LibreOffice 3.6.3

LibreOffice logó Megjelent a LibreOffice 3.6.3, a harmadik hibajavító verzió a LibreOffice 3.6-os sorozatból. A javítások listája szokás szerint két részletben érhető el: RC1 (81 hiba) és RC2 (12 hiba). Minden egyes hibajavító kiadás növeli a program általános minőségét és stabilitását, egyre szélesebb körben javasolható bevezetésre.

A berlini LibreOffice konferencián elhangzott, hogy a fejlesztők a bejelentett LibreOffice-hibák 58%-át zárták le. Ebbe nem számít bele az új funkciók kérése, és a lezárás nem feltétlen jelent javítást; vannak többszörösen bejelentett vagy nem reprodukálható hibák is köztük. Ennek ellenére ez elég jó arány szabad szoftveres viszonylatban, a megnyitott hibajegyek száma nemrég lépte túl a 10 ezret. A minőségbiztosításon dolgozó közösségi tagok egyre hatékonyabbak abban, hogy az igazán lényeges hibákra irányítsák rá a fejlesztők figyelmét. A 100 napja elkezdett Hard Hacks projekt sikeresnek mondható, hetente kb. 5 nehéznek gondolt hiba kerül az Engineering Steering Comittee elé, és ezek jelentős részére megoldás születik 2 hét alatt.

“LibreOffice 3.6.3” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Szia!

  Sajnos az .rtf fájlok beolvasása borzasztóan lassú. Már a 3.5 változatokban is az volt. A 3.4-esben még jól működött, aztán valami nagyon elromlott(?). Több disztró alatt is kipróbáltam.

  Egy példa. Adott egy 1,5 MB-os .rtf fájl.

  LO 3.4.6.: 179 oldalasnak látja és 12 mp alatt beolvassa az egészet.
  LO 3.6.3.: 155 oldalasnak látja és 1 perc 40 mp-ig szenved, amíg beolvassa az első 80(!) oldalt. Majd az oldalszámláló muatatja, ahogy egyesével olvassa be a további oldalakat. (Oldal 1 / 81, Oldal 1 / 82, Oldal 1 / 83, … Oldal 1 / 155).
  Ezzel újabb 50 mp(!) telik el. Tehát 2 és fél percet(!) vacakolt egy olyan dokumentummal, amit a LO 3.4.6. 12 mp(!) alatt abszolvált. Ez hogyan lehetséges?

  Semmi különleges nincs ebben az .rtf-ben. Sima szöveg. Más .rtf-eknél is hasonló a helyzet. Nagyon sokkal kipróbáltam.

  Az “utólagos beolvasást” (tehát, a doksi első x oldalát beolvasva már mutatja a dokumentumot, majd utána olvassa be oldalanként a többit. Az oldalszámláló ezt szépen mutatja) .doc fájloknál is észrevettem. Ez bug v. feature?

  Üdv.: András

  1. OS X-en is nagyon komoly problémák vannak. Ha csak elkezdek egy üres szöveges fájlba másolgatni egy egyoldalas szöveget akkor a 14. oldal után elszáll a progi. A 14. oldalnál még nincs probléma ha akkor beillesztek még egy oldalt akkor vége. Pörög az egyik mag 100%-on és nem történik semmi.

   1. A hiba érinti a 3.5.7-et is ott annyi előny van, hogy nem omlik be a progi de a doksinak ott is annyi.

   2. A hiba csak akkor jön elő ha ugyan azt a rövid szöveget illesztem be egymás után :).

    Kipróbálnátok, hogy win alatt is megpusztul a progi?

    pl: szavak szavak szavak szavak …..

    ezt kéne 15 oldalmennyiség fölé szaporítani

   3. Valószínűleg erről a hibáról van szó: egy bekezdés mérete 65k-ban van korlátozva: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=30668. Készítettem egy tesztfájlt, illetve emeltem a hiba prioritását, mert ez nem szimplán egy mesterséges korlát, hanem a lefagyás, leállás miatt tényleg súlyos hiba. Más is jelentett be programleállást mostanában. Én is először ezt tapasztaltam, aztán utána inkább többnyire félpercnyi, egyszer pedig jóval hosszabb (fél órát vártam) lefagyást.

  2. Elkérhetnénk egy ilyen nagyon lassan betöltődő PDF-et? (Bejelentjük a hibát, a nem publikus szöveget és képeket lecseréljük, ha kell, pl. a ([:alnum:]) reguláris keresési kifejezéssel lecserélhető minden betű és szám mondjuk x-re).

 2. Megprobaltam feltenni, de ezt kaptam:

  The program cannot be started.
  The service manager is not available.
  (“file:///Users/janoskorponai/Library/Application upport/LibreOffice/3/user/extensions/bundled/registry/com.sun.star.comp.deployment.component.PackageRegistryBackend/common.rdb: duplicate “)
  Start setup application to repair the installation from CD, or the folder containing the installation packages.

   1. Mindenképp megpróbálnám először teljesen eltávolítania és újra telepíteni. A teljes eltávolítást pl Forklift segítségével tenném.
    Amúgy telepítésnél minden rendbe volt? Felment a program aztán a magyarítás hiba nélül?

 3. Üdvözlet mindenkinek !

  Először is gratulálok mindenkinek, aki fejleszti ezt az irodai csomagot !
  Másodszor folyamatosan nyomon követem a híreket és hozzászólásokat, amikből csak tanulni lehet.

  Harmadszor pedig kérdeznék valamit: hogy lehet átmenetileg kikapcsolni az elválasztást, hogy mondjuk van egy szöveg és benne egy szó speciális karakterekkel: “wesnoth-The_Founding_of_Borstep” és a wesnoth szó utáni “-” karaktert ne elválasztási jelnek értelmezze, hanem ezt a jelet is a szó részeként tekintse ?

  Az ERŐ legyen veletek továbbra is!

  1. Használj nem törő kötőjelet.
   Ctrl+Shift+- , vagy menűből Beszúrás–>Formázási jel–> Nem törő kötőjel.

   Anti

 4. Hát nme javítják túl gyorsan a hibákat. Nekem 3.5.7. van, Windows XP Home SP3. Réges rég jeleztem, hogy ha egy sablonba új bekezdésstílust veszek fel, akkor a könyvekben írttal ellentétben, az abból a sablonból készült dokumentumokba is egyesével kell átmásolni minden stílust. Azt is régen jeleztem, hogy ha nincs megnyitva a fájl amikor a szervezővel másolom a stílust, akkor csak a szervezőben látszik úgy hogy benne van, ha kilépek és újra megnyitom, akkor már nincs benne. Meg kell lennie nyitva a célfájlnak, és el is kell menteni. Ma egy csomó munkát kezdhetek elölről emiatt.

 5. Van egyébként más baja is. Van egy “SpaceBefore Together” nevű bekezdésstílusom. Azt Alt+Shift+F9-et rendeltem hozzá. Sokszor tapasztalom hogy nem működik, a Testreszabásnál a billentyűzetnél rendszeresen átírja egy hosszabb szövegre, ami úgy kezdődik hogy “uno:”. Újra és újra hozzá kell rendelni a billentyűkombinációt, pedig mindig bezárom a Testreszabás ablakot, és nem Esc-cel. Lehet hogy csak akkor ha kilépek, vagy közben olyan fájlt nyitok meg amiben ez nincs benne. Másokor meg a szintén saját “SpaceBefore” bekezdésstílusom helyett a szintén saját “Hanging Indent Together”-re állítja, pedig jól van a Testreszabás részben, aztán megjavul. Azt is régen jeleztem hogy ha egy bekezdés az oldal alján van, és bekapcsolom hogy együtt a következővel, nem mindig ugrik át a következő oldal tetejére. Ha egyszerre több bekezdésre állítom, szinte soha, de most 1 bekezdésre állítottam be stílusváltással, és mégse. Azt meg nem mindig veszi figyelembe hogy együtt a következővel, pedig megnéztem, nincs megszakítva. Ez többhasábos részben van.

  Egyáltalán érdemes ezeket bejelenteni, vagy úgyis csak 1-szer próbálják ki, és mivel nem van amikor jó, nem is foglalkoznak vele?

  1. Ha nem jelented be, akkor jelentősen csökken az esélye, hogy kijavítja valaki. Ha nem tudsz olyan hibajelentést írni, amit követve a hiba mindig reprodukálható, akkor az nem egy jó hibabejelentés, és jelentősen csökken az esélye, hogy kijavítja valaki. Hol vannak egyébként ezek a hibabejelentések?

   1. Mivel épp most kérdeztem hogy érdemes-e bejelenteni, így még nem jelentettem be. Mivel a hiba nem mindig fordul elő, csak rendszeresen, és nem tudom mitől függ hogy mikor, így nyilván nem tudok olyan hibabejelentést írni hogy másnál is előjöjjön a hiba. Ha valaki csak 1-szer próbálja ki, nem valószínü hogy belebotlik a hibába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük