LibreOffice 4.1: mérföldkő az interoperabilitásban

Az irodai programcsomag nagy számban tartalmaz olyan fejlesztéseket, amelyek új szintre emelik a kompatibilitást a zárt és régi fájlformátumokkal

Berlin, 2013. Július 24. – A Document Foundation bejelenti a LibreOffice 4.1-et, amely nem csak minden idők legjobb, de egyben a legmagasabb szintű interoperabilitást is biztosító szabad irodai programcsomagja. A LibreOffice 4.1 nagy számú fejlesztéssel szolgál a dokumentumok kompatibilitása területén, amely így könnyebbé teszi a zárt szoftverek felhasználóival történő információcserét az eredeti tartalom és a formázás megőrzése mellett.

Az interoperabilitás kulcsfontosságú érték a LibreOffice számára, amely 2012 eleje óta a de facto szabvány a szabad irodai programcsomagokra történő migrációban. Számos fejlesztés történt a Microsoft OOXML import és export, valamint a régi Microsoft Office és RTF fájlformátum szűrők területén. A fejlesztések legnagyobb része a migrációs projekteket támogató fejlesztőktől származik, akik hivatalos támogatási szerződés keretében dolgoznak.

Fontos szerepet töltenek be az interoperabilitásban az olyan szolgáltatások, mint például a betűkészletek beágyazása a Writer, Calc, Impress és Draw alkalmazásokban. Ez segít megőrizni a dokumentumok vizuális megjelenését akkor is, ha a célszámítógépen nem található meg az adott betűkészlet. Szintén az interoperabilitást javítja az Excel 2013-ban megjelent új függvények ODF OpenFormula kompatibilis exportja és importja.

Az interoperabilitás mellett a LibreOffice 4.1 számos egyéb területen kínál új szolgáltatásokat és fejlesztéseket. Ezek részletes felsorolása itt olvasható:

Az alábbiakban ezek közül a legfontosabbakat soroltuk fel:

 • Képek forgatása a Writerben 90 fokonként;
 • Impress prezentációk készítése képsorozatokból a PhotoAlbum szolgáltatás segítségével;
 • A Vonal és Pont (XY) Calc diagramtípusok esetén elérhető a lépcsős vonal típus;
 • A megjegyzéseket megjelenítő sáv egyszerűen ki- és bekapcsolható a vonalzón lévő gomb segítségével;
 • Az utoljára megnyitott dokumentumok közvetlenül elérhetők az eszköztárról a Megnyitás gomb melletti lenyíló menü segítségével, valamint fejlettebbé vált a fájlnevek megjelenítése az utoljára megnyitott dokumentumok listájában;
 • A Calc táblázatkezelő a kijelölt cellák számát akkor is számolja, ha azok nem szomszédosak;
 • A szöveghez fűzött megjegyzések a Writerben akár több bekezdésre is vonatkozhatnak.

A LibreOffice 4.1 több, az Apache OpenOffice irodai programcsomagból származó szolgáltatást is átemelt, köztük a Symphony oldalsávot, amely egészen addig kísérleti szolgáltatás marad, amíg nem lesz integrálva a felületielem-elrendezési technikával (amely dinamikusan átméretezhetővé, így a LibreOffice más ablakaival konzisztenssé teszi).

A LibreOffice 4.1 komoly fejlesztési folyamat eredményeként érkezik. Erről bővebben az alapítványi blogon olvashat: wp.me/p1byPE-q0.

A LibreOffice letöltése

A LibreOffice 4.1 már letölthető a következő címről: www.libreoffice.org/download. A LibreOffice bővítményeket a következő oldalon találhatja: extensions.libreoffice.org/extension-center.

A változások listája az alábbi oldalakon olvasható:

Támogassa a The Document Foundationt

A The Document Foundationt a LibreOffice felhasználók, a szabad szoftverek hívei és a közösség tagjai a donate.libreoffice.org oldalon támogathatják. Az így gyűjtött pénzt az alapítvány az infrastruktúra fejlesztésére, valamint a projekt iránti figyelem felkeltésére szolgáló marketing tevékenységre fordítja globális és lokális szinten egyaránt.

A The Document Foundationről (TDF)

A The Document Foundation egy nyílt, független, önmagát irányító, meritokratikus szervezet, amely az OpenOffice.org közösségben végzett tíz évnyi elkötelezett munkára épül. A TDF abban a hitben jött létre, hogy a független szervezeti kultúra a legjobbat hozza ki a vállalatokból és önkéntes hozzájárulókból, és a legjobb szabad irodai programcsomag megszületését eredményezi. A TDF nyitott minden egyén számára, aki elfogadja annak alapértékeit és hozzájárul a tevékenységéhez. Az alapítvány szívesen fogadja a vállalati részvételt is, például olyan formában, hogy annak alkalmazottja egyenrangú félként vesz részt a közösség munkájában. A TDF-nek 2013. június 30-án több mint 160 tagja, és 3000-nél is több önkéntese és hozzájárulója van világszerte.

forrás: blog.documentfoundation.org/2013/07/25/libreoffice-4-1-interoperability/

“LibreOffice 4.1: mérföldkő az interoperabilitásban” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Gratula és köszönet az új kiadásért és a belegyömöszölt újdonságokért!

  Van azonban egy észrevételem, ami talán másoknak is hasznos lehet. A 4.1.0RC1-től minden RC változatot sorban telepítettem, így meglepetésként ért, hogy amikor az RC4-re telepítettem (volna) a vele szinte teljesen azonos 4.1.0 kiadást, mind a főprogram, mind a help pack hibaüzenettel elszállt.

  A megoldás az lett végül, hogy először el kellett távolítani (uninstall) a 4.1.0RC4-et és a help packját, és ezután már problémamentesen telepedett.

  A fentiek alapján úgy tűnik, valami kis bug maradhatott a telepítő rutinokban.

  A programot mindenesetre imádom.

  Ja még egy lényegtelen apróság a végére: Ha itt a Letöltés-re kattintok, nagybetűs verziószámként a 3.5.4 szerepel, miközben szerencsére a 4.1.0 jön le a szerverekről.

 2. Sziasztok.

  Én is csak megköszönni tudom. Ha egyszer valahol terveztek egy sörözést vagy bármit ahol egy kézfogas erejéig lehet veletek találkozni akkor mindenképp szóljatok 🙂

  Amit nagyon vártam hibajavítást az sajnos még mindig nem került bele. Finderből több fájl megnyitása: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=54264

  OS X-en nem volt gond a telepítéssel bár egyrészt itt egészen más a folyamat másrészt én mindig újra szoktam előtte indítani a gépet mert régebben előfordult, hogy “telepítéskor” nem tudta törölni az elöző verziót mert valami még futott…..

  Hacsi

 3. A PortableApps.com-ról most töltöttem le a 4.1.0 portable kiadását.

  A leírások szerint annyi változás történt a nyelvvel kapcsolatban, hogy amíg a korábbi kiadásokban a MultilingualNormal kiadásban benne volt a magyar nyelv, most a nagyobb (159 MB) csomagba került át a magyar változat.

  1. Idézem: “With the 4.1.0 release, we’ve updated the language set included in the smaller ‘Normal’ vs ‘All’ package to reflect the top 11 languages spoken online. The Normal package now includes English (US and
   GB), Arabic, Chinese (Simplified and Traditional), French, German,
   Italian, Japanese, Korean, Portuguese (Brazilian and Portugal), Russian,
   and Spanish”

   Pillanatnyilag innen elérhető:
   http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

 4. Próbálom Ubuntura feltelepíteni ahogy eddig szoktam: Letöltöm a deb-eket, majd sudo dpkg -i *.deb, minden szépen le is fut, de hiányzik a desktop-integration könyvtár ebből a verzióból. Miért? Változott valami, vagy csak kifelejtették?

 5. Sajnálatos módon a Lightproof nem működik alatta. Van rá valami megoldás, hogy működésre bírjam?

 6. Nálam működik…
  A LibreOffice weboldaláról letöltött rpm csomagokból installáltam Fedora 18-ra,
  ezek beépítve tartalmazzák:

  $ locate -i lightproof|grep opt
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/Lightproof.components
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/Lightproof.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/README_lightproof_en.txt
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/pythonpath/lightproof_en.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/pythonpath/lightproof_handler_en.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/pythonpath/lightproof_impl_en.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-en/pythonpath/lightproof_opts_en.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/Lightproof.components
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/Lightproof.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/README_lightproof_hu_HU.txt
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/pythonpath/lightproof_handler_hu_HU.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/pythonpath/lightproof_hu_HU.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/pythonpath/lightproof_impl_hu_HU.py
  /opt/libreoffice4.1/share/extensions/dict-hu/pythonpath/lightproof_opts_hu_HU.py

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük