Évértékelés – 2012

LibreOffice logó Italo Vignoli, a The Document Foundation (TDF) kurátora egy hosszú e-mailben foglalta össze a TDF mögött álló 2012-es évet. Ennek alapján készült ez a cikk.

A TDF fejlesztőközössége 2012 elején 379 főből állt, főleg önkéntesekből. Ez a szám idővel folyamatosan nőtt, jelenleg 567 fejlesztőt számolhatunk meg, akikből 320 volt aktív az elmúlt 12 hónapban. Ez azt jelenti, hogy a LibreOffice a harmadik legnagyobb nyílt forrású szoftverprojekt a Chrome és a Firefox mögött a desktop alkalmazások kategóriájában.

2012 elején jegyezték be hivatalosan Berlinben a The Document Foundationt, ezt a független, teljesen a közösség által létrehozott szervezetet. A szervezeti forma a német Stiftung (alapítvány) lett, a felügyeleti szervek a német hatóságok. A legrégebbi német alapítványt 1509-ben jegyezték be, és több mint 250 német alapítvány működik 500 évnél régebben, szóval a szervezeti forma stabilitásával nem lesz gond.

Bejegyzése után a TDF azonnal újabb szponzorokat és támogatókat vonzott magához. Az Intel és a Lanedo csatlakozott az Advisory Boardhoz. A Project LiMux (München) és a MIMO (a francia kormányzati szervezet, amely a szabad szoftverekre való migrációért felel) aktívan támogatják a projektet.

A TDF és a LibreOffice a szabad szoftveres ökoszisztémában játszott szerepét a francia miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault is elismerte a francia kormány tagjainak írt hivatalos levélben.

2012-ben a TDF a következő LibreOffice-verziókat adta ki: LibreOffice 3.4.5, LibreOffice 3.5, LibreOffice 3.5.1, LibreOffice 3.4.6, LibreOffice 3.5.2, LibreOffice 3.5.3, LibreOffice 3.5.4, LibreOffice 3.5.5, LibreOffice 3.6, LibreOffice 3.5.6, LibreOffice 3.6.1, LibreOffice 3.6.2, LibreOffice 3.5.7, LibreOffice 3.6.3 és LibreOffice 3.6.4.

Ezen kívül a fejlesztők elkezdtek dolgozni a LibreOffice 4.0-n, amelynek most jelent meg a Beta 2 változata (a végleges 2013 februárjában várható). A LibreOffice 4.0 egy fő kiadás lesz, az első a szabad/ingyenes irodai csomagok új generációjában.

A LibreOffice 3.5, 3.6 és 4.0 minőségének javítása érdekében a QA közösség több hibavadászatot szervezett 2012 során. Az utolsó jelenleg, 2012 decemberében is zajlik.

A LibreOffice közösség tagjai személyesen is találkozhattak egymással a brüsszeli FOSDEM-en, a berlini LinuxTag-on, a LibreOffice konferencián Berlinben, valamint a hamburgi és müncheni TDF Hackfesteken. Ezen kívül volt több regionális hackfest is, pl. Hollandiában és Brazíliában, és a LibreOffice önkéntesei sok helyi rendezvényen részt vettek a világ minden táján.

2012 februárjában a TDF elindította a LibreOffice Ask oldalt, és a LibreOffice windowsos verziója megjelent az Intel AppUp Centerben.

2012 szeptemberében a TDF belépett az OASIS konzorciumba. Ugyanebben a hónapban választották meg a TDF tagjai az új Membership Committee-t. A bizottságnak öt rendes tagja (Sophie Gautier, Fridrich Štrba (elnök), Eike Rathke, Cor Nouws és Jean Weber) és két helyettes tagja (Simon Phipps és Leif Lodahl) van.

A LibreOffice elnyerte a LinuxQuestions „Free Office Suite of the Year 2011” díját, és a Linux Journal „Best Office Suite 2012” díját (mindkét estben a szavazatok több mint 70%-ával). Brazíliában a LibreOffice megkapta a „Technológia az állampolgárokért” díjat Guarulhos városától.

2012 során sok magáncég és a közszférába tartozó szervezet jelentette be, hogy irodai csomagként LibreOffice-t fog használni: több francia minisztérium (500 000 munkahely), München városa (15 000
munkahely), Dánia fővárosi régiója, Vieira do Minho Portugáliában, Limerick Írországban, Grygov Csehországban, Las Palmas Spanyolországban, City of Largo Floridában, Pilea-Hortiatis önkormányzat Görögországban, Regione Umbria, Provincia di Milano és Provincia di Bolzano Olaszországban, valamint a chicagoi közkönyvtár.

A TDF bejelentette a saját tanúsítási programját a LibreOffice-hoz, ezzel egy időben közzétette a tanúsított fejlesztők első csoportjának listáját. 2013-ban a program ki lesz terjesztve a migrációs és oktatási projektekben dolgozó szakemberekre, később az L1 és L2 támogatást nyújtókra is.

2012 utolsó, és talán legjobb híre, hogy a TDF felvette első alkalmazottját Florian Effenberger személyében. Az alkalmazott feladata az infrastruktúra menedzselése és az adminisztráció lesz. Örvendetes fejlődés, hogy ez ma már egy teljes embert igényel. Florian Effenberger könnyen el tudja látni ezt a munkakört, hiszen az infrastruktúrát ő tervezte és üzemeltette eddig is, és a német hatóságokkal is tartotta a kapcsolatot az alapítvány bejegyzése során, rengeteg időt feláldozva erre a szabadidejéből. Florian Effenberger a TDF kuratóriumi tagja is, az ebből fakadó kötelezettségeit továbbra is a szabadidejében, önkéntes alapon látja el, ahogy ez az alapszabályból következik.

A TDF bizakodva tekint a jövőbe, 2013-ban és azután is szembenéz a kihívásokkal, és meg akarja nyerni a versenyt nemcsak egy jobb termékkel, hanem azáltal is, hogy egy jobb ökoszisztémát hoz létre a szabad irodai csomagok számára. Ami eddig történt, az csak a kezdet, egy hosszú és sikeres történet első fejezetét zártuk le idén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük