Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office

Megjelent a Hunspell helyesírás-ellenőrző 1.7-es változata. Az ellenőrző legfontosabb újdonságai, mint a lényegesen gyorsabb, pontosabb és kevésbé zavaró javaslattevés, már bemutatásra kerültek a korábbi hírekben, mivel már részei a LibreOffice-nak. A kiadással mindezek bekerülhetnek a Linux terjesztésekbe és az ellenőrzőt használó egyéb programokba, mint a Mozilla Firefox és Thunderbird, vagy a Google Chrome, és a macOS (amellett, hogy a LibreOffice-ban is frissítésre került a korábbi Hunspell változat, a kiegészítő foltok eltávolításával).

 

Az MS Office 2016 magyar helyesírás-ellenőrzője a használhatóság határát súroló mennyiségű téves hibajelzést ad, miközben helyesnek fogad el súlyos helyesírási hibákat. A LibreOffice helyesírás-ellenőrzője ezzel szemben nemcsak elfogadható minőségű, hanem kiemelkedően jó is a Hunspell ellenőrzőnek és magyar szótárának köszönhetően. (Úr Balázs gyűjtése)

A tiranai LibreOffice-konferencián a Hunspell újdonságok mellett a LibreOffice toldalékoló saját szótárát, az új Numbertext programkönyvtárral megvalósított számneves számozási stílusokat, a toldalékolt új magyar dátumformátumokat, a régi magyar helyesírás opcionális támogatását, a különleges magyar szótördelést, és a javított mondatellenőrzést is bemutattam harmadik előadásomban, LibreOffice nyelvtechnológia címmel. Az előadás angol nyelvű diái nemcsak ötletet adnak más nyelvek felhasználói számára, hanem példákkal és a javítás pontos helyének megadásával útmutatóul is szolgálnak.
Hogy milyen segítséget jelent a jó helyesírás-ellenőrzés és nyelvtechnológia a felhasználók számára, a mellékelt képernyőképek mutatják, ahol a magyar MS Office téves hibaüzenetekkel bombázza a felhasználókat, szemben a LibreOffice-szal.

Három téves helyesírási hibát is jelez ugyanazon helyes szóra az MS Word, míg a LibreOffice egyet sem.

Köszönöm az FSF.hu Alapítványnak a fejlesztésekhez nyújtott támogatást!

Németh László

 

“Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Ez mennyiben igaz akkor, ha az MS Office 2018-as változatával vetjük össze a LibreOffice legújabb kiadását?

  1. Office 2019 az, nem 2018. Ha valaki ki tudja próbálni, várjuk az eredményt. Nekem nincs meg.

 2. Köszönjük. Már vagy egy hete használom a LibreOffice-t, eddig elmaradt a menetrendszerű pár nap után vissza OpenOffice-ra a folyton előjövő hibák miatt. Már vagy 10-100-szor előfordult, hogy letöltöm az újabb hibajavító kiadást, és pár nap után vissza OpenOffice-ra, évek óta így megy.

  A 6.0.7. Portable-t úgylátszik elfelejtették kiadni, az 5.4.7. Portable linkje pedig hibás, honnan lehet letölteni? Az angol LibreOffice oldalon a többi verzióra vezető link arra a weboldalra mutat, amin maga a link van: rákattintva tehát ugyanoda jutok ahol voltam. Köszönöm.

  1. A LO 6.0.7 és 6.1.3 hordozható verziók már fent vannak a winPenPack oldalon. A PortbleApps verziót még én sem láttam, hogy megjelent volna…

 3. Honnan tudom, hogy az én programjaim melyik verziót használják?
  Vagy mikor kerülnek ezek bele?

 4. Nem kapcsolódik szorosan a témához, de úgy gondolom érdemes tudnia róla azoknak, akik Ubuntu vagy LinuxMint alatt használják a Libreoffice-t.

  Ha a libreoffice.hu oldalról töltöd le a legfrissebb csomagokat és azt telepíted, akkor egészen biztosan belefutsz ebbe a hibába:https://cgit.freedesktop.org/libreoffice/core/commit/?id=ef7abe81df10cb8a8c04afbb1fbe700f94e73f04
  A hiba lényege, hogy (például) a Writer-en belül néhány beállító ablak (Bekezdések, Táblázatok stb.) hihetetlenül lassan (10-15mp-es késéssel) jelenik meg és közben az alaprendszer grafikus felülete is teljesen kimered.

  A pontos okára nem jöttem rá viszont ahhoz, hogy normálisan működjön a deb csomagból telepített Libreoffice, ahhoz szükség van a libreoffice-gtk3 csomagra! Ez viszont erősen kötődik ezekhez a csomagokhoz:
  libreoffice-common
  libreoffice-core
  libreoffice-style-galaxy
  libreoffice-style-tango
  így hiába telepíted fel utólag, nem fog együttműködni a csomagból telepített LibO-val!

  Javaslom a fejlesztőknek, karbantartóknak, hogy a megfelelő verziójú libreoffice-gtk3 csomagot integrálják a letölthető készletbe, mert anélkül használhatatlanul-bosszantóan lassú az alkalmazás!

  Tudom, hogy ezt a bejegyzést nem itt kellett volna megtennem, de talán így is eljut az illetékesekhez!

  Üdv mindenkinek!

 5. Sajnos még mindig az a helyzet, hogy nem tudom máshová írni, mert az átalakított magyar hibabejelentő még mindig totálisan használhatatlan. A legtöbb belső link vagy halott, vagy az megjelenő úrlap kategóriái segítség hiányában értelmezhetetlenek az átlagember számára.

  Nos, a LibreOffice magyar oldalon a Segítség
  https://hu.libreoffice.org/segitseg/
  link alatt több továbblépési lehetőség is halott.

  – sehova sem vezet a “Régi magyar nyelvű levelezőlista (archívum)” link
  http://www.openoffice.hu/archivum/

  – most vettem észre, hogy az újabb levelezőlista (Magyar nyelvű levelezőlista) linkje (valószínűleg a Levlista.hu oldal “frissülése miatt” a valós LibreOffice téma helyett a Levlista fő oldalára mutat már
  http://lev-lista.hu/?p=listpage&l=libreoffice

  – És hát, ahogy a bevezetőben említettem, az utolsó link a magyar nyelvű hibabejelentőre annak kidolgozatlansága miatt használhatatlan.
  http://otrs.fsf.hu/
  Regisztrálás és belépés után is halott linkek, értelmezhetetlen feliratok és kategóriák fogadnak.

 6. Jó napot!
  Tudna-e segíteni valaki a telepítésben?
  Követve a telepítési utasítást két hibaüzenetet is kapok annak ellenére, hogy betűre követtem az utasítást. Kubuntu 18.10, LO 6.1. Bármit próbálok a LO nyelvlistában a magya mellett nem jelenik meg az ikon miszerint a nyelv telepítve lenne.
  Köszönöm!

  1. Kedves György!

   A sudo apt-get install hunspell-hu parancs is telepíti a kívánt magyar helyesírási szótárat a LibreOffice-hoz, illetve
   a libreoffice.org oldalról letölthető újabb vagy régibb kiadások esetében a nyelvi állományok külön vannak csomagolva.

   Üdvözlettel: N. Laci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük