NISZ, LibreOffice-konferencia, Tirana

Három hónap, több mint harminc, köztük számos súlyos interoperabilitási hiba javítása, ez a mérlege a NISZ LibreOffice fejlesztői projektjének, amelynek nemzetközi érdeklődésre is számot tartó eredményeit az idei LibreOffice-konferencián mutattam be kollégáimmal. Eredményeink ismertetése, és rövid képes beszámoló a konferenciáról:

Hogyan fejlesszünk LibreOffice-fejlesztőcsapatot?

A fenti címmel megjelent angol nyelvű bemutatóban részletesen szerepelnek eredményeink. Ezek rövid összefoglalója: Súlyos tartalom- és formátumvesztést okozó interoperabilitási hibákat, illetve szoftverergonómia problémákat javítottunk, olyanokat mint széteső űrlapok, eltűnő táblázatok, megváltozott szövegtartalom, nem jelzett dokumentumvédelem. A legérdekesebbek: (1) a Calc táblázatokat most már „normálisan” lehet beszúrni Writer táblázatokba, azaz OLE-objektum beszúrása (l. a fenti dia bal oldalán) helyett (l. a fenti dia jobb oldalán) felülírva a régi cellák tartalmát, hasonlóan a Writeren és Calcon belüli táblázatmásoláshoz. (Ennek a hibának a javítását még a hamburgi StarDivision cég ígérte az OpenOffice.org 3.3-ra, de azóta sok víz lefolyt az Elbán.) (2) A DOCX változáskövetés import/exportja már megüti a használható szintet a legalapvetőbb hibák javításával, például az odébb mozgatott szövegtartalmat már változásként tárolja a LibreOffice is, és nem is rontja el a dokumentum tartalmát azzal, hogy a régi helyén is szerepelteti az onnan elmozgatott szöveget (3) A diagramok DOCX/XLSX import/export hibái közül közel tucatnyi került javításra.

A  előadásomban kitértem arra is, hogy hogyan tudtunk ennyi hibát javítani a két kezdőből és egy haladó fejlesztőből álló csapatunkkal, és hogy hogyan készülünk a nagyobb feladatok megoldására, remélve, hogy más jövőbeli LibreOffice-fejlesztőcsapatokat, illetve fejlesztőket is segíteni tudunk a tapasztalatainkkal.

A konferencia

A LibreOffice fejlesztői két nemzetközi konferencián vehetnek részt évente: február első napjaiban az állandó helyszínen, Belgiumban megrendezésre kerülő FOSDEM-en (Free and Open source Software Developers’ European Meeting), ahol az állandó házigazda a Brüsszeli Szabadegyetem, és ahol a LibreOffice közösség külön termet, illetve helyszínt kap az előadásai számára. A másik éves konferencia a LibreOffice (korábban OpenOffice.org) saját konferenciája, változó helyszínnel, ahol a rendezés jogát többnyire európai nagyvárosok nyerik el. 2010-ben például Budapest, ahol a sikeres konferencia során, nem hivatalos programként ugyan, de a LibreOffice létrehozásáról is döntöttek a közösségi fejlesztők. Idén Albánia fővárosa, a közel félmilliós Tirana adott otthont a konferenciának szeptember 26–28. között, ahol a NISZ fejlesztőcsapataként, 4 előadásban mutattuk be a rövid próbaidő ellenére is nemzetközi érdeklődésre számot tartó LibreOffice fejlesztési eredményeinket, illetve ahol további két előadásban számoltam be az FSF.hu Alapítvány számára korábban végzett LibreOffice nyelvtechnológiai és LibreLogo fejlesztéseimről.

Tirana polgármestere megnyitja a LibreOffice-konferenciát

A LibreOffice albán megbecsülését mi sem jelzi jobban, hogy a konferenciát Tirana polgármestere, a fiatal és energikus, angolul kiválóan beszélő Erion Veliaj nyitotta meg (a fejlesztők tiszteletére fejlesztőnek öltözve, egy nirvanás pólóban, ahogy a mellékelt kép mutatja). Beszédében kiemelte, hogy a LibreOffice a hivatala működésének egyik alapvető eszköze, és arra hívta fel humorosan a figyelmet, hogy nem elég jónak lennie a LibreOffice-nak, de jónak is kell látszania. A városban sétálva nap, mint nap megtapasztaltuk, hogy Tirana „jó” városnak látszik: nemcsak lakosságában fiatalodott meg (90%-a a vidékről érkezőknek a városban marad a tanulmányai befejezése után is), de az új építkezések és felújítások mellett fejlett infrastruktúra, virágzó parkok, művészi falfestmények, graffitik teszik élhetőbbé és vonzóvá a várost.

Főtér. A kommunizmus alatt nem épülhetett egy toronyház sem Tiranában.

A hagyomány keveredését az újjal jól mutatta, hogy modern építésű kis szállodai szobánkat hagyományos kézi szőttes szőnyegek díszítették, de a népi minták mellett már a szálloda nevét is beleszőve. A reggelihez Albánia csodanövényéből, a sármányvirágból főzött hegyi teát, és hozzá cukor hozzáadása nélkül készült, sűrű és ragadós fügelekvárt kaptunk a szokásos dobozos vaj mellé. A konferencia célja a kölcsönös tapasztalatszerzés mellett a fejlesztők virtuális ismeretségének új szintre emelése, amely szintén elősegíti a közös fejlesztést. (Egy olasz és egy orosz Távol-Keletről származó volt kollégámmal, akikkel a brit Collabora cég munkatársaiként dolgoztunk a LibreOffice fejlesztésén, most találkoztam először.)

A fejlesztéseinkről szóló előadásom végén megköszöntem a munkát kollégáimnak, bemutatva őket a hallgatóságnak. Ez emlékezetes pillanatra sikeredett Varga Balázs számára, mivel a mellette ülő hozzáfordult, és bemutatkozott: én vagyok Timur, akinek olyan sok hibáját javítottad, köszönöm szépen! (Az egyik legaktívabb LibreOffice-hibabejelentőről van szó, akiről most kiderült, hogy bosnyák, és többek között a szarajevói önkormányzatnak dolgozik.)

Kovács Ádám és Varga Balázs, a két fiatal kolléga a zárónapon, nagy számú résztvevő előtt mutatta be a diagramok XLSX, illetve DOCX formátumban való mentésének, illetve beolvasásának jelentős javulását a LibreOffice-ban.

Reméljük, hogy a jövő évi LibreOffice-konferencián, amelynek rendezési jogát Almería nyerte el (nem véletlenül, hiszen a szabad szoftverek használatában élen jár Andalúzia) hasonló sikerekről számolhatunk be!

A háromnapos konferencia programja tartalmazza az előadások diáit is, és az előadások részben videón is elérhetőek, érdemes megtekinteni ezeket.

Köszönöm az FSF.hu Alapítvány támogatását, amelyet a konferencián való részvételhez nyújtott!

Németh László

Varga Balázs, Németh László, Kovács Ádám és Kelemen Gábor

“NISZ, LibreOffice-konferencia, Tirana” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon jo volt olvasni, ott lenni meg jobb lett volna. Meg sok ilyet! 🙂

    Gratulalok az eredmenyekhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük