LibreOffice 5.0 alpha1

 

LibreOffice Megjelent a LibreOffice legújabb fejlesztői ágának az 5.0-nak az első, kifejezetten tesztelők és érdeklődők, de semmiféleképpen sem éles rendszerben használók számára készült kiadása a LibreOffice 5.0 alpha1 kiadása.

Azok akik kíváncsiak a várható újdonságokra és a fejlesztések irányára bátran telepíthetik a már meglévő stabil LibreOffice-uk mellé, nem befolyásolja egymást a két eltérő verzió. (Az rc1-től azonban már felülírja a már meglévő stabil telepítést az újabb – még kevésbé stabil – változat!)

A várható újdonságokról részletes tájékoztatást ad a folyamatosan frissülő, kiadással kapcsolatos Wiki oldal, a végleges változat megjelenéséről – annak várható időpontjáról – a kiadási terv ad útmutatást.

Az alpha1 kiadás részletes változásairól ebben az összefoglalóban olvashatunk (commit log).

Az új változat kiadásával párhuzamosan a Document Foundation bejelentette az új változathoz kapcsolódó Nemzetközi Hibakereső Napok (bug hunting session) kezdetét, amely már más verziók esetében is sikeresen bemutatkozott (3.5, 4.2, 4.4).

A LibreOffice 5.0 alpha1 letölthető az előzetes kiadások oldalán. Az 5.0-ával megjelent a LibreOffice 64 bites változata, minden operációs rendszerre.

A cikk szerzőjéről

1999 óta érdeklődöm a szabad szoftverek iránt.
2010-ben szereztem (nem vettem) bölcsész diplomát a Debreceni Egyetemen

Hozzászólások

  1. Remélem ebben kétkattintásos lesz a fejléc-lábléc elérése, mert az amúgy is haszontalan funkció így még zavaróbb használat közben.

    • A puding próbája az evés. 😀 A meglévő stabil mellé bátran lehet telepíteni, így kipróbálni is! Én eddig nem tapasztaltam semmilyen komolyabb változást Windows7-en.

      • Annyira nem sürgős a dolog, hogy alfákat telepítsek, meg egyébként is LMintet használok. Azért bizakodom, hogy valakinek feltűnik, hogy ez így mennyire akadályozza a produktív munkát. Csak egy példa: készíts egy táblázatot, ami a felső margóhoz igazodik, majd próbáld egérkattintással (tábla bal felső sarkához állított egérkurzor) kijelölni… …na ekkor villog még a jóisten is!