A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 4.0-t

LibreOffice logó Berlin, 2013. február 7. – A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 4.0-t, a szabad irodai programcsomagot, amelyről a közösség 2001 óta álmodott. A LibreOffice 4.0 az első kiadás, amely tükrözi a közösség által 2010 szeptemberében a bejelentéskor kitűzött célokat: tisztább és karcsúbb kódbázis, továbbfejlesztett szolgáltatások, jobb interoperabilitás, valamint sokszínűbb és befogadóbb ökoszisztéma.

LibreOffice 4.0: a szorgalmas közösség

Kevesebb mint 30 hónap alatt a LibreOffice drámai növekedést ért el, és a legnagyobb független szabad szoftveres közösség lett, amely a végfelhasználói produktivitásra fókuszál. A TDF befogadó irányítása és a copyleft licenc alapvetőnek bizonyult a több mint 500 fejlesztő bevonásához – háromnegyedük független önkéntes – akik 50 000-nél is több változtatást hajtottak végre.

Az eredményül kapott kódbázis meglehetősen eltér az eredetitől, mivel több millió kódsor került hozzáadásra és eltávolításra, ezáltal új funkciókat adva hozzá, hibákat és funkcióvesztéseket megszüntetve, bevezetve a legkorszerűbb C++ szerkezetek használatát, eszközöket lecserélve, megszabadulva az elavult metódusoktól és programkönyvtáraktól, valamint lefordítva huszonötezer sornyi német megjegyzést angolra. Ezek együttesen a kódot egyszerűbben érthetővé teszik, és a közösség új tagjai számára kifizetődőbbé teszik a közreműködést.

„A LibreOffice 4.0 jelentős mérföldkő az interoperabilitásban, és kiváló alap a felhasználói felület fejlesztésének folytatásához” – mondja Florian Effenberger, a kuratórium elnöke. „A projektünk nem csak új fejlesztők rendszeres bevonására képes, hanem átlátható együttműködési platformot is létrehoz az erős szabad szoftveres világnézet alapjain, ahol a cégek által támogatott és önkéntes fejlesztők ugyanazon cél elérése érdekében dolgozhatnak.

LibreOffice 4.0: az új funkciók

A LibreOffice 4.0 számos új jellemzőt tartalmaz, amelyek a következő oldalon vannak felsorolva: https://www.libreoffice.org/download/4-0-new-features-and-fixes.

 • Integráció tartalom- és dokumentumkezelő rendszerekkel – beleértve az Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service és más rendszereket – a CMIS szabványon keresztül.

 • Jobb interoperabilitás a DOCX és RTF dokumentumokkal számos új funkció és fejlesztés eredményeként, mint például a szabadkézi jegyzetek importálása és megjegyzések szövegtartományokhoz csatolása.

 • Lehetőség Microsoft Publisher dokumentumok importálására, és a Visio importálószűrő továbbfejlesztése a nemrég bejelentett 2013-as verzió fájlformátumának támogatásával.

 • A felhasználói felület további fejlesztései, beleértve az Ubuntu Unity integrációt és a Firefox témák (personák) támogatását a személyre szabható megjelenés érdekében.

 • Megjelent egy új technológia, amely lehetővé teszi, hogy a párbeszédablakok elemei dinamikusan méreteződjenek át, illetve rendeződjenek el. Ez feleslegessé teszi a kézi átméretezést a szövegek hosszának növekedése (pl. fordítás) esetén, és egyszerűbbé teszi az elemek elrejtését. A kód bonyolultsága csökken, mert a C++-ból való vezérlés helyett szabványos, XML-alapú leírónyelvet használhatnak a fejlesztők.

 • Eltérő élőfej és élőláb a Writer dokumentumok első oldalán, külön oldalstílus használata nélkül.

 • A Calc teljesítménye számos ponton javult, valamint új szolgáltatások jelentek meg, mint például a diagramok képekként (JPG és PNG) való exportálására, valamint az ODF OpenFormula által definiált új táblázatkezelő függvények.

 • Impress távirányító Androidhoz, egyes Linuxon disztribúciókon futó LibreOffice-hoz (a windowsos, Mac OS X-es és általános linuxos változat hamarosan érkezik).

 • Jelentős teljesítményjavulás több dokumentumtípus betöltésekor és mentésekor, beleértve nagy ODS és XSLX táblázatokat és RTF fájlokat.

 • A kódhozzájárulás és kódellenőrzés folyamata jobb lett a Gerrit használatának köszönhetően. A Gerrit egy webes kódáttekintő rendszer git verziókövető rendszert használó projektekhez (ez ugyan nem a LibreOffice 4.0 jellemzője, de 4.0-s ág elkészítése előtt kezdtük el használni a Gerritet élesben).

LibreOffice 4.0: a felszín alatt

Számos javítás és továbbfejlesztés lehet a fejlesztők számára érdekes: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.0#API_Changes.

A régi kiterjesztésekkel való kompatibilitás megmaradt. Az eltávolított API-kra jellemző, hogy vagy senki nem használta őket, vagy elavultak, vagy nem voltak megfelelően implementálva, vagy eleve nem is lett volna szabad publikussá tenni őket jellegüknél fogva. A TDF előre tekintve elkötelezett az UNO API-k továbbfejlesztésének proaktívabb megközelítése felé. Ez a korábbi „soha ne változtassunk semmit” szemlélettel ellentétben egyre több funkció elavulttá nyilvánítását és későbbi dobását jelenti a LibreOffice 4.x sorozat hat hónapos kiadási ciklusának megfelelően.

Az elmúlt hét hónap alatt a LibreOffice 3.6 ág elkészítése óta és a LibreOffice 4.0 teljes fejlesztési ciklusa alatt a fejlesztők több mint 10 000 módosítást végeztek. Átlagosan 30 percenként küldenek be egy újat, beleértve a hétvégéket és ünnepnapokat: ez további bizonyítéka a projekt hihetetlen életerejének.

Hogyan szerezhető be a LibreOffice 4.0

A LibreOffice 4.0 máris elérhető a következő címről: https://hu.libreoffice.org/letoeltes/. A LibreOffice-hoz kiterjesztések érhetők el a http://extensions.libreoffice.org/extension-center címen.

A változási naplók itt érhetők el:

Támogassa a The Document Foundationt

A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek pártfogói és a közösség tagjai adományokkal támogathatják a The Document Foundationt a http://donate.libreoffice.org címen. A kapott pénzt az infrastruktúra bővítésére és a projekt ismertségét mind globális, mind helyi szinten növelő marketingtevékenységekre fordítjuk.

A The Document Foundation (TDF) névjegye

A The Document Foundation egy nyílt, független, önmagát irányító, meritokratikus szervezet, amely az OpenOffice.org közösség tíz évnyi elkötelezett munkájára épít. A TDF-et abban a hitben hoztuk létre, hogy egy független alapítványból kinövő kultúra hozza ki a legjobbat a vállalati és önkéntes közreműködőkből, és eredményezi a legjobb szabad irodai csomagot. A TDF nyitott mindenki előtt, aki egyetért alapvető értékeivel és hozzájárul a tevékenységeihez, továbbá örömmel üdvözli a vállalati részvételt, például olyan személyek támogatása útján, akik egyenlő felekként dolgozhatnak együtt a közösség más közreműködőivel. 2012. november 30-án a TDF világszerte több mint 150 taggal és kétezernél is több önkéntessel és közreműködővel rendelkezik.

Médiakapcsolat

Florian Effenberger (München, Németország, UTC+1)
    Telefon: +49 8341 99660880 – Mobil: +49 151 14424108
    E-mail: floeff@documentfoundation.org – Skype: floeff

Charles H. Schulz (Párizs, Franciaország, UTC+1)
    Mobil: +33 6 98655424 – E-mail: charles.schulz@documentfoundation.org

Eliane Domingos de Sousa (Brazília, Rio de Janeiro, UTC-3)
    E-mail: elianedomingos@documentfoundation.org – Skype: elianedomingos

Italo Vignoli (Milánó, Olaszország, UTC+1)
    Mobil: +39 348 5653829 – E-mail: italo.vignoli@documentfoundation.org
    Skype: italovignoli – GTalk: italo.vignoli@gmail.com

“A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 4.0-t” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Már nagyon vártam a a LibreOffice 4.0-t, többek között az integrált LibreLogo miatt. Telepítettem is Windows 7-re, és kipróbáltam. Az eszköztárban lévő szövegdobozba és a dokumentumba írt egyszerű parancs végrehajtásakor is a következő hibaüzenetet kaptam:

  A szkriptelő keretrendszerben hiba lépett fel a Python nyelvű vnd.sun.star.script:librelogo-0.2.oxt|LibreLogo|LibreLogo.py$commandline?language=Python&location=user:uno_packages parancsfájl futtatása közben.

  Üzenet: : invalid syntax (LibreLogo.py, line 198)
  C:Program Files (x86)LibreOffice 4.0programpythonscript.py:434 in function getModuleByUrl() [code = compile( src, encfile(uno.fileUrlToSystemPath( url ) ), “exec” )]
  C:Program Files (x86)LibreOffice 4.0programpythonscript.py:938 in function getScript() [mod = self.provCtx.getModuleByUrl( fileUri )]

  Ugyanezen a gépen, ugyanezzel az operációs rendszerrel a 3.6.5-re telepített librelogo-0.2.oxt kiterjesztés működött.
  A fentihez hasonló hibaüzenetet korábban is kaptam néha Windows 7 vagy XP alatt. Ilyenkor néha elég volt a kiterjesztést eltávolítani és újratelepíteni, máskor a teljes LibreOffice eltávolítása és újratelepítése kellett.
  Mi lehet a probléma? Már nagyon szeretném használni (és tanítani) a LibreLogo-t.

  Salánki Ferenc

  1. Kedves Ferenc! A hibaüzenetetben a régi LibreLogo kiegészítő szerepel (librelogo-0.2), amit lehet, hogy az új, de már Python 3-at használó LibreOffice is megpróbál betölteni (mivel annak eszköztára jelenik meg a beépített helyett). A felhasználói profil eltávolítása (Linuxon ez elég változatos lehet: ~/.config/libreoffice, ~/.config/~/.libreoffice, ~/.lodev, ~/.libreoffice, Windowson is lodev-et, illetve libreoffice-t kell keresni) valószínűleg megoldja a problémát. Üdvözlettel: Németh László

 2. Először is gratulálok az új bébihez, meg a gyönyörű, új libreoffice.org weboldalhoz is.

  Átalakult a sablonkezelő. Hova lett a “Beállítás alapértelmezett sablonként”? (A Súgó még a régi, és már nem létező menüpontra utal.)

  Üdvözlettel:
  Kenczler Mihály
  (A Fájl->Nyomtatási kép nézetben a négy dokumentumos ikon felugró súgója még mindig “Könyvelőnézet”… Pedig jobb lenne legalább annyi, hogy “Könyv-előnézet”, de leginkább “Oldalpár-nézet”)

  1. Tényleg más a nyitóoldal, bár a sok mosolygós reklámarc nekem kicsit erős, akkor már inkább egy valódi csoportkép: http://documentfoundation.files.wordpress.com/2012/12/munich-hackfest-2012.jpeg?w=1024&. 🙂

   Alapértelmezetté lehet tenni a sablonokat, de nem tűnik egyszerűbbnek, és még hibás is: 1. először sablonként kell menteni egy állományt, vagy importálni a sablonkezelőben, majd a nyitó oldalon található sablonokra kattintva jön elő a sablonkezelő, ahol a sablonra kiválasztva jelenik meg a sablonkezelő eszköztárán az alapértelmezetté tétel. Elvenni viszont nem lehet. Megnézem a legfrissebb, javított fejlesztői változatban is.

   A bejelentett fordítási hiba: http://bug.openscope.org/browse/OOO-713

   Köszönöm a visszajelzést!

 3. Egy kérés, ha nem lenne nagy gond:
  Meg lehetne oldani, hogy a 3.5.x sorozat utolsó példányi még megjelenjenek a letöltések között?
  A 3.6.x-sorozat Feltételes formázás kezelésének hibáját megörökölte a 4.0.0-is, ami ráadásul a 3.5.x-ben készített, 3.6.x-ben továbbformázott és makrókkal vastagon megtűzdelt táblázatomat egyszerűen nem hajlandó megnyitni Linux Mint-ben (sem).
  Szerettem volna a 3.5-ös sorozatot ismét (sokadjára) visszatenni, de legnagyobb meglepetésemre, ár nincs fent az oldalon.
  Előre is köszönöm!

 4. Ma délelőtt váltottam 4.0-ra és elég érdekesek dolgokat tapasztaltam.
  Ráfrissítettem a 3.6.5-re de elvesztek a beállításaim és a korábban általam telepített összes kiegészítő eltűnt, újra fel kellett őket raknom. Még az inkompatibilitás sem lehet gond mivel a legtöbb sablon vagy képtár csomag. Az összes korábban használt kiegészítő visszament egy kivételével, ez pedig a Calendar for Calc pedig nagyon hasznos volt és frissebbet sem találtam belőle. Bár hivatalosan csak a 3.4.x-ig támogatott de eddig minden gond nélkül működött, még rendszer újratelepítés után is sikerült visszatennem.
  Korábban a 3.6.5-re frissítéskor le lettek tiltva az összes általam telepített kiegészítés de egyszerűen újraengedélyezés után már mentek is.

 5. Üdv!

  Nagy gratula mindenkinek aki részt vett!
  Szép munka! Jó látni a sok magyar nevet az újítások között.

  Illetve a kemény központi dokukezelő rendszerek támogatottságát.

  Majd máshol elrontom a ‘levegőt’ a kérdésekkel, ez egyelőre maradjon csak egy naaagy köszönet mindenkinek itt a LibreOffice fejlesztői és közösségi frontjában!
  — R

 6. Oda tudnátok szólni a libreoffice.hu karbantartóinak, hogy a letöltés szekcióban a Kiadási megjegyzések menüpont alatt érdemes lenne aktuális verziókat emlegetni?

  Most, február 15-én, valamivel éjfél előtt a
  LibreOffice 3.5.4 (2012-05-30)
  és a
  LibreOffice 3.4.6 (2012-03-22)
  szerepel.

  Szerintem vagyunk még páran, akiket inkább a
  3.5.7, a 3.6.5 vagy 4.0.0 kiadások jobban érdekelnének.

  1. Valaki elolvashatta, és lépett. Bárki is volt, köszönöm a segítséget. Ma már a friss tartalom van fent.
   Még egyszer köszönöm!

   Üdv mindenkinek
   dr. Nagy Gábor

   1. Én voltam. 🙂 Lassan fel kell írnom mindent, mert nem tudom észben tartani. Erről az oldalról teljesen megfeledkeztem.

 7. Egyszer már bevált…
  Hadd meséljek a 4.0.0.3 két érdekes, magyar nyelvi jellegű működéséről.
  Ha egy többszörösen összetett, kötőjellel írandó szóba később szúrom bele a (nem feltételes) kötőjelet, a LibreOffice NEM ennél a kötőjelnél választja el a sor végén, hanem máshol, meglehetősen csúnya, túl rövid (vagy borzalmas nagy szóközöket tartalmazó) sort állítva elő. (Van workaround: a nem feltételes kötőjel mellé be kell rakni egy feltételeset is… de azért ez nem teljesen egészséges.) Kipróbáltam: a 3.6.5 is ilyen…

  Az automatikus szókiegészítés téveszt: ha egy már begyűjtött szó végén (bár tévesen, de) egy más betűt ütök, felajánlja ÖSSZEFŰZVE a begyűjtött szót plusz az első olyan begyűjtöttet, amely a leütött betűvel kezdődik. Pl. “jártama” gépelés hatására felugrik a “jártamautomatikus” javaslat — pedig a “szóköz hozzáfűzése” be van kapcsolva…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük