A LibreOffice fut Raspberry Pi rendszeren

A Raspberry Pi Foundation és a The Document Foundation bejelentette, hogy a LibreOffice teljes verziója elérhető a Raspberry Pi hitelkártya méretű számítógépen. A Raspberry Pi egy kis PC, amelyhez billentyűzetet és kijelzőt csatlakoztatva a legtöbb dologra alkalmas, mint amire nagyobb asztali testvérei, például szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és játékra.

A LibreOffice az első irodai csomag, amely fut ezen a 40 dolláros kis gépen. A LibreOffice ARM platformra portolását a Canonical, a Debian és a RedHat munkatársai végezték. A Raspberry Pi csomagokat Rene Engelhard, a Debianhoz készített LibreOffice-csomagok karbantartója hozta létre.

„A The Document Foundation számára nagyon fontos, hogy a LibreOffice, mint a legjobb ingyenes/szabad irodai csomag, megjelenhetett a Raspberry Pi platformra, amely minden idők legjobb ár/érték arányú számítógépe, és célközönsége a hardver- és szoftverrajongókon kívül az iskola is. Ez a lépés erősíti a márka ismertségét ebben a kulcsfontosságú piaci szektorban.” – mondta Bjoern Michaelsen, a Canonical fejlesztője és a The Document Foundation kuratóriumának helyettes tagja.

„Nagyra értékelem, hogy a LibreOffice csapatnak nem kellett módosítani a forráskódon ahhoz, hogy a programot le lehessen fordítani és futtatható legyen a Raspberry Pi rendszeren. Jó dolog, hogy rögtön az induláskor tudunk ajánlani egy irodai csomagot a Pi Store-ban, ezzel is felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ez milyen sokoldalú eszköz.” – mondta Eben Upton a Raspberry Pi Foundation képviselője.

A LibreOffice elérhető a Pi Store-ból, az oldala az áruházban itt van (telepítési utasításokkal): http://store.raspberrypi.com/projects/libreoffice

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük