LibreOffice 4.1.4

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice irodai programcsomag legújabb, 4.1.4-es kiadását Windows, Mac OS X és Linux rendszerekre. Ez a negyedik kis kiadás a LibreOffice 4.1-es családban, amely immár javasolt intézményi bevezetésre is (tanúsított fejlesztők szakmai támogatásával).

A LibreOffice mögött független vállalatok növekvő ökoszisztémája áll. Ezek a vállalatok értéknövelt szolgáltatásokat nyújtanak migrációs és intézményi bevezetési projektekben helyi vagy globális szinten.

„Amikor elkezdtük a projektet, az ökoszisztéma fejlesztése volt az elsődleges célunk. Látva a LibreOffice-ra történő, professzionális terméktámogatással megalapozott migrációk nagy számát, jó úton járunk. Szép jövő vár ránk.” – mondta Thorsten Behrens, a TDF alelnöke.

A LibreOffice 4.1.4 változásainak listája két részletben az alábbi hivatkozások alatt érhető el:
RC1 és RC2.

“LibreOffice 4.1.4” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Már tegnap le is töltöttem és telepítettem. Nem rossz.

  Egy apróságra azonban felhívnám a pakk összeállítóinak figyelmét. Iszonyú bosszantó, hogy valahányszor egy újabb LO változat kijön, a Desktop-ra kitett Writer, Calc és Impress indító ikonokat vagy át kell szerkesztenem, vagy törölnöm és újra generálnom kell. Miért nem maradhat ugyanaz az indító paraméterezés/hivatkozás, ami volt és működött. Nem nagy ügy, pár perc az egész, de sérül a komfort érzetem.
  .

   1. A korábban, az előző Libre verzióval az Asztalra kirakott indító ikonok nem működnek az új változat telepítése után, mert valami cím elállítódik az újabb LibreOffice verzió telepítésekor bennük. Otthon is, munkahelyemen is, netbook gépemen is. Azaz három gépen. Mindenütt Windows 7 van és mind a három gépemen rendszergazdai jogosultságokkal is rendelkezik az a felhasználó, amivel használom.

    Hasonlóképpen állok azzal is, hogy kedvenc Total Commanderem gombsorára felvettem a Writer és a Calc indító gombját, mert eredendően lusta vagyok, mint minden gondolodó ember, és az új Libre kiadások telepítését követően rendszerint át kell szerkesztenem ezen gombok beállításait, hogy megfelelően elinduljanak a programok.

   2. Korábban azt szoktam megfigyelni, hogy más-más könyvtárba telepszik a Libre. A benti 64 bites Win7-et futtató gépen az alábbi könyvtárakba telepedett eddig:
    c:Program Files (x86)LibreOffice 3.6 (ez már üres)
    c:Program Files (x86)LibreOffice 4 (most épp ebben van a 4.1.1 van bent, amit 4.1.4-re frissítek)
    c:Program Files (x86)LibreOffice 4.0 (ez már üres)
    c:Program Files (x86)LibreOffice 4.1 (ez már üres)

    Ha tehetem, a bétákat és az RC-ket kihagyom, viszont a .0, a .1 és a többi kiadásokat sorra telepítem, ha időm engedi.

    Munkahelyi gépemen, ahol 4.1.1-ről frissítettem 4.1.4-re, épp nem produkálja a rendszer az említett hibát – bemutatási szindróma! -, de otthoni gépemen, ahol a 4.1.3-ról léptem át 32 bites Win7 alatt 4.1.4-re, már igen. Ezért is írtam.

    A másik észrevétel, hogy én szeretem a gyorsindítóját betölteni, ezt minden egyes telepítéskor be is jelölöm. Minden egyébbeállítást szépen örököl az új változat, de ennél az egynél az az alapbeállítás, amit mindenképp be kell a telepítéskor vagy utólag csettinteni, hogy ne legyen a gyorsindítás rezidens része betöltve a gép bekapcsolásakor, ill. az OS újraindításakor. Ez minden egyes telepítéskor fellép.

    1. A telepítéskor – ha az egyénit választod – megadhatod, hogy hová kerüljön az új verzió. Mert telepítő egyébként automatikusan létrehoz egy új könyvtárt, és abba rakja. ezt bírálhatod felül az egyéni telepítés során. Nem tudom, hogy célszerű dolog-e RÁtelepíteni egy meglévő verzióra (pontosabban annak a helyére az újat, de – gondolom – nem lehetetlen. (Jómagam a telepítő által felkínált helyet csak a meghajtó betűjelének tekintetében szoktam felülbírálni.)

     Minden ehhez hasonló kérdést az AOO/LO közös, magyar nyelvű fórumon tudunk részletesebben megbeszélni:
     https://forum.openoffice.org/hu/forum/index.php

 2. Most töltöttem le a Portableapps.com-ról (http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable) a LibreOffice Portable legfrissebb kiadását. Akinek a magyarul is tudó csomag kell, az ne felejtse el, hogy a nagyobbik (LibreOfficePortable_4.1.4_MultilingualAll.paf.exe) csomagot kell letöltenie, mivel a Normal kiadásból sajna kihagyták a magyar nyelvi kiegészítéseket.

  Még egyszer a teljes linkek:
  http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable
  és
  http://download.documentfoundation.org/libreoffice/portable/4.1.4/LibreOfficePortable_4.1.4_MultilingualAll.paf.exe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük