünk, hogy eggyel megint tovább lépett a közösség, és áldozatos, szakértő munkával ismét sokat javított a Libreoffice-en.
  De.
  Néhány éve ezt már kértem: nem lehetne, hogy valaki végignézné a javított hibák listáját, és rangsorolná azokat?

  Ha rangsorolási szempontok kellenek, akkor tessék:
  — a Writer hibái fontosabbak, mint a Calcéi, amelyek fontosabbak, mint a Draw vagy az Impress — a használati gyakoriság miatt;
  — ugyanazon alkalmazás hibáit a reprodukáláshoz szükséges menüszintek szerint lehet rangsorolni: annál fontosabb, minél _kevesebb_ ez;
  — ugyanazon menüszint esetén az a fontosabb, amely régebben volt bejelentve;
  — és nyilván, a hatásuk is számításba vehető: amelyik összeomlást okozott, az fontosabb, mint amelyik csak megakadályozta egy szolgáltatás használatát (bár, ha az összeomlás csak a bokmal nyelvű verzióban fordult elő, akkor azért nem annyira érdekes…)

  Személy szerint újságíróként hiányzik nekem ez az értékelés. Könnyebben és gyorsabban tudnék közleményt publikálni, ha nem nekem kellene végigkattintani az adott hibajegy egész élettörténetét, és kihüvelyezni, hogy melyik közlés szakmai és melyik adminisztratív, és a szakmai a fenti rangsorolás szerint milyen súlyosságú.
  Ne tessék lustának tartani emiatt. Most “csak” 29 hiba volt, és egyetlen hibajegyhez minimum 5, maximum godzillion bejegyzés tartozik. Ahhoz, hogy megtaláljam a három legfontosabb, kijavított hibát, legalább egy órát kell vakaróznom a hibajegyek között — ennyit nem ér meg.

  ((Miért érné meg másnak? Nem éri meg, ezért nem is csinálja senki. Én azért nem csinálom közösségi hozzájárulásként, mert kevésbé értek hozzá, mint azok, akik fejlesztenek, vagy egyéb módon gondozzák a terméket.))

 4. A 4.2 verzió óta nálam a Munkafüzetben nem működnek a fájlra mutató hivatkozások. Pontosabban a relatív hivatkozásokat is abszolút hivatkozásként értelmezi. A beállítások ablakban mindvégig a gyári beállításokat használom, tehát

  Megnyitás és mentés > Általános > A fájlrendszerhez viszonyított URL-ek mentése
  Megnyitás és mentés > Általános > Internethez viszonyított URL-ek mentése

  Így ha változatlan könyvtárszerkezetet megtartva (ahogy eddig is szoktam) kimásolom külső adathordozóra (pendrive) az elkészült munkám (természetesen a hivatkozott fájlokkal együtt), már nem működnek a hivatkozások.

  A mentett .ods fájlt archívumkezelővel megnyitva és a content.xml fájl tartalmát megtekintve, a hivatkozások az alábbiak szerint szerepelnek:

  4.1.5 verzió (jó):
  xlink:href=”../Melleklet/Dokumentum.pdf”

  4.2.X verzió (rossz):
  xlink:href=”file:///mnt/sda2/Adatok/LO/LO_proba/Melleklet/Dokumentum.pdf”

  Jelen esetben a “LO_proba” könyvtárat másolom a külső adathordozóra. (Operációs rendszer: Debian 7 és Lubuntu 13.10)

  Másnál is jelentkezik ez a hiba?

  1. A kezelésre vonatkozó kérdéseket feltenni, továbbá a hibák megbeszélésére alkalmasabb hely a közös AOO/LO magyar nyelvű fórum:
   https://forum.openoffice.org/hu/forum/index.php

   A hibákat jelenteni pedig célszerűbb az angol nyelvű, vagy a magyar nyelvű hibabejelentőben:
   http://libreoffice.hu/hibabejelentes/

   Más csak azért is, mert a jelzett helyeken van lehetőség mintafájlokat csatolni a kérdéshez, ami alapján egy-egy jelenségről sokkal könnyebb bármit is nyilatkozni, vagy éppen a megoldást megtalálni.

   1. Igen, tudom. Azért ide írtam először, mert azt hittem más is belefutott és már jelezték a fejlesztőknek.

    1. Csak az a baj, hogy itt a sokféle téma átláthatatlanná válik egy idő után. A Fórumon meg témákra bontva kereshetsz a régebbi válaszok között, és a te témádban is célzott válaszok érkeznek. Azt például észrevetted, hogy ketten is válaszoltunk neked itt fentebb az “Enter-csere” ügyben?

     Várunk a Fórumon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük