LibreOffice 4.2.5

 

LibreOffice A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.2.5 megjelenését. A LibreOffice 4.2.5 „Fresh” azaz „friss” címkével érkezik, ami azt jelenti, hogy az újdonságok iránt érdeklődő, de ugyanakkor az ezekkel járó hibákat toleráló felhasználók képezik a célcsoportját. A konzervatív, intézményi felhasználók számára a LibreOffice 4.1.6 „Stable” azaz „stabil” kiadás javasolt, természetesen a megfelelő terméktámogatási szolgáltatás igénybe vétele mellett.

A LibreOffice fejlesztéséhez az Ohloh.net szerint több, mint 800-an járultak hozzá a projekt 2010 szeptemberi indulása óta. „Ez hatalmas siker.” – mondta Thorsten Behrens, a The Document Foundation elnöke. „46 hónapon keresztül havonta legalább három új hozzájárulót tudtunk megnyerni magunknak. Éves átlagban 200 új hozzájáruló érkezett.”

A LibreOffice 4.2.5-ben javított hibák listája két részletben érhető el: RC1 és RC2.

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

 1. Hegedüs Zoltán szerint:

  A 3.5-ös minőségét mikor fogjuk elérni?
  A keresés funkció mikor fog helyesen működni direkt formázott szöveg keresésénél? Még nem láttam olyan verziót amiben működött, OpenOffice 3.2 és 4.0.1-et is beleértve.

 2. “direkt formázott szöveg”

  Mi az a direkt formázott szöveg?
  A vastag, dőlt, aláhúzott, stb. szövegeket megtalálja de gondolom nem erre gondoltál. De akkor mire?

  • Hegedüs Zoltán szerint:

   Sokszor pont azt nem találja meg. Sokféleképpen viselkedik, angolul már rég bejelentettem. Hol nem találja meg, hogy például nem dőltre keresés megtalálja az összes dőltet, stb. Tex helyett LibreOffice-t használok, a matematikai szimbólumoknak billentyűkombinációkat feleltettem meg, és ugye a változó dőlt betű… Használom a csak egész szó keresését, tudom az indexek vele egybeírtnak számítanak. Szúval matematikai képletek vannak a szövegben, jó sok, sűrűn. Főleg Times New Roman + OpenSymbol.

 3. Más…

  András, szerinted nehéz lenne megoldani, hogy a fejléc-lábléc páros ne egy, hanem legalább két kattintásra jelenjen meg? Ha jól emlékszem MS office-ban is így működik és így nem annyira zavaró mint az egykattintásos változat (igazából az sem lenne nagy baj, ha a beállításokban ki lehetne kapcsolni ezt a funkciót).

  Tudom, nem itt kellene ezt megbeszélni, csak eszembe jutott és gondoltam megkérdezem…

 4. dr. Nagy Gábor szerint:

  A PortableApps.com-on (http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable) a tegnapi kiadási dátummal jelent meg a LibreOffice Portable 4.2.5 kiadása. Szokás szerint a nagyobbik (AllLanguages, 168 MB méretű) csomag tartalmazza a magyarított elemeket. Nálam most jött le.

Külső hivatkozások

 1. […] 150 javítással; valamint a 4.3 kiadásra jelölt első változata is (l. korábbi híreinket: 4.2.5, 4.3 RC 1). A minőségbiztosítással foglalkozó nyilvános LibreOffice csevegőcsatornán […]