Függetlenítette magát a TDF-től a Collabora Online projekt

Collabora Online Logo
Nemrég ünnepelte a LibreOffice projekt és a mögötte álló The Document Foundation a 10 éves születésnapját, és nekivágott a második évtizedének. Egy ideje megy a közös gondolkodás a megfelelő marketingstratégiáról, a LibreOffice pozicionálásáról, egy olyan működés érdekében, hogy a fejlesztésben jelentős részt vállaló cégeknek üzletileg megérje a fejlesztés, de legalábbis a befektetőik ne fizessenek rá. A probléma leginkább az „Online” változat fejlesztésével kapcsolatosan érthető meg.

A kollaboratív szerkesztést lehetővé tevő, saját szerveren vagy felhőben futtatható „Online” változat több mint 95%-ban a Collabora cég munkája. Erre a forráskódra alapozva a Collabora rendszeresen kiadta az ingyenes CODE – Collabora Online Development Edition verziót, iilletve az előfizetéses modellben, partneri hálózaton keresztül értékesített Collabora Online verziót. A The Document Foundation ugyanebből a forrásból eddig csak forráskód formájában adta ki a LibreOffice Online-t, de felerősödtek azok a hangok, amelyek bináris csomagokat követeltek, ingyenes terjesztésre. Ha ez a terv megvalósul, a Collabora ezzel nehéz helyzetbe kerül. Egy ingyenes termékkel, amely ráadásul egy sokkal ismertebb márkát (LibreOffice) képvisel, nem lehet versenyezni a piacon.

Egy nyílt forrású szoftverprojektben a legfőbb érték a márkanév, hiszen a forrás szabadon másolható, lefordítható és terjeszthető. A Collabora nem óhajtotta felvállalni azt a szerepet, hogy 95%-os hozzájárulásával a saját márkája ellen dolgozzon, és lehetővé tegye, hogy a LibreOffice Online letarolja a piacot. Ezért úgy döntött, hogy az „Online” fejlesztését a jövőben felvállaltan „Collabora Online” márkanév alatt fogja végezni, és a The Document Foundation infrastuktúrájáról elköltöztette a projektet a GitHub-ra. Létrejött egy új közösségi oldal: https://collaboraonline.github.io/. Itt részletes információk találhatók a költözés okáról, illetve a fejlesztőknek, fordítóknak, tesztelőknek szóló gyakorlati tudnivalókról.

Az már a The Document Foundation kuratóriumán és alkalmazottain múlik, hogy ezek után mit kezdenek a LibreOffice Online-nal. Reméljük, hogy ez a költözés inkább hasznára, mintsem kárára válik a feleknek, egy vitás kérdés lekerülhet az asztalról, és a GitHub-on a Collabora Online fejlesztése új lendületet kap a frissen csatlakozó fejlesztők által.

“Függetlenítette magát a TDF-től a Collabora Online projekt” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez jó hír-e vagy inkább rossz…

  Remélem, ez nem jelenti azt, hogy a “normál” lokálisan működő LO továbbfejlesztésében a Collabora és alkalmazottai ezután nem vesznek részt…

  Meg aztán felmerül a jogos kérdés: MENNYI?? Azaz: mi lesz a piaci modellje ezután a Collaborának?

   1. Nem, ez az oldal nem frissítéséből, és abból a naiv elgondolásomból adódott, hogy amihez nem nyúlok hozzá, az örökké jó is marad. Most már én magam nem tudom javítani, a TDF rendszergazdájának segítsége kell, ami folyamatban van.

  1. A 95% az “onlájnosításra”, az ahhoz kapcsolódó munkára értendő – gondolom -, és nem a teljes “közös” LO forráskódra, amihez a Collabora elég kedvezményesen jutott hozzá… 😉

   1. A 95% az “online” repora vonatkozik. A “core” repoban az elmúlt 1 év 16341 commitjából 7815 jött a Collaborától, ez 48%.
    Nem tudok mit kezdeni azzal megjegyzéssel, hogy a LO forráskódhoz a Collabora elég kedvezményesen jutott hozzá. Mindenki ingyen jut hozzá. A core “onlájnosítása” (tiled rendering, LOKit, aszinkron párbeszédpanelek a több nézethez stb.) szintén kb. 100%-ban a Collabora munkája volt. Ennek elismerése a TDF részéről rendre elmaradt. A német törvények értelmezése mögé bújva nem említenek cégeket a marketingjükben. Ez a Collaborának nem jó, mert nem tud ismertséghez jutni, és hosszú távon a LibreOffice projektnek sem jó, mert ha elsorvadnak a cégek, akkor nem lesz fejlesztés. Meg lehet nézni, hol tart az Apache OpenOffice, nem kéne ide eljutni.

    1. Nyilván megértem, hogy a nagy mennyiségű munkáért valamiféle ellentételezést szeretne a munka elvégzője. Az mindenképpen szomorú, hogy nem tudott megállapodásra jutni a két szervezet. Főleg, ha az ellentételezés (egy része) csupán “ingyenreklám” lett volna…
     (Online office verziót eleddig nem használtam sem én, sem a cégünk…)

  2. A normál LibreOffice fejlesztésében a Collabora továbbra is részt vesz. Egészen friss példa egy új SmartArt fejlesztés

   A piaci modell változatlan. A forrás nyílt. A CODE ingyenes. A Collabora Online előfizetéses modellben elérhető partnereken keresztül.

   Egyébként van FAQ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük