A LibreOffice 7.2 Community erőssége az interoperabilitás

A legjobb nyílt forrású irodai csomag új verziójában a változások 60%-a a Microsoft zárt fájlformátumaival való interoperabilitásra fókuszál.

Letölthető a LibreOffice 7.2 Community, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új főverziója a https://www.libreoffice.org/download címről. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz.

Ezen felül a LibreOffice 7.2 Community számos teljesítményjavítást tartalmaz nagy fájlok kezeléséhez, betűkészletek gyorsítótárazásához, bizonyos DOCX és XLSX fájlok, valamint nagy képeket tartalmazó bemutatók és rajzok megnyitásához. Számos tekintetben javult a LibreOffice 7.1-ben bevezetett Skia grafikus motor teljesítménye.

A LibreOffice 7.2 elérhető az Apple Siliconra is, az Apple által tervezett ARM architektúrára épülő processzorokra. Mivel ezen a platformon a fejlesztés korai stádiumban van, az elérhetővé tett binárisok használatát még nem javasoljuk kritikus feladatokra.

A LibreOffice és az interoperabilitás

A LibreOffice 7.2 Community számos interoperabilitási fejlesztést tartalmaz az örökölt DOC, DOCX, XLSX és PPTX fájlokhoz. A Microsoft zárt formátumaival kapcsolatos problémák megnyitáskor és mentéskor fordulnak elő, amikor a LibreOffice belső, ODF-alapú adatmodelljére való leképezéskor vagy abból kimentéskor nem pontosan képezhető le a fájlok rejtett, mesterséges összetettsége.

A LibreOffice 7.2 fejlesztése során a közreműködők számos ilyen problémát vettek észre, amelyek hiányzó vagy többször szereplő elemeket vagy hasonló interoperabilitási gondot okoztak. Az intenzív fejlesztési tevékenység miatt a LibreOffice 7.2 jelentős lépést tesz az interoperabilitás felé, miközben fenntartja jelentős előnyeit a megbízhatóság, stabilitás és szabványoknak megfelelőség terén a vállalati és otthoni felhasználók számára.

A LibreOffice a legmagasabb szintű kompatibilitást kínálja az irodai csomagok közül, kezdve az OpenDocument Format (ODF) natív támogatásával, a DOCX, XLSX és PPTX fájlok optimalizált támogatásáig. Ezen kívül a LibreOffice számos örökölt dokumentumformátumhoz biztosít szűrőket, hogy a felhasználók visszanyerhessék az irányítást dokumentumaik felett.

A LibreOffice 7.2 Community új funkciói

A LibreOffice 7.2 Community új funkcióit 171 közreműködő fejlesztette: a módosítások 70%-a a tanácsadó testületben részt vevő három cég – Collabora, Red Hat és allotropia – 51 fejlesztőjétől vagy más szervezetektől (beleértve a TDF-et) érkezett, míg 30% a 120 egyéni önkéntestől.

Ezen kívül 232 önkéntes biztosított fordításokat 151 nyelvre. A LibreOffice 7.2 Community 119 különböző nyelvi verzióban kerül kiadásra, ez minden más nyílt vagy zárt szoftvernél több nyelv, így világszerte több mint 5,4 milliárd ember használhatja anyanyelvén. Ezen felül a 119 nyelv valamelyikét további 2,3 milliárd ember beszéli.

ÁLTALÁNOS

 • Felugró lista menüparancsok kereséséhez
 • Görgethető stílusválasztó a Szalagon
 • Betűbűvész eszköztár az oldalsávon
 • Új listanézet a Sablonok ablakban
 • Beépített UNO objektumfelügyelő

WRITER

 • A háttér kitöltése lefedhet teljes oldalakat a margókon túl is
 • Az oldalstílusok mostantól tartalmazhatnak kötésmargót
 • A körlevélkészítés figyelmeztet a nem létező adatforrásokra
 • RDF metaadatok megjelenítése a Stílusfelügyelőben
 • Egyéni színek metaadatai mezőárnyékolásoknál

CALC

 • A Calc mostantól képes szín szerint szűrni az Autoszűrőben
 • A Külső adatok ablakban megjelenő HTML táblázatokhoz feliratok jelennek meg
 • A Beállításokban elérhető a „Vastag” kereszt
 • Kiválasztható a típus a „Mozgó átlag” trendvonalaknál

IMPRESS ÉS DRAW

 • Új bemutatósablonok: Candy, Freshes, Grey Elegant, Growing Liberty, Yellow Idea
 • A szövegdobozokban elérhető a több oszlopos elrendezés
 • Közvetlen hozzáférés a méretezési arányhoz az állapotsoron

A LibreOffice 7.2 Community legfontosabb új funkcióit összefoglaló videó elérhető a YouTube-on:

LibreOffice vállalatok számára

A vállalati szintű bevezetésekhez – asztali, mobil és felhőalapú környezetekbe – a TDF erősen ajánlja a LibreOffice Enterprise család alkalmazásait javasolja az ökoszisztéma partnerektől számos dedikált értéknövelt szolgáltatással: hosszú távú támogatási lehetőségek, professzionális segítség, személyre szabott fejlesztések és egyéb előnyök, például SLA-k (szolgáltatási szint szerződések): https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-in-business/.

Ezen javaslatok ellenére egyre több vállalat használja az önkéntesek által támogatott verziót az igényeikre optimalizált és a különféle ökoszisztéma vállalatok által támogatott verziók helyett.

Ez hosszú távon kihívást jelent a LibreOffice projekt fenntarthatóságára nézve, mivel lelassítja a projekt evolúcióját. Valójában az ökoszisztéma vállalatok által a vállalati ügyfeleik számára fejlesztett minden funkció megosztásra kerül a közösséggel és fejleszti a LibreOffice Technology platformot.

A LibreOffice Technology alapú termékek elérhetők a jelentős asztali operációs rendszerekre ( Windows, macOS, Linux és Chrome OS), mobil platformokra(Android és iOS) és a felhőbe. A platform fejlődésének lassítása minden szinten káros a felhasználóknak, és végső esetben a LibreOffice projekt stagnálásához vezethet.

Átállás a LibreOffice-ra

A The Document Foundation kifejlesztett egy migrációs protokollt a zárt forrású irodai csomagokról LibreOffice-ra átálló vállalatok támogatása érdekében, amely a LibreOffice Enterprise család LTS verziójának bevezetésére épül, kiegészítve tanúsított szakemberek által nyújtott átállási konzultációval és képzéssel, amely az informatikai vezetők számára a zárt ajánlatokkal versenyképes értéknövelt szolgáltatásokat kínál. További részletek: https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/.

Valójában a LibreOffice – köszönhetően érett kódbázisának, gazdag funkciókészletének, a nyílt szabványok erős támogatásának, kiváló kompatibilitásának és tanúsított partnerek által nyújtott hosszú távú támogatási lehetőségekkel – az ideális megoldást kínálja azon cégeknek, amelyek vissza szeretnék szerezni az adataik feletti irányítást és maguk mögött hagynák a gyártófüggőséget.

A LibreOffice 7.2 Community elérhetősége

A LibreOffice 7.2 Community elérhető a következő oldalon: https://www.libreoffice.org/download/. Minimális követelmények a zárt operációs rendszereken a Microsoft Windows 7 SP1 és Apple macOS 10.12.

A LibreOffice Technology alapú termékek Android és iOS rendszerekre itt vannak: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/, míg az alkalmazásboltok és a Chrome OS linkek itt érhetők el: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-from-microsoft-and-mac-app-stores/

Azon felhasználók számára, akik a hatékonyságot tartják szem előtt és több tesztelésen és hibajavításon átesett verziót részesítenek előnyben az új funkciókkal szemben, a The Document Foundation karban tartja a LibreOffice 7.1 családot, amely hónapok során visszaportolt javítást tartalmaz. Az aktuális verzió a LibreOffice 7.1.5.

A The Document Foundation nem biztosít technikai támogatást a felhasználók számára, noha önkéntesek a felhasználói levelezőlistákon és az Ask LibreOffice weboldalon segíthetnek: https://ask.libreoffice.org

A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek támogatói és a közösség tagjai támogathatják a The Document Foundationt adománnyal a https://www.libreoffice.org/donate oldalon.

A LibreOffice 7.2 Community a Document Liberation Project dokumentum-átalakító programkönyvtárait használja: https://www.documentliberation.org

“A LibreOffice 7.2 Community erőssége az interoperabilitás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Az alábbi angol nyelvű LibreOffice 7.2.2.2 Linux veziót telepítettem egy Chromebook laptopra. Majd hozzáadtam a legfrissebb magyar Magyar mondat-ellenőrzőt: Lightproof grammar checker (magyar) 1.6.4 a Tools – Extension Manager haszmnálatával. Szövegszerkesztésnél a Tools – Language alatt mint Hungarian kiválasztható de nem húzza alá pirossal a hibásan írt szavakat. Az angol kiválasztásánál viszont rendesen aláhúzza azokat. Mit kell tennem, hogy a Hungarian kiválasztásánál is működjön a Spell Check funkció?
   Előre is köszönöm.

   Version: 7.2.2.2 / LibreOffice Community
   Build ID: 02b2acce88a210515b4a5bb2e46cbfb63fe97d56
   CPU threads: 2; OS: Linux 5.4; UI render: default; VCL: gtk3
   Locale: en-US (en_US.UTF-8); UI: en-US
   Flatpak
   Calc: threaded

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük