A LibreOffice súgójának megújítása

LibreOffice logó A LibreOffice súgóját 2003–2004 között tervezték meg és végül 2005-ben jelent meg, akkor még az OpenOffice.org részeként. Tulajdonképpen a LibreOffice online súgójának megjelenéséig – ami tulajdonképpen egy Wiki – technikai értelemben nem történt érdemi változás a súgóban.

Ezen változtatna most Olivier Hallot, a LibreOffice dokumentációs csapatának tagja. Olivier most azon dolgozik, hogy a LibreOffice súgóját egy modern, bármilyen böngészőben futó, online alapú súgóvá varázsolja. Ennek a munkának már van eredménye, amely a https://helponline.libreoffice.org/ oldalon érhető el. Felhívja a figyelmet, hogy munkája még korántsem végleges, így mindenki úgy kezelje, hogy ez egy folyamatban lévő munka, amivel még nagyon sokat kell dolgozni, hogy teljes értékű és szabadon használható legyen.

A projekt főbb céljai az alábbiakban foglalható össze:

  • a súgó minden böngészőben elérhető legyen,
  • az új súgórendszer megtartja a súgó jelenlegi funkcionalitását,
  • megőrzi a súgó jelenlegi állapotát: szerzőséget, fordításokat,
  • elérhetővé válik a súgó mobilra és tabletre egyaránt,
  • könnyen lehetne hozzáadni extra jelöléseket megkönnyítve ezzel a keresést és indexelést.

Hátránya, hogy nagy tárhelyre van szüksége a kiszolgáló szerveren.

Az XML átalakítása HTML-re minden böngészőre.

A súgó oldalakat a HTML szabvány 3.2-es változatának megfelelően alakították ki, azóta viszont a böngészők már támogatják a HTML 5 szabványt is, vagyis bővíthető a súgó vizuális tartalommal, könyvjelzőkkel.

A súgó funkció megőrzése

A cél természetesen a súgó rendszer funkcionalitásának megőrzése a böngészőkben is, akkor is ha nem online, hanem offline használjuk.

Mobil használat

Természetesen felmerül a kérdés, hogy mai világban mi a helyzet a mobil és tablet használókkal? Az új online – böngészőben megjelenő – súgót tudják-e majd ők is használni? A jelenlegi online súgó nem jelenik meg a LibreOffice-ból megnyitva a böngészőben, de a webes keresés során könnyen rábukkanhatunk.

Webes keresés

Az új online súgó esetében fontos, hogy megfelelően legyen optimalizálva a keresők számára is. Ebben Olivier számít a közösség segítségére is, a schema.org weboldalon keresztül a TechArticle sémát felhasználva (XML alapú leírónyelv).

Út a LibreOffice online súgója felé

A schema.org mellett létezik egy másik út is, hogy kényelmesebben kezeljük (szerkesszük) a LibreOffice súgójának XML forrását, így például multimédiás tartalom hozzáadását. Az XML fájlok szerkesztése nem a fejlesztők kedvenc tevékenysége (meg úgy általában a dokumentáció készítés sem) és ezen kíván segíteni a Help Authoring kiegészítő.

A Help Authoring, hasonlóan több száz online és offline XML szerkesztőhöz hasonlóan egy WYSIWYG szerkesztő.

https://i1.wp.com/blog.documentfoundation.org/wp-content/uploads/2017/07/Screenshot_20170714_163010.png?w=467&ssl=1
A Help Authoring munka közben.

A kiegészítő telepítése ugyanúgy történik, mint bármely kiegészítőé, azonban a Help Authoring-ot nem találjuk a LibreOffice Kiegészítők oldalán (ez ugyanis egy fejlesztést segítő eszköz). A kiegészítő elérhetőségéről és működéséről a TDF Wikijében (és még itt) található bővebb információ.

Végezetül

A súgó átalakításának célja, hogy még inkább felhasználóbarát legyen, a tartalma pedig modern, a jelen kor elvárásainak megfelelő, amely egyben hivatkozásként (referenciaként) is szolgálhat a LibreOffice-szal kapcsolatban. A LibreOffice dokumentációs csapata örömmel vár minden jelentkezőt, aki segítene bármely dokumentációs projektben!

A LibreOffice-hoz nem csak fejlesztőként, vagy dokumentációkészítőként lehet csatlakozni, hanem egyéb más módon is elősegítheted a projektet! Erről részletesebben a TDF Wikiben olvashatsz!

Forrás: TDF Blog.

“A LibreOffice súgójának megújítása” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Jo lenne, ha le lehetne tolteni a teljes sugot, hogy offline is elerheto legyen. Nem utalt ra a cikk, de bizom benne, hogy igy lesz.

  2. …és akkor most egy ideig/soha többé a régi online help nem lesz elérhető? Mert ezt tapaszalom a hordozható verziókban, ha megpróbálok a Súgóhoz hozzáférni…

    Már a Fórumon is érdeklődtek ez iránt, de csak ezt a cikket tudtam a kérdezőnek mutatni, meg pár nem túl biztató próbálkozást összegyűjtöttem a netről, amivel a fixen telepített verzió Súgóját megpróbálták a hordozható verzió mellé működőképesen feltelepíteni/megbuherálni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük