Az OpenOffice.org jövője a Sun felvásárlása után

Tegnap óta tudjuk, hogy az adatbázis-kezelőjéről és üzleti szoftvereiről ismert Oracle Corporation 7,4 milliárd USA-dollárért felvásárolja a Sunt. Ez a hír a Sunnál dolgozó OpenOffice.org-fejlesztőket is váratlanul érte, alig valamivel a hivatalos bejelentés előtt tudták meg. Ebből következik, hogy ők sem tudnak semmit a jövőjükről. John McCreesh, az OpenOffice.org marketing vezetője azt nyilatkozta a ZDNet UK-nek, hogy elégedettek voltak azzal, ahogy a Sun vezette a projektet, ezt nehéz lesz felülmúlni, de bizakodással tekintenek a jövőbe.

Kulcsfontosságú kérdés, hogy az Oracle meghagyja-e, megfizeti-e a hamburgi OpenOffice.org-fejlesztőcsapatot, akik közül sokan még a Star Division GmbH-ban kezdték. Ha ez a csapat szétszéled, akkor az OpenOffice.org fejlesztési stílusa és a fejlesztés volumene egész biztosan megváltozik. Bár sosem olvashattunk pontos számokat a fejlesztőcsapat nagyságáról, ezt a Sun üzleti titokként kezelte, de az aktív fejlesztők kb. 2/3-a dolgozhat ott.

Sokan a Sunt tekintették az OpenOffice.org tulajdonosának annak ellenére, hogy a Sun nem szívesen nyilatkozott így magáról. Tény, hogy a Sun kezdte a projektet, a Sun adta a legtöbb fejlesztőt, a Sun minden fejlesztővel aláíratott egy szerzői jogokat megosztó nyilatkozatot, a Sun mérnökei határozták meg a fejlesztés fő irányait, a Sunnál alkalmazott fejlesztési irányelvek lettek rákényszerítve minden fejlesztőre.

Nem mindenkinek tetszett a Sun vezető szerepe és fejlesztési módszerei. Voltak, akik főként csak elvettek, és alig adtak vissza valamit (pl. IBM), voltak, akik forkolták a projektet, mert több szabadságra vágytak (Go-oo csapat a Novell vezetésével). Az Oracle előtt nagy feladat áll. Egységet kellene teremteni a heterogén közösségben, ahol egyes tagok versenytárs vállalatok. Évek óta szó van a közösségen belül az OpenOffice.org Foundation lehetőségéről, amely nem közvetlenül egy vállalat vezetőségének alárendelve, hanem némileg függetlenül irányíthatná a projektet. Talán most jött el az ideje a megalapításának.

“Az OpenOffice.org jövője a Sun felvásárlása után” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. 1. Még 2 – 3 hónapig, amíg az amerikai kereskedelmi hatóságok jóvá nem hagyják a tranzakciót, _semmi_ információ nem lesz az Oracle – OpenOffice viszonyról.

    2. Addig is ütni kell a vasat. Az Oracle hagyományosan nem szereti a Microsftot. Tehát az fsf.hu kopogjon be az Oracle.hu-hoz, hogy tágra nyílt betétszámlával várja az Oracle segítségét.

  2. A Business Week szerint az Oracle hagyományosan rendkívül fösvény. (Udvariasabban: a költségcsökkentés rendkívül magas prioritást élvez a vállalat működési irányelvei között.) Tehát sajnos annak is van valószínűsége, hogy az OpenOffice-t, mint költségnyelőt, valamilyen körmönfont módon leválasztja a Sunról, és a saját sorsára hagyja.

  3. Nem biztos, hogy olyan rossz lesz az… Jól csinálja a SUN, amit csinál, és kiváló fejlesztéseket eszközölnek (az OO.o 3.1 verziója sok szempontból nagyon ígéretes), viszont a szabad, nyílt jelleget a nagyon erős, nagyon merev, már-már szélsőségesen hierarchikus és bürokratikus fejlesztési módszer nem igazán erősíti.

    Az OpenOffice.org Foundation lehetőségének már a felemlítése is szívet melengető!

    Szerintem sok minden múlik a megfelelő licencpolitikán – ilyen tekintetben a Mozilla Foundation mutatott fel igazán eredményeket: érdemes lenne róluk példát venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük