Collabora Online

Collabora Online Logo

A Collabora Online 3.3 megjelenése ürügyén régi adósságomat szeretném törleszteni azzal, hogy közreadom ezt a cikket a Collabora Online-ról.

Mi ez?

A Collabora Online egy saját felhőben futtatható, kollaboratív, funkciógazdag online dokumentumszerkesztő. E három tulajdonság együttes megléte elég nagy ritkaság a piacon, ráadásul a Collabora Online szabad szoftver is. A kliens minden modern böngészőben fut, nemcsak desktopon, hanem tableten vagy akár mobiltelefonon is. Saját szerverre telepíthető, együttműködik számos népszerű fájlmegosztó és csoportmunka megoldással, pl. Nextcloud, ownCloud, Seafile, eGroupware, Kolab, Zimbra stb. A Collabora Online nem egy önállóan használható program, csak a dokumentumok megnyitásáért, megjelenítéséért, szerkesztéséért és mentéséért felel, ezért mindenképpen integrálni kell valamivel, ami elvégzi a felhasználók azonosítását, a fájlok tárolását és a jogosultságok kezelését. Akár saját fejlesztésű rendszerbe is integrálható, a WOPI protokollt kell megvalósítani.

A Collabora Online segítségével egy adott dokumentumot egyszerre több felhasználó is szerkeszthet, mindenkinek saját kurzora és saját nézete van. Azt is lehet, hogy valaki csak nézi a többiek által szerkesztett dokumentumot, esetleg egy kiválasztott szerkesztő kurzorját követi. A szöveges dokumentumokhoz fűzött megjegyzések magas szintű kezelése (válasz, törlés, avatár stb.) is megkönnyíti a csoportmunkát.

A Collabora Online bemutatóvideója 2017-ből

A funkciógazdagságot az biztosítja, hogy a Collabora Online a dokumentumok megjelenítéséhez és szerkesztéséhez a LibreOffice-t használja. Egyes versenytársak úgy döntöttek, hogy a dokumentumok megjelenítéséhez és szerkesztéséhez szükséges funkciókat a nulláról fejlesztik ki JavaScript + HTML5 alapon. Ezzel a megközelítéssel hamar el lehet jutni egy prototípusig, de később a fejlődés a platform korlátai és a nagy munkaigény miatt szükségképpen lelassul. A Collabora Online fejlesztői úgy gondolták, hogy a LibreOffice-ba befektetett több ezer mérnökévnyi munka újraimplementálására nem érdemes vállalkozni, inkább a LibreOffice és a böngésző közötti hatékony kommunikációt kell megoldani. Így a kezdetektől fogva a dokumentumok megjelenítése ugyanolyan jó, mint a desktop LibreOffice-ban és több tucat fájlformátum kapásból támogatott.

Honnan a név?

A Collabora Online-t a Collabora Productivity Ltd. (Collabora) fejlesztette ki. A forráskódhoz való hozzájárulások 99%-áért a Collabora mérnökei felelősek. A Collabora bevételei teljes mértékben a piacról származnak, nincs szponzor vagy más üzletág profitjából finanszírozás. A tulajdonosok várakozása az, hogy a Collabora Online kifejlesztésébe befektetett hatalmas összegek egyszer megtérülnek, sőt a projekt profitot eredményez. Ezt nem túl egyszerű elérni szabad szoftver esetén. A márkanév az egyik lehetőség a cég és a termék közötti kapcsolat megjelenítésére. A forráskód LibreOffice Online néven is kiadásra kerül a The Document Foundation által. Egyesek készítenek bináris csomagokat is a LibreOffice Online-ból, ezek minősége kétes.

Mi az üzleti modell?

A támogatott Collabora Online csomagok előfizetési díj ellenében érhetők el a Collabora partnerein keresztül. Mivel az egy munkahelyre eső éves díj alacsony, viszont minden ügyfélhez járul egy fix adminisztrációs költség, elsősorban a nagyobb felhasználószámmal rendelkező intézmények (egyetemek, közepes és nagy vállalatok, hosting cégek stb.) jelentik a célcsoportot. Otthonra kipróbálni vagy kis munkacsoportnak bevezetni inkább a Collabora Online Development Edition-t (CODE-ot) érdemes, amely teljesen ingyenes, de van benne egy kis korlátozás: 10 egyidejű felhasználó vagy 20 egyidejűleg megnyitott dokumentum esetén megjelenít egy figyelmeztetést. Ezt a korlátot túllépni azért nem egyszerű, ha tényleg kis csoportról beszélünk. Az előfizetéssel terméktámogatás jár: egyrészt a fizetős ügyfelek bejelentett hibáinak javítása magasabb prioritást élvez, másrészt a Collabora lehetőséget ad a termék fejlesztésébe való közvetlen beleszólásra, a fejlesztési iránya befolyásolható.

Rendszerkövetelmények

Mint fentebb említettem, kliensoldalon bármilyen modern böngésző megteszi. Szerveroldalon pillanatnyilag a Linux támogatott x86-64 architektúrán. Kísérlet sem történt eddig más platformokra való portolásra, de elvileg nem lehetetlen. A szerver méretezése az egyidejű felhasználószámtól és a megnyitott dokumentumok méretétől függ. Nehéz egzakt képletet adni, de ökölszabályként kiindulhatunk abból, hogy 10 egyidejű felhasználónként 1 CPU szálat, 1 Mbit/s hálózati sávszélességet és 500 MB RAM-ot kell számolnunk a LibreOffice elindulásához szükséges 1 GB RAM-on felül.

Telepítés

A Collabora Online telepítésének nehézsége nem haladja meg egy átlagos szerverprogram telepítését. Adott a lehetőség a csomagból való telepítésre, a támogatott Linux disztribúciók: Debian 8, Debian 9, Ubuntu 16.04 LTS, Ubuntu 18.04 LTS, RHEL 6/Cent OS 6, RHEL 7/Cent OS 7, openSUSE, SLE. A másik lehetőség a Docker, a CODE image letölthető (collabora/code).

A Collabora Online a 9980-as porton figyel, érdemes egy reverse proxy-t telepíteni elé, hogy a standard HTTPS porton elérhető legyen, és a tűzfalszabályokkal ne legyen probléma.

Végül el kell döntenünk, hogy mivel akarjuk együtt használni, legyen ez például a Nextcloud. A Nextcloudba telepítenünk kell a Collabora Online app-ot, ott be kell állítanunk a Collabora Online szerver címét, és elvileg már meg is vagyunk.

A Collabora Online beállítópanelje a Nextcloudban

Ha valamiért elsőre nem sikerülne, érdemes átgondolnunk a hálózati beállításokat. A Nextcloud szervernek, a Collabora Online szervernek és a böngészőnek látniuk kell egymást, e három végpont között minden kombinációban van (SSL-lel titkosított) adatforgalom. A Nextcloud, a Collabora Online és a böngésző logjainak áttanulmányozása után a hiba javítása általában triviális.

A CODE oldalon szerepelnek a legfontosabb telepítési és beállítási útmutatások.

Funkciók

A Collabora Online mindhárom fő dokumentumtípus (szöveges dokumentum, táblázat, bemutató) kezelésére alkalmas.

Collabora Online Writer, a szöveges dokumentumok szerkesztéséhez

Collabora Online Calc, a diagramokat is kezelni képes táblázatkezelő

Collabora Online Impress, bemutatószerkesztő, teljes képernyős kivetítési lehetőséggel

A funkciógazdagságot natív – JavaScriptben implementált – eszköztárak, menük, valamint a LibreOffice-ból származó helyi menük, és szintén a LibreOffice-ból származó párbeszédpanelek biztosítják. Ezzel a trükkel, mármint hogy a LibreOffice menüit és párbeszédpaneljeit ki lehetett vezetni a böngészőbe, olyan komplex beállítási lehetőségek váltak viszonylag olcsón elérhetővé, amelyek kifejlesztése kliensoldalon rendkívül sok időt vett volna igénybe.

A többhasábos szöveg beállítását végző párbeszédpanel ugyanaz, mint a desktop LibreOffice-ban.

A fejlesztőknek egy kicsit meg kellett szenvedni azzal, hogy LibreOffice párbeszédpaneleit nem párhuzamos felhasználásra tervezték, de ez megoldódott: nincs ütközés akkor sem, ha több felhasználó szerkeszti egyszerre a dokumentumot, és akár ugyanazt a párbeszédpanelt nyitják meg.

Nyelvi támogatás

A Collabora Online felhasználói felülete számos nyelvre, többek között természetesen magyarra is le van fordítva. Használható a desktop LibreOffice-ban megszokott helyesírás-ellenőrző (aláhúzás, javaslattétel), az elválasztás és a szókincstár is.

A helyesírás-ellenőrzés szerveroldalon történik a LibreOffice saját szótáraival vagy a rendszerbe telepített szótárakkal.

A szókincstár (thesaurus) szintén elérhető.

Vágólap

A böngészőalapú technológia egyik korlátja, hogy a vágólap csak korlátozottan használható, ez a böngészőkbe beépített biztonsági funkciók miatt van így. Egy dokumentumon belül mégis teljes értékűen lehet használni a vágólapot, ugyanis ezek a műveletek ilyenkor a szerveroldalon hajtódnak végre. Egy külső desktop alkalmazásból egy online dokumentumba működik a HTML alapú vágólap beillesztése, és a drag-and-drop is. Az online dokumentumból külső alkalmazásba vagy egy másik online dokumentumba történő másolás esetén egyelőre csak sima szöveg formátumú vágólap használható.

Kipróbálás, demó

A Collaborától regisztráció ellenében kérhető hozzáférés különféle demószerverekhez.

A The Document Foundation lehetőséget ad felhasználói fiók létrehozására a user.documentfoundation.org oldalon. Ezzel azután be lehet jelentkezni többek közt a master ágból készült fejlesztői verzióba, illetőleg egy CODE-ot futtató demószerverre.

Összegzés, avagy miért érdemes használni?

  • Sok helyen a csoportos dokumentumszerkesztés és verziókezelés még mindig azt jelenti, hogy a szerzők emailben küldözgetik egymásnak a dokumentumot, amelybe változáskövetéssel írnak, esetleg egy fájlszerverre mentik a verziókat doku1.doc, doku2.doc, doku2_vegleges.doc, doku2_vegleges_javitott.doc, doku2_vegleges_javitott2.doc stb. néven. Ennél bármi jobb.
  • Sokan tartanak a felhőtől, ennek oka lehet akár egészséges paranoia, akár jogi előírás, így számukra az USA területén levő szerverparkokban futó dokumentumszerkesztők (pl. Google Docs) nem jelentenek megoldást.
  • Szempont lehet a sokféle fájlformátum (de legalábbis az Open Document Format és a Microsoft Office formátumainak) ismerete.
  • A Collabora Online a dokumentumok megjelenítése terén egyenértékű a desktop LibreOffice-szal. Az MS Office 365-tel ellentétben nem írja ki lépten-nyomon, hogy a fájlt nem tudja az online verzióban kezelni.
  • Az online Microsoft Office sokszor fennakad dolgokon
  • Sok esetben szempont az ár is.
  • Ritkán, de előfordul, hogy valaki kifejezetten szabad szoftveres megoldást keres. A Collabora Online minden komponense szabad szoftver.

Get Involved!

Végezetül hadd említsem meg, hogy a LibreOffice projekt mindenkit szeretettel vár, aki előre tudja lendíteni a projekt ügyét, legyen az fejlesztés, fordítás, marketing, hibakeresés stb. Bővebben: Get Involved!

“Collabora Online” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia!

    A válólapos másolás nem megy LibreOffice Calcból a Collabora Online-ba, csak ha előtte átteszem az adatot pl egy kwrite-ba és onnan tovább, viszont ezzel a formázás meg függvények mind elvesznek. Van vagy lesz erre megoldás vajon?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük