7 éves a LibreOffice közösség!

A legnagyobb free, open source (nyílt forráskódú) irodai programcsomag, a LibreOffice ünnepli 7. születésnapját! A 2010 óta 14 fő kiadás és számtalan hibajavító kiadás látta meg a napvilágot (itt), kiszolgálva mind az egyéni, mind a vállalati igényeket.

A fejlesztők között mára szép számmal találunk professzionális támogatókat (itt) és a TDF tanácsadó testületében helyet kaptak a fejlesztők munkaadói (itt), akik támogatást nyújtanak migráláshoz, fejlesztéshez (beleértve a hosszútávon támogatott kiadásokat (LTS)) és képzésekhez.

A LibreOffice jelenleg több, mint 100 nyelvet támogat, melyek helyi önkéntesek hozzájárulásai, továbbá referencia implentációja az Open Document Format-nak (itt, itt és itt).

A TDF által készített felmérés szerint, a leendő Ubuntu 18.04 LTS-ben mit látnának szívesen irodai programcsomagként, a LibreOffice 85.52%-os részesedéssel „piacvezető” lett, a második helyen a Google Docs végzett 4.29%-os eredménnyel, a harmadik helyen a WPS Office végzett 3.22% eredménnyel és bármilyen hihetetlen, de az Apache OpenOffice végzett a negyedik helyen, 1.96%-os eredménnyel.

Forrás: TDF Blog.

“7 éves a LibreOffice közösség!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Hol lehet errol a felmeresrol reszletesebben olvasni?

  Az, hogy valaki a Google Docs-ot akarja a csomagban, az azt jelenti, hogy nem akar semmit, csak egy bongeszot. Kivancsi vagyok, hogy hogyan volt a kerdes felteve, hogy ilyen valasz szuletett. Arra is kivancsi lennek, hogy mi a motivacioja annak, aki az OOo-t akarja LO helyett (ha nem csak a megszokas).

  Nem kotozkodni akarok, tenyleg kivancsi vagyok. 🙂

  1. “kivancsi lennek, hogy mi a motivacioja annak, aki az OOo-t akarja LO helyett (ha nem csak a megszokas”

   De, a megszokás.

   Ezért van az, hogy a szöveges dokumentumot sokan mind a mai napig “Word fájlnak” nevezik, legyen az bármilyen típusú, a táblázat fájlokat meg “Excel fájlnak”.
   Ezért volt az, hogy a TDF mindenképpen szerette volna, ha az Apache is betársul, mert akkor a név maradhatott volna egységesen OpenOffice, de a fejlesztés “LO sebességűvé” válhatott volna.
   És ezért van az, hogy te is OOo-t írtál AOO helyett – pedig az OOo fejlesztési vonal már régen “meg lett haladva”.
   Továbbá, amit nem fejlesztenek, annak a hibái sem változnak. A megszokott, ismert (megkerülő megoldással esetleg már rendelkező) hiba mindig elviselhetőbb a felhasználók számára, mint az újabb és újabb ismeretlen hiba – még ha a régebbieket folyamatosan javítják is.

   LO-t használok és használunk a cégnél már a megjelenése óta, de a fórumokon (főleg az angol nyelvű AOO/LO fórumon) a fentebb leírtakat tapasztalom.

   1. Megszokás? Én már hónapok óta visszaváltottam BugOffice-ról OpenOffice-ra. Rémes hogy utasítások helyett hibából áll, nem is program.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük