A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.3-at

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.3 megjelenését, amely a LibreOffice 6-os család funkciógazdag új főverziója. Számos új és továbbfejlesztett funkciót kínál, valamint jobb interoperabilitást a zárt dokumentumformátumokkal:

 • A Writer és Calc teljesítménye egy nagyságrenddel javult a felhasználók által biztosított dokumentumok alapján: könyvjelzőket, táblázatokat és beágyazott betűtípusokat tartalmazó szövegfájlok, nagy ODS és XLSX táblázatok és az FKERES függvényt használó Calc fájlok gyorsabban töltődnek be és jelennek meg. A Calc táblázatok XLS fájlokba mentése is gyorsabb lett.

 • A szalagos felhasználói felület kompakt verziója elérhető a Writer, Calc, Impress és Draw komponensekhez. Ez több területet hagy a felhasználói dokumentumoknak, táblázatoknak és bemutatóknak a széles képernyőjű laptopokon.

 • A Calcban egy legördülő menü helyettesíti a régi Összegzés eszközt, gyors hozzáférést biztosítva a leggyakrabban használt függvényekhez. Ezen kívül mostantól a FOURIER függvénnyel diszkrét Fourier-transzformáció számítható bemeneti adattömbökből.

 • A PDF-exportálás a szabványos PDF/A-2 dokumentumformátum támogatásával bővült, ami számos szervezet számára a hosszú távú fájltároláshoz szükséges. Ezen kívül a szerkeszthető PDF-űrlapok tervezése egyszerűsödött az Űrlap menü átalakításával, a LibreOffice egyik legerősebb funkciójának továbbfejlesztése érdekében.

 • A dokumentumok mostantól anonimizálhatók, a személyes adatokhoz hasonló érzékeny információk eltávolítása vagy elrejtése érdekében, ezzel segítve cégeket vagy szervezeteket egyes szabályozásoknak való megfelelésben.

 • Windowson javult a konzolos mód támogatása, kezelhetőbb kimenettel és hibakódokkal. Ez egyszerűbbé teszi a kötegelt feldolgozást, például a nyomtatást vagy sok dokumentum átalakítását.

 • Számos területen javult az interoperabilitás a zárt Microsoft Office formátumokkal: támogatott lett a DOTX dokumentumsablonok és XLTX táblázatsablonok exportja, diagramok importálása csoportosított DOCX alakzatokból és a diagramok tulajdonságainak exportálása és importálása, javult a SmartArt importálása és exportálása a PowerPoint-beli szerkesztési képesség megőrzése érdekében, és fejlődött az XLSX kimutatástáblák interoperabilitása is.

 • A LibreOffice 6.3 új funkcióit közreműködők nagy közössége fejlesztette: a módosítások 65%-a a tanácsadói testületben jelen lévő cégektől származik, mint a Collabora, Red Hat és CIB, valamint más szervezetektől, illetve 35% egyéni önkéntesektől.

 • Ezen kívül az egyéni önkéntesek globális közössége más alapvető tevékenységekkel is foglalkozik, mint például felhasználói felület és felhasználói élmény tervezése, minőségbiztosítás, szoftverhonosítás, súgó- és dokumentációírás, valamint a szabad szoftverek és nyílt dokumentumszabványok népszerűsítése helyi szinten.

 • A LibreOffice 6.3 legérdekesebb új funkcióit összefoglaló videó elérhető a YouTube-on:

LibreOffice egyéni felhasználóknak

A LibreOffice 6.3 a nyílt forráskódú irodai felhasználás tekintetében a legújabb technológiát képviseli, és mint ilyen, az új technológiák iránt rajongókat, a korai befogadókat és tapasztalt felhasználókat célozza meg. A The Document Foundation nem biztosít technikai támogatást a felhasználóknak, noha más felhasználóktól kaphatnak segítséget levelezőlistákon és az Ask LibreOffice weboldalon.

Azon felhasználók számára, akik a személyes hatékonyságot és így a több tesztelésen átment kiadást részesítik előnyben az új funkciókkal szemben, a The Document Foundation fenntartja a LibreOffice 6.2 családot, amely az elmúlt néhány hónapban visszaportolt javításokat tartalmazza. Az aktuális verzió a LibreOffice 6.2.5

LibreOffice vállalati környezetekben

A vállalati szintű bevezetésekhez a TDF határozottan javasolja a hosszú távon támogatott kiadások, támogatási szolgáltatások, egyedi funkciók és hibajavítások tanúsított szakértőktől való beszerzését. Ezen munka eredménye visszafolyik a közösséghez, és mindenki számára elérhető lesz.

A bevezetéshez és képzéshez szükséges támogatást is tanúsított szolgáltatóktól ajánlott beszerezni, akik értéknövelt szolgáltatásaikkal a zárt ajánlatokkal azonos szintű megoldást kínálnak a vállalati informatikai vezetők számára.

A LibreOffice az érett kódbázisának, gazdag funkciókészletének, a nyílt szabványok erős támogatásának, kitűnő kompatibilitásának és a tanúsított partnerek által kínált hosszú távú támogatási lehetőségeknek köszönhetően ideális lehetőséget kínál a gyártófüggőségtől szabadulni kívánó cégek számára.

A LibreOffice 6.3 beszerzése

A LibreOffice 6.3at azonnal letöltheti az alábbi címről: www.libreoffice.org/download/. A telepítéshez szükséges operációs rendszerek minimuma a Windows 7 SP1 és az Apple MacOS 10.9. A legfrissebb LibreOffice Online forráskód elérhető Docker képfájlokként is: hub.docker.com/r/libreoffice/online/.

A LibreOffice Online alapvetően egy szerveroldali szolgáltatás, amit felhőalapú tárhely és SSL tanúsítvány hozzáadásával kell telepíteni és beállítani. Alkalmazható az internetszolgáltatók által használt felhőszolgáltatásokhoz, valamint a cégek és nagyobb szervezetek saját felhőihez egyaránt.

A LibreOffice felhasználói a szabad szoftverek hívei, valamint a közösség tagjai a The Document Foundationt támogathatják is pénzadománnyal a www.libreoffice.org/donate linken ismertetett módon.

A LibreOffice 6.3 a Document Liberation Project dokumentum konverziós könyvtárainak segítségével jött létre: www.documentliberation.org

“A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.3-at” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. A teljesítmény érzékelhetően javult! Nagy köszönet érte.
  Impressben azzal az MS féle ppt(x) bemutatóval, amivel eddig szüttyögött egy darabig, nos most egy pillanat alatt betölti.
  Csak gratulálni tudok!

 2. Egy jó, önálló LO Felhasználói Fórum is kéne. Ha egyszer az Apache meggondolja magát és nem biztosít a mostani közös AOO/LO fórumnak helyet, akkor sok értékes információ fog eltűnni, megsemmisülni… Nem csak a magyar fórumról, de az angolról (és a többi nyelvű fórumról) is.

  A levelezőlisták, meg az Ask… NEM helyettesítik a jól kereshető, jól strukturált fórumokat. A levelezőlisták egy része de még az egykor létezett angol LO fórum is ad-hoc jellegű volt, vagy olyan magánkezdeményezésű dolog, amikor is egyetlen ember dönthetett a létéről. Meg is szűnt az angol LO fórum is, és a régebbi levelezőlista is. A mostani levelezőlista meg eléggé marginális.

  Én magam Fórumot nem tudok csinálni (főleg nem tudok helyet, infrastruktúrát biztosítani neki), de – ahogy most is a közös AOO/LO fórumon – segítőként egy igazi LO fórumon szívesen közreműködnék.

 3. A 6.2.6 is megjelent már. Most várom a hordozható verziókat – kipróbálásra.

  1. Jézus: azt hittem a 6.3-al új ciklus kezdődik, s a 6,2-nek vége. Kezd áttekinthetetlenné válni. .. Ma reggel töltöttem le az olasz X-es változatot a 6.3-ból. Alig várom a “rendes” portable.apps-ot. Ez borzalmas. A magyarítás gyenge és hiányos, lassabb a 6.2.5-nél. Kedvenc giga excel-file-om 6000 sor, 3500 link (könyv-lista): a Microsoft 4 mp alatt tölti be. A 6.2.5 11 mp. A 6.3, a gyorsabbnak ígért pedig 21 mp alatt. Semmi gyorsulás, semmi érdemi előny, viszont a shift+F5 kombináció, mellyel odt-formátumnál a legutolsó mentési helyre ugrom a file-ban itt eltűnt! (Atyák és Összeírtak: ez benne van a progiban, miért nem lehet a beállításokban megadni? Ha egy segítő tag nem hívja fel rá a figyelmemet, soha nem jövök rá, hogy van! (Ha már sírás-rívás: a beépített stílust miért nem írhatom felül a saját definiciómmal, mint más progokkal?) Viszont az is igaz, hogy a 6.2.5-el több általam gyakran használt stílustúltengő nagy borzalommal rendesen lehet dolgozni!

   1. Kedves László!
    Érdekes módon sebesség terén pont az ellenezőjét tapasztalom a fent leírtaknak. Nem írtad, hogy milyen rendszeren használod az alkalmazást, de ha Windows-on akkor ott lehet más is befolyásolja a megnyitás sebességét. Linux alatt én azt tudom mondani, hogy az előzőekhez képest a 6.3 pokoli gyorsan dolgozik.
    A fordítás hiányosságáról néhány példát érdemes lenne megemlíteni, jómagam eddig nem tapasztaltam problémát — az online súgóban vannak (voltak?) lefordítatlan karakterláncok, de senki nem tiltja, hogy bárki besegítsen a fordításban.
    A beépített stílusokat gond nélkül meg tudom változtatni, ezt a problémát így — én legalábbis — nem tudtam reprodukálni.
    A SHIFT+F5-ről “odt-formátumnál a legutolsó mentési helyre ugrom a file-ban” tudnál írni egy kicsit bővebben? Ezt a funkciót nem ismerem és így ahogyan leírtad nem is találtam róla igazán semmit sajnos. A Writer-ben be van ugyan állítva a shift+f5 (Szerkesztőnézet visszaállítása), de nem sikerült rájönnöm, hogy ez mit állít vissza. Netán erről a funkcióról írtál?
    A fellelt hibákat érdemes bejelenteni a fejlesztői oldalon, előbb utóbb biztosan javítva lesznek.

    1. 1. A 6.3.0 (Writer és Draw) határozottan gyorsabb az én agyonhasznált (=régen újra nem telepített) Windowsaimon is.
     2. A súgó fordítása mindig egy kicsit le van maradva a programé mögött, ez szerintem kibírható. Jellemzően az új funkcióknál fordul elő, persze.

     3. “senki nem tiltja, hogy bárki besegítsen…”, hát, tiltani nem tiltja, de nem is segíti. Kedves Bendegúz, ha lennél oly kedves, és leírnád azt a “táncrendet” kattintásról kattintásra, amelynek a végén a zember egy javaslatot eljuttat a hivatalos csatornán a fordítókhoz… A NAV-nál előbb intézem el az SzJA visszautalást.
     4. “előbb-utóbb biztosa javítva lesz…”, hááát, kontinuum számosságú tényezőtől függ, hogy mikor javítják ki a százlépéses, fejlett angol nyelvtudást és a javítási processzek részletes ismeretét követelő eljárás során bejelentett új hibát. Az évtizedek során legalább háromszor nekiveselkedtem, de mindannyiszor visszapattantam. Könnyebb és gyorsabb a hibát elviselni, megkerülni, mint bejelenteni. Nyilván a másik oldal meg az, hogy a bejelentések 99,99 százaléka unásig ismert és már beprogramozott javítású hibát tartalmaz — ha nem olyan funkciót hiányol, amely megvan a szoftverben, de az illető nem találta meg, vagy a csak nála fellelhető bonyolult körülményrendszer következménye (ld.pl. ezt a Shift-F5 dolgot…)

     1. 3. Ezzel kapcsolatban én egészen biztosan először Kelemen Gábort vagy Tímár Andrást keresném (//hu.libreoffice.org/rolunk/), de ott az FSF.hu oldal és Facebook-on is elérhetőek. Mellesleg nem vagyok meglepődve, ha nem egyszerű részt venni a fordításban… …pár éve András közzétett egy felhívást, amiben kérte a felhasználókat, hogy segítsenek a súgó aktualizálásában. Úgy emlékszem kb. hárman jelentkeztek…
      4. Nem tudom mit mondjak erre. A múlt havi nagy bugvadászat alkalmával bejelentettem néhány hibát, amiből jó pár már javításra került. De szerintem már az is valami, ha egyáltalán tudnak egy adott hibáról a fejlesztők. Persze jó lenne, ha mindent kijavítanának (akkor lenne csak igazi alternatíva MS helyett), viszont egy ilyen komplex szoftvernél ez valószínűleg soha nem fog bekövetkezni sajnos.

   2. Kedves Bendegúz, elnézést a késésért. 1. Librét kizárólag portable változatban használom, mert heppem, hogy mnidig külső adathordozóról dolgozom, több gépen szoktam (otthon+munkahely) így mindig kedvenc környezetemet használom. A sebesség-gond lehet, hogy az olasz változat nyűge, de otthoni win10 és munkahelyi win7 alatt ugyanaz. A teszt egy, kis e-könyvtáromat rejtő adatbázis, több lap, a legnagyobb 6200 könyv, melyhez kb. 3200 link tartozik. A Microsoft O. (2007) kb 3-4 sec alatt nyitja, a 6.2.5 kisebb szórással 10-12 sec, a 6.3 21 sec. Softmaker Office Calc: 8-9., a Libre 6.3: 22. 2. Stílus: normális proginál kijelölöm a szövegrészt, annak alapján definiálom a stílust. Ez Libreben is van, de nem írhatom felül vele a beépített stílust, pedig kényelmes lenne a szalagos menühöz. Lehet manuálisan definiálni, csak sokkal fárasztóbb. Bosszant, hogy Libreben nem adhatok meg egy menetben globálisan egy oldalméretet (Softm,, MicroO ez egy perc, de ez megkerülhető, mert a stílusoknál kijelölhető több, akár az összes oldalstílus, (Apache OpenO-ban nem!) s aztán törölhetőek, az összes oldal beáll az első oldal margójára. 3. Shift+F5: magam sem tudtam, hogy Libréban létezik, egy kedves szakértő hívta fel rá a figyelmet anno (szerintem Kovács Tibor urat illeti a köszönet). Csak ODT kiterjesztés mellett működik. Nekem nagyon kényelmes, ui. többnyire ABBY-Finereaderból mentett OCR-es szövegeket korrektúrázom a progival, s kényelmes, hogy mindig visszamehetek az utoljára feldolgozott oldalra. Ez a Softmakerben alapbeállítási lehetőség, a Kingsoft/WP-ben is az, ha jhól emlékszem. Agyrémnek tartom, hogy a Libre beállításokban nincs meg ez a lehetőség, amit a prog tud, miért titkolni a jót? Végül: miért nem lehet a telepített Libreből magából portable-t csinálni, s miért nem lehet szelektálni az összetevők között? Draw pl. soha, equation ed. soha stb. Egy számomra tökéletes Softmaker magyar, angol, német és francia checkerrel 120 Mb körül, a 2016-os változat 96 MB. A “teljes”2018-as portable 380 Mb. Bocs a terjengésért!

    1. “s miért nem lehet szelektálni az összetevők között? Draw pl. soha, equation ed. soha stb.”

     Ez nagyon egyszerű: A LibreOffice egy valóban INTEGRÁLT irodai alkalmazás, míg a többi valószínűleg nem az.
     Az MS office-ban például teljesen különálló program a Word, az Excel, a PowerPoint – különálló futtatható állománnyal és beállításhalmazokkal…
     A LibreOffice-ban – ha megnézed az operációs rendszered programkezelőjében az éppen futó programokat – csakis a soffice.exe programot látod futni több példányban, akkor is, ha Writer, Calc, Impress alkalmazásokat indítottál el. Amivel elindítod (a sWriter.exe, a sCalc.exe, a sImpress.exe) ugyanazt a soffice programot indítja, csak más beállításokkal. (A “s” betű valószínűleg még StarOffice örökség.)

     Emiatt egyszerűen nem érdemes azzal foglalkozni, hogy valamelyik komponenst töröld, vagy akár ne is telepítsd, mert nem nyernél vele mérhető mértékű helyet, vagy egyéb erőforrást, hiszen a kis méretű launcher programok és a beállítások kivételével gyakorlatilag MINDENT ugyanúgy fel kell telepíteni.
     A Draw program méltatlanul mellőzött dolog (a részedről is), mert ugyan az alapvető rajzoló funkciók minden alkalmazásból elérhetők, de a Draw konfigurációban érhető el az összes funkció és lehetőség, a többiben csak korlátozottan. Célszerűbb tehát a rajzokat a Draw-ban elkészíteni, és onnan átemelni a Calc-ba, vagy a Writerbe…

     1. Még egy kis magyarázat, kicsit más szemszögből:
      Ha valóban nem telepítenéd fel az a függvény- és eljáráshalmazt, ami a Draw alkalmazás tudását adja, akkor a Writerben vagy a Calcban, vagy az Impressben sem tudnál rajzolni SEMMIT. Ugyanis működésileg és “fizikailag” is pontosan ugyanazokat az eljárásokat – illetve csak azoknak csak egy részét – használják, mint a Draw.

      És az egyenletszerkesztő se önmagában hasznos: ugyanazzal szerkeszted a Writer, vagy a Calc alkalmazásban is a matematikai formulákat. Csak maga a funkció elérhető önálló alkalmazásként is.

    2. “Végül: miért nem lehet a telepített Libreből magából portable-t csinálni, ”

     Mivel léteznek portable verziók, ez azt bizonyítja, hogy LEHET. Csak érteni kell hozzá. (Megjegyzem: én se értek hozzá.) Hiszen az újabb és újabb verziók megjelenése után kijövő hordozhatókat nem ÚJRAÍRJÁK, hanem csak megfelelően “csomagolják” ugyanabból a kódkészletből, hogy hordozható legyen.

     1. Távolról sem a saját preferenciáimat erőltetném, mert akkor azt írnám: miért nem portable alapból. Akinek nem kell így, “stabilként” használja. Egyébként a SoftmakerO. ill. a rokon AshampooO-nál bevlt lehetőségre gondoltam: a telepített progiból lehet portable-t csinálni. Nagyon kéne. A PortableApps-változat jobb az olasznál, de így is… A “remove extra languages” mellett bennehagy egy csomó lokalizációs vackot, ebből manuális 3-3500 file-t törlök ki minden alkalommal, így az “én Librém” NTFS kompresszált filerendszeren 384 Mb, s gyorsabban is indul.

    3. “mert heppem, hogy mnidig külső adathordozóról dolgozom,”

     Nagyon-nagyon veszélyes dolog (adatvesztés szempontjából). Legalább azt tedd meg, hogy időbélyeges biztonsági másolatokat készítesz a fontosabb dokumentumaidról.
     Erre írtam a fiammal együtt a timeStampBackup nevű kiterjesztést.

    4. “Bosszant, hogy Libreben nem adhatok meg egy menetben globálisan egy oldalméretet (Softm,, MicroO ez egy perc, de ez megkerülhető, mert a stílusoknál kijelölhető több, akár az összes oldalstílus, (Apache OpenO-ban nem!) s aztán törölhetőek, az összes oldal beáll az első oldal margójára. ”

     A LibreOffice fejlesztői abból a végtelenül logikus és egyszerű feltételezésből indultak ki (tényként kezelve), hogy egy normális szöveges dokumentum NEM alkalmaz oldalanként más és más oldalbeállítást (eltérő margókat, orientációt, méretet, stb.) A lehetőség természetesen erre is megvan, de “nem erre van kihegyezve”.
     Az OCR programok viszont a Word ad-hoc-nek is nevezhető oldalbeállítás stratégiáját végtelenségig kihasználva, a szkennelt dokumentumok oldalbeállítási tulajdonságainál a papír pozicionálás hibája miatt keletkező eltéréseket nem kerekítik egy átlagos értékre, hanem akár 0,01 mm-enként különböző értékeket mérve, arra is állítják be az oldalakat. Ezt a LibreOffice fájlformátuma a különböző oldalstílusok sorozatára való konvertálással lehet csak képes lekezelni. Ez annak az OCR programnak és a .doc formátumnak a bosszantó butasága, és nem a LibreOffice-é.
     Megjegyzés: Minden egyes “szerkesztő-jellegű” program a natív, saját fájlformátumát használva a leghatékonyabb, a többi fájlformátumot MINDEN EGYES megnyitáskor és mentéskor KONVERTÁLNIA kell. A konverzió SOHASEM sikerülhet 100%-os pontossággal, azonossággal. Nincs olyan, hogy “most egy idegen fájlformátumban SZERKESZTEK”.
     MINDIG a saját fájlformátumában szerkeszt a LibreOffice (is), és ezért az idegen formátumhoz kétszeres konverzió szükséges.

     1. Távolról sem a saját preferenciáimat erőltetném, mert akkor azt írnám: miért nem portable alapból. Akinek nem kell így, “stabilként” használja. Egyébként a SoftmakerO. ill. a rokon AshampooO-nál bevlt lehetőségre gondoltam: a telepített progiból lehet portable-t csinálni. Nagyon kéne. A PortableApps-változat jobb az olasznál, de így is… A “remove extra languages” mellett bennehagy egy csomó lokalizációs vackot, ebből manuális 3-3500 file-t törlök ki minden alkalommal, így az “én Librém” NTFS kompresszált filerendszeren 384 Mb, s gyorsabban is indul.

     2. Sajnos, minden igaz… de az Abby kvázi szabvány a nem túl számos magyar nyelvet is ismerő programok között. Amit a 9-es verziótól kezdve művel (14-nél tart) az kimeríti az emberiség elleni bűntett fogalmát, de még így is pontosabb layout, mint a Rediris. Ezen viszont nem tudok változtatni, ami az én — szerintem jogos — gondom, hogy mindez a trágya a Microsoft-ban, Ashampoo-ban, Softmakerbe egyszerűen felülírható: oldal-margóállítás, az egész dokumentumra. Ez akárhogy is, számomra a Libre fogyatékossága. (Az Apache-ban ez a megkerülési lehetőség sincs, tehát az emiatt nálam felejtős. Amúgy számomra a Libre bár a 4.1 óta figyelem, kissé mindig “terra incognita”, speciális, idegen logikája, logikátlansága miatt: egyetlen más proginál sem érzek olyan frusztrációt, hogy elemi dolgot nem csinál meg? Dehogy, én vagyok a hülye, mert nem találtam ki azt az egy beállítást… PL. időtlen ideje nem vagyok képes megfejteni, hogy egy görög szót kell beültetni a maygar szövegbe: ezt képként copy a pdf-ből, minden proginál a kurzorhoz, a helyére megy. A Libre/Apache egy kínlódás…

 4. Az előző hozzászólásom eltűnt, de egy dolgot kiemelnék belőle:
  “Ez Libreben is van, de nem írhatom felül vele a beépített stílust, pedig kényelmes lenne a szalagos menühöz.”

  Felül lehet írni a beépített stílust is — illetve automatikusan felülíródik –, mindössze annyit kell tenni, hogy:
  — F11
  — Jobb klikk a beépített stíluson (vagy bármelyiken)
  — Módosítás…
  — Szervező fül – Automatikus frissítés: engedélyezd
  Ha megvan, akkor minden az adott stílussal formázott bekezdésen végzett manuális szerkesztés automatikusan bekerül a stílusba is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük