LibreOffice 3.6.0 beta 2

LibreOffice logó A Document Foundation örömmel jelenti be a LibreOffice 3.6.0 második bétaverzióját. A LibreOffice 3.6.0 a negyedik főkiadás lesz a LibreOffice két éves történetében, és sok szép új funkciót tartalmaz. A LibreOffice 3.6.0 beta 2 nem ajánlott a mindennapi munkára, erre a célra a LibreOffice 3.5.4 megfelelőbb.

A kiadás Windows, Linux és Mac OS X rendszerekre érhető el az előzetes kiadások letöltési oldalán.

Megjegyzés Windows-felhasználóknak: ez a bétaverzió a jelenlegi stabil verzió mellé telepíthető, így egymás mellett is tesztelhető a stabil és az új kiadás. Ennek mellékhatása, hogy a beta nem ír a registrybe, tehát a fájlformátumokat nem fogja magához rendelni, és nem regisztrálja a shell extensionjeit a Windows Explorerhez. A registry írása a WRITE_REGISTRY=1 property beállításával kikényszeríthető (msiexex /i LibO-Dev_3.6.0beta1_Win_x86_install_multi.msi WRITE_REGISTRY=1).

A 3.6.0 új funkcióinak listája a wikioldalunkon készül, még szerkesztés alatt van.

Az esetleges hibákat a FreeDesktop Bugzillába kérjük jelenteni.

Jó módja a bétatesztelésnek a manuális tesztelés. A tesztesetektől a TCM wikioldalon lehet többet megtudni.

Az ismert és a kijavított hibák listája szintén a wikiben olvasható, a 3.6.0 beta 2 kiadási megjegyzéseiben.

A következő bétaverzió két hét múlva várható.

“LibreOffice 3.6.0 beta 2” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Üdv!

  Azt szeretném kérdezni, hogy a 3.6-os verzióba visszakerül a teljes szövegrészhatár megjelenítés?

   1. Az oldaltükör körüli keskeny szürke sáv (margó vonalak alul, felül, balra, jobbra), ami a 3.5.x-nél már az MS Office – Word-ben lévő margó megjelenítéssel megegyező módon látható.
    Ezt kár volt megváltoztatni, mert jó volt az eredeti.

    A 3.6-ban mintha láttam volna olyat, hogy nem nyomtatható karakterek bekapcsolása esetén ez a keskeny szürke keret láthatóvá válik újra (3.6 beta1-ben legalábbis).

  1. Az Eszközök » Beállítások » LODev » Megjelenés lap Általános »Szövegszegélyek kategória előtti jelölőnégyzetének beikszelésével jeleníthetők meg a vonalak. (Aminek a kikapcsolása különösen a szegély nélküli kereteknél zavaró, mert így azok nem nagyon kezelhetők, így remélem én is, ez visszaállításra kerül.)

 2. A 3.6.0 b2-ben a “szavak száma” mező még nem magyar a magyar kezelőfelületen. Biztos nemsokára az lesz.

  A 3.0 (2008) óta van egyoldalas, kétoldalas illetve oldalpáros megjelenítés (jobboldalt alul, a nagyítás tolóka melletti ikonok) Miért nem működik ez a “Nyomtatási nézet” módban?! Elég lenne ha _csak_ itt működne, jó, hogy a szerkesztőmódban is megy, de hogy nyomtatási nézetben _nem_ működik az oldalpár-nézet, az kifejezetten hiba. A 3.6.0 b2-ben is. (2008 óta várom, hogy rajtam kívül valaki más is észreveszi…)

  http://digidolgok.nolblog.hu/archives/2008/11/24/A_harmadik_generacio_ingyen/
  itt már megírtam.

  1. A magyar fordítás még nincs kész. Augusztusra (3.6.0 release) biztos meglesz. Nem sok van hátra.

   Az említett ikonok ugyan nem működnek az állapotsoron Page Preview nézetben, viszont ugyanezek megvannak a fenti eszköztáron is, sőt ott még több lehetőség van. Valószínűleg nem lenne nehéz működésre bírni az állapotsorikonokat, mert a funkcionalitás ott van, csak össze kell kötni.

   1. Tök igazad van, ha felületesnek mondasz — soha nem néztem meg a Nyomtatási kép nézet felső eszköztárát…
    Köszönöm.
    Hálából hadd tegyek néhány szerény javaslatot a szóhasználathoz – ez a te területed:
    — a fenti ikon felbukkanó súgója jelenleg “Könyvelőnézet” Ha már, akkor “Könyv-előnézet”, de szerintem inkább “Oldalpár-nézet” mert így nincs köze a könyvelőkhöz…
    — Ha a nézet neve a menüben “Nyomtatási kép”, akkor a nézet bezárása nem “Előnézet bezárása” legyen, hanem “Nyomtatási kép bezárása”, vagy ha ez hosszú lenne, akkor “Nézet bezárása”

    Általában ezt az “Előnézet” -dolgot erősen kerülendőnek tartanám, a “Preview” szolgai tükörfordítása, ugye. Minden esetben jobb és magyarosabb a “Megtekintés” , még akkor is ha az “Előnézet” mostanra eléggé elterjedt, sajnos.

 3. Kedves András!

  Végre újra tudok ábrahivatkozást beszúrni!
  Köszönöm, hogy megoldottad!

  1. Szívesen! Kb. 8-szor volt bejelentve a hiba különböző emberek által, csoda, hogy előbb nem kapott figyelmet. Nem az én területem, ezért nem akartam eleinte foglalkozni vele. Aztán már nem bírtam tovább. 🙂 A 3.5.5-ben is javítva van, ha a 3.6 betákat túl kockázatosnak gondolod. A 3.5.5 rc2 lesz a végleges, ez gyakorlatilag biztos.

   1. Ember tervez…

    Most töltöttem le a 3.5.5RC3-at.
    Már az RC2 is sokat segített, így kíváncsi leszek, mit javítottak, illetve változtattak az RC3-ban?

 4. Érdekes effektet, pontosabban egy formázás szolgáltatás hiányát tapasztaltam a 3.5.5RC3-ban:
  Munkahelyemen Windows XP alatt megy az LO 3.5.5RC3 Writere. Otthon Windows 7 alatt. Egy kéziratomat hol bent, hol otthon írom tovább, szükség esetén lelopkodva a képeket. És itt jön a furcsaság:

  A Writer bekezdésformázó paneljét (bent, XP alatt) lefényképeztem, hogy bemutathassam azokat a hangsúly jeleket, amelyeket a Writer felkínál a panel Betűhatások lapjának alsó harmadában. Otthon ugyanezt Windows7 alatt lefényképezve ez a formázási lehetőség egyszerűen hiányzik.

  Ötlet?
  A z egymás mellé tehető képek természetesen megvannak.

  1. Csak akkor van ez a lehetőség, ha be van állítva az Eszközök – Beállítások – Nyelvi beállítások – Nyelvek – Ázsiai nyelvek támogatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük