Magyar siker a milánói LibreOffice konferencián

 

liboconfmilano20132013. szeptember 24. és 27. között zajlott Milánóban az éves LibreOffice konferencia, ahol fejlesztők, migrációs projektek résztvevői és egyéb hozzájárulók, érdeklődők találkoztak, hallgatták meg egymás előadásait, javítottak hibákat stb.

A szerda esti program a CloudOn által szponzorált „Hackaton” volt, amelyen kb. 40 fejlesztő vett részt. A téma az interoperabilitás, azon belül is a DOCX import/export volt, a szervezők egy nehézség szerint kategorizált hibalistával készültek. A fejlesztők motiválása céljából a CloudOn 3 db Nexus 7 tabletet ajánlott fel a legtöbb/legnehezebb hibát megoldóknak.

A három Nexus 7-ből kettőt a „magyar küldöttség” tagjai érdemeltek ki. Vajna Miklós a Collabora fejlesztője (ex-SUSE), szakterülete a Writer. Szerda este megoldotta, hogy a DOCX-ben szövegdobozon belül levő balra forgatott szöveg ezen tulajdonsága ne vesszen el a LibreOffice Writerbe való importálás és az onnan exportálás után. Ez a feladat a CloudOn szerint a 4-es skálán 4-es nehézségű volt. Zolnai Tamás 2012-2013-ban az FSF.hu Alapítvány ösztöndíjasa volt, a LibreOffice konferenciára is az FSF.hu Alapítvány támogatásával jutott ki. Idén nyáron sikeresen vett részt a Google Summer of Code programban, témája a karakterek köré rajzolható keret implementálása volt. Az itt szerzett tapasztalat segítette abban, hogy pár óra alatt elvégezze egy másik karaktertulajdonság, a highlighting importját és exportját, amelyet szintén 4-es nehézségűnek ítélt a CloudOn.

Gratulálunk a magyar fejlesztőknek, további sok sikert!

Balról Zolnai Tamás, jobbról Vajna Miklós

Balról Zolnai Tamás, jobbról Vajna Miklós

A cikk szerzőjéről

Tímár András 1999-ben kezdett foglalkozni a szabad szoftverek honosításával. Magalakulásakor csatlakozott az FSF.hu Alapítványhoz, ahol vezető tisztséget is vállalt. 2002 óta dolgozik az OpenOffice.org (2010-től a LibreOffice) magyar verzióin. 2011-től főállású LibreOffice-fejlesztő, jelenleg a Collabora Productivity Ltd.-nek dolgozik.

Hozzászólások

 1. Körmendi Tamás szerint:

  Nagyon szép eredmény. Főleg ilyen gyorsan!
  Gratulálok.

 2. Hegedüs Zoltán szerint:

  Úgynézem a “bekonferenciázottak” elfelejtették kiadni a 4.1.2-t, nekem a portable kellett volna, nem tudom az-e a jobb vagy a 4.0.4.

  • Andras Timar szerint:

   A 4.1.2 RC2-ben találtak egy súlyos hibát, RC3 kellett, ezért a kiadás csúszik egy héttel.

Külső hivatkozások

 1. […] hackaton volt, és az előző napival ellentétben itt nem volt tárgynyereménnyel motiválás, mint előző nap, de egy általam generált hibának azért sikerült a végére […]