LibreOffice 4.0.2

LibreOffice logó Berlin, 2013. április 4. – A The Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 4.0.2-t Windows, MacOS és Linux rendszerekre. Ez a második hibajavító kiadás a LibreOffice 4.0 február eleji megjelenése óta.

Ez a kiadás újabb jelentős mérföldkő a LibreOffice 4.0 stabilizációs folyamatában, elősegítve a szabad szoftverre való áttérés folyamatát. A TDF nemrég adott ki egy leírást (white paper) a LibreOffice-ra való migrálásról.

A 4.0.2-ben javított hibák listája szokás szerint két részletben érhető el: RC1 és RC2.

“LibreOffice 4.0.2” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Először is köszönet a közösség munkájáért.

  Másodszor (nekem úgy tűnik, Win7 alatt) két bosszantó kis hiba is megszűnt:
  — már nem ajánl fel hibásan összefűzött szavakat a szókigészítő (volt ilyen a 4.0.0-ban és a 4.0.1.2-ben, hogy egy betű begépelésekor javaslatként megjelent az éppen kiegészített szó — plusz az első olyan szó a gyűjtött listából, amely az éppen leütött betűvel kezdődött.)
  — az F11 panelen az “Alkalmazott stílusok” listában tényleg minden, az adott dokumentumban felhasznált stílus szerepel.

  Igazán kedves figyelmesség hazánk felszabadulásának napjára!

 2. Mindenekelőtt igen hálás vagyok az egész Office csapatnak, hogy egy nagyszerű komplex irodai programcsomag állhat a felhasználók rendelkezésére (így számomra is). Az elmúlt 5 évben Linux környezetben fejlesztettem, így lényegében kizárólagosan ezt használtam, sok-sok tapasztalatot sikerült szereznem így vele. Ettől az évtől kezdve (munkámból kifolyólag) elsősorban windows környezetben dolgozom ahol rendelkezésemre áll a Microsoft Office 2007 programcsomag is, így módomban áll időnként egymáshoz viszonyítani a kettőt, ugyanis a napokban feltettem a LibreOffice 4.0.2 frissítést.

  Kérlek engedjetek meg egy performancia észrevételt, ami engem picit aggaszt. A mérést a Calc programmal és az Excel 2007 programmal végeztem el 32 bites Windows 7 környezetben. Kiindulási alapként egy, a LibreOffice-szal készült 30 kbájtos ods állomány szolgált. Az állományban 22 lap, laponként 16 sor és 13 oszlop volt, az egyes cellákban pedig dátum, rövid szöveg valamint pénz adatok szerepeltek (ez amolyan házi pénzügyi elszámolás, amit pár éve vezetek). Ebből az ods állományból készítettem egy Excel xls állományt, majd az excel 2007 segítségével egy xlsx állományt is (sajnos a LibreOffice által készített xlsx nem volt az Excel által olvasható).

  Szóval van 3 állományunk, egy eredeti ODS (30k), egy XLS (100k) és egy XLSX (70k).

  És akkor jöjjenek a számok, melyek az egyes állományok betöltődéséhez szükséges:

  A LibreOffice használata mellett a betöltési idők: ODS (25 mp), XLS (2 mp), XLSX (13 mp)
  Ugyanezen számok az Excel 2007 esetében: ODS (30 mp helyreállítással), XLS (1 mp), XLSX (1 mp)

  Jól látható, hogy az XML alapú állományok betöltése a LibreOffice számára sokkal nagyobb falat, mint az Excel 2007 számára. De ami igazán sajnálatos, hogy a LibreOffice saját natív formátumával ily nehezen birkózik meg. Az XLS régi formátumával azonban egészen könnyedén.

  Mivel egy egészen apró és hétköznapi, többlapos táblázatról van szó (ez a méretből jól látszik), nem igazán értem az igen jelentős (egy nagyságrenddel különböző) eltérést.

  Nagyon megköszönöm, ha van erre esetleg valakinek válasza, lehet esetleg ezen valahogy hangolni.

  Köszönöm előre is.

  1. Ez ismert probléma, de nem könnyű javítani, mert alapjaitól kell újraírni a Calc magját úgy, hogy mindeközben végig használható maradjon. Van egy ember, aki már legalább két éve dolgozik a problémán, de lassan jönnek az eredmények is.

 3. Tegnap este feltettem a 4.0.2-t és sajnálattal tapasztaltattam, hogy továbbra is fent áll a saját telepítésű kiegészítő eltűnési hiba. Van erre valami megoldás?
  A Smart 0.9.5 jelenleg csak a Draw-ban lehet használni az Impress-ben nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük