Az Oracle az Apache alapítványnak adja az OpenOffice.org kódját

A sokáig tartó titkolódzás után, tegnap volt az Oracle évzárása, ma bejelentették, a marketwire-n, hogy az Oracle átadja az OpenOffice.org kódját az Apache alapítványnak. Az IBM örül a hírnek. Én is örülök, hogy végre mondtak valamit.

Mivel több információ nincs igazán bejelentésben csak blabla, nem lehet tudni, hogy az eddigi fejlesztők továbbra is dolgoznak-e rajta és fizeti-e őket valaki, nélkülük nem ér semmit a dolog.
Azt sem lehet tudni mi lesz az eddig nyújtott szolgáltatásokkal, pl. az OOo fórum szerverét is az Oracle (eredetileg a Sun) biztosította.

Szerkesztés:
Rob Weir lesz az IBM-től a projekt egyik vezetője, részletek Rob Weir blogján, a fejlesztőket az IBM fogja fizetni, a kódok Apache 2.0 licencelés alá kerülnek. További részletek az Apache projekt javaslatban.

“Az Oracle az Apache alapítványnak adja az OpenOffice.org kódját” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. A TDF visszafogottan kommentálta az eseményt. Michael Meeks a szokásos szókimondó stílusában sok kérdést vet fel a lépéssel kapcsolatban. (Michael Meeks gyakorlatilag a LibreOffice fejlesztési vezetőjének tekinthető, bár ilyen cím hivatalosan nem létezik.) A lényeg röviden: a LibreOffice fejlesztői nem hiszik, hogy ebből bármi is lesz, mindenesetre a saját munkájukra koncentrálnak, hogy a LibreOffice 3.4.1 minőségben minden eddigi kiadást túlszárnyaljon. A LibreOffice 3.4.0 már kész, bejelentésre vár.

 2. Visszajelzés: ittahelye.hu
 3. Személy szerint az érdekelne, hogy az Oracle hogy nyilatkozott a vasak leállításáról. Meddig szeretné üzemeltetni az OOo oldalát, illetve a kapcsolódó szolgáltatásokat?

  1. Oracle egy szót sem szól semmiről, van szolgáltatás ami még megy van ami nem.

   1. Értem. És mit lehet tudni a dolgozókról? Arról van valamiféle infó, hogy kiket tartanak meg, esetleg ők mennek a Novell-hez, vagy valakihez aki ad támogatást a LibO/OOo valamelyikének?

    1. Nem mondhatnak semmit, így nincs információ semmi ezzel kapcsolatos dologról.

     Vagy felmondanak a kb. száz fős fejlesztői csapatnak, vagy nem, de fizetett fejlesztőt az Oracle részéről nem tudok elképzelni, a jelenlegi információk alapján, mivel úgynéz ki teljesen meg akar szabdulni az OOo-tól. Legfeljebb a szabadidejükben tudják csinálni, szerintem.

     Csak azt nem tudom, hogy a fizetős támogatást a StarOffice-hoz meddig csinálják, mert úgy gondolom van egy pár élő szerződésük erre vonatkozóan, abban pedig a hibajavítás is benne van, amihez viszont fejlesztők kellenek.

     1. Köszönöm! Te átmész a LibO-hoz (vagy már átmentél)?

      Gondolom a fejlesztőket – amíg él StarOffice támogatás – megtartják, ha másért nem a hibák javításáért…

     2. Nem vagyok fejlesztő, és így nem érdekel a licencelési probléma.

      Már eddig is részt vettem mindegyikben, a magam módján, a talált hibákat bejelentettem.
      Ezen nem akarok változtatni. A fórumot is tovább viszem amíg tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük