Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office

Megjelent a Hunspell helyesírás-ellenőrző 1.7-es változata. Az ellenőrző legfontosabb újdonságai, mint a lényegesen gyorsabb, pontosabb és kevésbé zavaró javaslattevés, már bemutatásra kerültek a korábbi hírekben, mivel már részei a LibreOffice-nak. A kiadással mindezek bekerülhetnek a Linux terjesztésekbe és az ellenőrzőt használó egyéb programokba, mint a Mozilla Firefox és Thunderbird, vagy a Google Chrome, és a macOS (amellett, hogy a LibreOffice-ban is frissítésre került a korábbi Hunspell változat, a kiegészítő foltok eltávolításával).

 

Az MS Office 2016 magyar helyesírás-ellenőrzője a használhatóság határát súroló mennyiségű téves hibajelzést ad, miközben helyesnek fogad el súlyos helyesírási hibákat. A LibreOffice helyesírás-ellenőrzője ezzel szemben nemcsak elfogadható minőségű, hanem kiemelkedően jó is a Hunspell ellenőrzőnek és magyar szótárának köszönhetően. (Úr Balázs gyűjtése)

A tiranai LibreOffice-konferencián a Hunspell újdonságok mellett a LibreOffice toldalékoló saját szótárát, az új Numbertext programkönyvtárral megvalósított számneves számozási stílusokat, a toldalékolt új magyar dátumformátumokat, a régi magyar helyesírás opcionális támogatását, a különleges magyar szótördelést, és a javított mondatellenőrzést is bemutattam harmadik előadásomban, LibreOffice nyelvtechnológia címmel. Az előadás angol nyelvű diái nemcsak ötletet adnak más nyelvek felhasználói számára, hanem példákkal és a javítás pontos helyének megadásával útmutatóul is szolgálnak.
Hogy milyen segítséget jelent a jó helyesírás-ellenőrzés és nyelvtechnológia a felhasználók számára, a mellékelt képernyőképek mutatják, ahol a magyar MS Office téves hibaüzenetekkel bombázza a felhasználókat, szemben a LibreOffice-szal.

Három téves helyesírási hibát is jelez ugyanazon helyes szóra az MS Word, míg a LibreOffice egyet sem.

Köszönöm az FSF.hu Alapítványnak a fejlesztésekhez nyújtott támogatást!

Németh László

 

“Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Ez mennyiben igaz akkor, ha az MS Office 2018-as változatával vetjük össze a LibreOffice legújabb kiadását?

  1. Office 2019 az, nem 2018. Ha valaki ki tudja próbálni, várjuk az eredményt. Nekem nincs meg.

 2. Köszönjük. Már vagy egy hete használom a LibreOffice-t, eddig elmaradt a menetrendszerű pár nap után vissza OpenOffice-ra a folyton előjövő hibák miatt. Már vagy 10-100-szor előfordult, hogy letöltöm az újabb hibajavító kiadást, és pár nap után vissza OpenOffice-ra, évek óta így megy.

  A 6.0.7. Portable-t úgylátszik elfelejtették kiadni, az 5.4.7. Portable linkje pedig hibás, honnan lehet letölteni? Az angol LibreOffice oldalon a többi verzióra vezető link arra a weboldalra mutat, amin maga a link van: rákattintva tehát ugyanoda jutok ahol voltam. Köszönöm.

  1. A LO 6.0.7 és 6.1.3 hordozható verziók már fent vannak a winPenPack oldalon. A PortbleApps verziót még én sem láttam, hogy megjelent volna…

 3. Honnan tudom, hogy az én programjaim melyik verziót használják?
  Vagy mikor kerülnek ezek bele?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.